Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Musisz mieć zasobnik działający w innym trybie podgrzewu cwu. np. z wężownicą grzewczą czy podobny. Zasobnik taki jest szczelnie zaizolowany, ma płynną regulacje temperatury cwu i powinien być większy niż 50 l i przynajmniej o pojemności 120 l na domek jednorodzinny.Cyrkulacja OK. Wtedy rachunki będą na poziomie 100 zł miesięcznie i mniej średnio. Żaden ACV działającu w takim trybie jak opisałeś. Zapytaj swojego instalatora.
Ja oczywiście zaproponuje Viessmanna Vitopenda 100 z zasobnikiem 100l z otwarta komora spalania (coby troszku taniej było). Cena katalogowa to ok. 5.000,-netto ,a co do vatu do dogadania z instalatorem czy zrobi za 7% czy też kupisz z 22 i dopłacisz za montaz.

No jeżeli chodzi o 5000,- za kocioł z zasobnikiem, to wow! nie ma o czym gadać, ja myślałem że kocioł z zasobnikiem pow. 100ltr to od 10 000,-.

I jeszcze viessmann...

No cóż, to zmienia postać rzeczy.

Chociaż powiem Wam, że wujek mój ma 200 m2 dom i kocioł...Termet za 2 600,- Okazuje się że płaci podobnie do mnie, a ja za te ACV z pogodówką itp. zapłaciłem coś ok 10 000,-.

Stąd pytanie czy warto wkładać kasę , bo zacząłem się zastanawiać kiedy mi się zwróci taki kocioł za 25 000 (wtedy np.vitorond 222) w porównaniu z prostym wisielcem doo 5 000.

No ale jak teraz takie ceny są...

pzdrw

Akurat vitorond nie jest dobrym porównaniem z wisielcem bo to innego rodzaju kotły.

Obecnie producenci potanieli zdeczka i vatem sie coś obniża. Generalnie nie jest tak źle na rynku.Trzeba tylko sie rozejrzeć za towarem.

No jeżeli chodzi o 5000,- za kocioł z zasobnikiem, to wow! nie ma o czym gadać, ja myślałem że kocioł z zasobnikiem pow. 100ltr to od 10 000,-.

I jeszcze viessmann...

No cóż, to zmienia postać rzeczy.

Chociaż powiem Wam, że wujek mój ma 200 m2 dom i kocioł...Termet za 2 600,- Okazuje się że płaci podobnie do mnie, a ja za te ACV z pogodówką itp. zapłaciłem coś ok 10 000,-.

Stąd pytanie czy warto wkładać kasę , bo zacząłem się zastanawiać kiedy mi się zwróci taki kocioł za 25 000 (wtedy np.vitorond 222) w porównaniu z prostym wisielcem doo 5 000.

No ale jak teraz takie ceny są...

pzdrw

Vitorond 222 jest żeliwnym olejakiem z zasobnikiem,a teraz kosztuje ok. 11 tys netto.

To prawda Grzesku, z wisielcem nie, ale ze stojącymi z zasobnikiem (np:ACV) jak najbardziej.

Prawda jest taka że jeżeli stojące z zasobnikami są droższe od wiszących z zasobnikami, to ja stojącego nie chcę, bo nie wdając się zbytnio w ceny sądzę (na podst. ostatnich dośw.)że to się chyba nie zwróci w najbliższym czasie.

Tak samo jak nie mogę pojąć tego przycisku-wodotrysku z dwoma kieliszkami na viessmannie którymś.

I chyba pójde jak najtaniej w miarę dobrze :).

Abstrahując od strat zbyt duże czy zbyt małe, mój dotychczasowy dom miał 300m2 i ceny jakie za ogrzewanie płaciłem po przejściu na ziemny były wg mnie niskie.

Teraz zbuduję 200m2 więc podejrzewam, że różnica między latem a zimą będzie jeszcze mniejsza.

pzdrw

A na poważnie to funkcja "party" - czyli możemy przedłużyć tryb pracy normalnej ile tylko chcemy w czasie bdyby zaprogramowana była praca w trybie oszczędnosciowym. Innymi słowy kocioł grzeje w trybie normalnym w czasie np. imprezy i nie zmarzniemy.