Kamcia 29.04.2005 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Kupiliśmy strasznie zaniedbaną działkę.Jakie chemiczne środki pozwolą zwalczyć perz.Czy po ich zastosowaniu na jesień będzie można założyć trawnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dop729 01.05.2005 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2005 Ja robiłem w ten sposób: 1.skosiłem wszystko i poczekałem ja troche odprosną perz i chwasty. 2.spryskałem całą działkę Roundapem z dodatkiem siarczanu po 10 dniach powinno wszystko uschnąć 3.przeorałem głęboko wyrównałem teren i czekałem na zielsko jakiś miesiąc ,następnie znów roundap ,odczekanie 2 tygodnie i wyrównanie aktywną broną. 4.sianie trawy na jesieni. Dlaczego użyłem roundapu -jest to środek,który niszczy system korzeniowy rośliny .Na pokrzywy wzmocnij dawkę. POZDROWIEMIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 01.05.2005 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2005 Tak jak pisze dop729. Nie zwlekaj z opryskami aby najpóźniej w sierpniu posiać trawę.Randap jest skuteczny ale jeżeli będą długotrwałe deszcze to on nie skutkuje i opryski trzeba odkładać na nastepny termin Przy mniejszych powierzchniach zamiast brony wystarczą zwykłe grabki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dop729 01.05.2005 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2005 Tak jak pisze dop729. Nie zwlekaj z opryskami aby najpóźniej w sierpniu posiać trawę. Randap jest skuteczny ale jeżeli będą długotrwałe deszcze to on nie skutkuje i opryski trzeba odkładać na nastepny termin To prawda ja miałem wspamiałą pogodę na pracę Działkę kupiłem w lipcu i przez całe lato padalo chyba z2 razy. A rawę posiałem dopiero w polowie września .Też urosła. POZDROWIENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamcia 01.05.2005 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2005 Dzieki serdeczne za rady. Jutro bięgnę do ogrodniczego po chemikalia.Obawiałam się właśnie jak to będzie z tym sianiem trawy.Na gwiazdkę się wprowadzamy (Chyba) I chciałabym chodzić po twardym gruncie , a nie po oranym polu.Działaka jest spora ok 800 m 2 trawnika Pozdrawiam wszystkie dore dusze, które udzieliły mi rad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
storkadalbert 02.05.2005 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 Jak jest wydajność roundapu? Ile go trzeba na ok. 1000 m2?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 02.05.2005 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 Jak jest wydajność roundapu? Ile go trzeba na ok. 1000 m2? Pozdrawiam. w instrukcji podają że 2-3 l na 1 ha powierzchni ale ja daje zawsze większą dawkę - robiłem pare dni temu oprysk - na 1700 m kw wyszło ponad 0,7 l Roundupu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 02.05.2005 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 Jak jest wydajność roundapu? Ile go trzeba na ok. 1000 m2? Pozdrawiam. w instrukcji podają że 2-3 l na 1 ha powierzchni ale ja daje zawsze większą dawkę - robiłem pare dni temu oprysk - na 1700 m kw wyszło ponad 0,7 l Roundupu Randap kupujcie w litrowych opakowaniach, w małych się nie opłaca. Przydatny będzie napewno na kilka lat, nie wiem dokładnie jakie zalecają stężenie, ale wygodnie jest zastosować kilkakrotnie wyższe np 3krotne bo skuteczność jest większa przy powierzchniach arowych nie jest to jakiś znaczny wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 04.05.2005 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 Stężenia - to podaje się nawet do 10 l/ha do niszczenia krzewów i uciązliwych chwastów.Obecnie na etykiecie poducent już nie podaje dodatku siarczanu amonu w celu poprawienia skuteczności (podobno coś ulepszyli). Dla wszyskich chcących zastosować Roundup polecam również tzw. generyki tj. podroby. Obecnie w Polsce jest ich zarejestrowanych (tj. przeszły wszystkie konieczne badania) ok 20 preraratów, dlatego pytajcie o preparat z glyfosatem lub solą glyfosatu jako substancją aktywna. To jeden pies. A są dużo tańsze niż oryginały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek 04.05.2005 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 Dawki podawane na opakowaniach należy stosować w przypadku wykonywania oprysków opryskiwaczem rolniczym podłączonym do ciągnika. W przypadku opryskiwaczy ręcznych proponuję przyjąć następującą metodę. 1 ha oznacza wydatek 300 l wody. Jeżeli dawka jest np 2l/ha to nam daje 2l preparatu podzielone przez 300l =6,7 ml/l wody. Dla bezpieczeństwa można pomnożyć dawkę przez 2. Czyli na 5 l opryskiwacz wlejemy 5*6,7*2=66 ml preparatu. Perz należy zwalczać w okresie intensywnego wzrosty najlepiej, kiedy nie jest sucho. Deszcz nie przeszkadza pod warunkiem, że nie pada bezpośrednio po zabiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dop729 07.05.2005 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2005 Mój przepis na dawkowanie roundapem; Na 10litrów wody 2 i 1/2 nakrętki zakrywającej butelkę Do opryskiwacza wlać najpierw roundap i dopełnić wodą Opryskiwać najlepiej w słoneczne dni Opryskiwacz wyposarzyć w dyszę kierunkową aby konrolować strumień oprysku Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legar 17.05.2005 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Mój przepis na dawkowanie roundapem; Na 10litrów wody 2 i 1/2 nakrętki zakrywającej butelkę Do opryskiwacza wlać najpierw roundap i dopełnić wodą Opryskiwać najlepiej w słoneczne dni Opryskiwacz wyposarzyć w dyszę kierunkową aby konrolować strumień oprysku Pozdrowienia no i oczywiście nie napełniać butelek po alkoholu (można wytruć florę w żołądku)...pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercedes 27.05.2005 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 A jak poradzic sobie z perzem sasiada? Dzialki sasiadujace nie sa zabudowane i perz czuje sie tam jak ryba w wodzie. Nasza dzialka jest ogordzona siatka. Czy wkopanie betonowych bortnikow lub papy uchroni nas przed przechodzeniem perzu na nasza dzialke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.05.2005 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 [Randap kupujcie w litrowych opakowaniach, w małych się nie opłaca. Przydatny będzie napewno na kilka lat, nie wiem dokładnie jakie zalecają stężenie, ale wygodnie jest zastosować kilkakrotnie wyższe np 3krotne bo skuteczność jest większa przy powierzchniach arowych nie jest to jakiś znaczny wydatek. Dodatykowo ten preparat ma dosyć długi okres ważności. A wierzcie mi że w ciągu kilku lat będzie co usuwać (roślinki z kostki brukowej, zaniedbana działka sąsiada, zarośnięta droga itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 28.05.2005 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2005 Jak jest wydajność roundapu? Ile go trzeba na ok. 1000 m2? Pozdrawiam. w instrukcji podają że 2-3 l na 1 ha powierzchni ale ja daje zawsze większą dawkę - robiłem pare dni temu oprysk - na 1700 m kw wyszło ponad 0,7 l Roundupu Randap kupujcie w litrowych opakowaniach, w małych się nie opłaca. Przydatny będzie napewno na kilka lat, nie wiem dokładnie jakie zalecają stężenie, ale wygodnie jest zastosować kilkakrotnie wyższe np 3krotne bo skuteczność jest większa przy powierzchniach arowych nie jest to jakiś znaczny wydatek. A gdzie te litrowe opakowania mozna kupić? Mnie dzisiaj w sklepie ogrodniczym zaproponowano malutką buteleczkę za 23zł - większych nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 28.05.2005 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2005 [A gdzie te litrowe opakowania mozna kupić? Mnie dzisiaj w sklepie ogrodniczym zaproponowano malutką buteleczkę za 23zł - większych nie było. Ja kupowałem w praktikerze za 39 zł. Powinno być tego pełno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 28.05.2005 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2005 [A gdzie te litrowe opakowania mozna kupić? Mnie dzisiaj w sklepie ogrodniczym zaproponowano malutką buteleczkę za 23zł - większych nie było. Ja kupowałem w praktikerze za 39 zł. Powinno być tego pełno. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluszczowcy 10.05.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Ile czasu po Roundapie trzeba odczekać aby posiać trawe i posadzić krzewy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 11.05.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Ile czasu po Roundapie trzeba odczekać aby posiać trawe i posadzić krzewy? Jak wszystko zginie. Można wcześniej tj po 2 dniach - tak chyba jest w instrukcji. Pierwsze widoczne oznaki będą po 7 dniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stalker Greg 11.05.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Ludzie, czy nikt z Was nie pomyślał przez chwile jakim świństwem są herbicydy? Ślepo ufacie producentom chemii? Trujecie siebie, swoje rodziny i otoczenie, na własną prośbę. Nie można zakasać rękawów i zwalczyć perzu mechanicznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts