Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szybkozłączka do szamba

rafalg

Recommended Posts

Czy macie na swoich budowach patent polegający na wyprowadzeniu rury z szamba do podmurówki ogordzenia i zakonczenia jej w podmurówce szybkozłączką tak, aby wóz ascenizacyjny podłączał się "do ogrodzenia" a nie wjeżdżał na posesję. Bardzo proszę o info o Waszych doświadczeniach w tym temacie

Mam. Robiłem sam. Używane na razie 1 raz i działa.

Poskąpiłem grosza i instalację z szamba do płotu zrobiłem z rury kanalizacyjnej fi110. Teraz chyba bym zrobił z rury elastycznej. Końcówka to szybkozłaczka, która pasuje do rur szambiarek.

Jedna ważna uwaga - wylot powinien być skierowany kilka stopni w górę - przy rozłączaniu resztki spływają do szamba - ja mam odrobinę w dół i...chyba to poprawię.

Arecki

Jest to dobre rozwiązanie z przynajmniej czterech powodów.

1. Znaczne ograniczenie zapaszków podczas wybierania

2. Większa pewność, że wybierze zawartość do końca

3. Dekiel do szamba możesz ukryć pod warstwą ziemii i posiać trawkę

4. Nikt nie wchodzi lub wjeżdża na posesję wtedy gdy nikogo nie ma w domu.

Mam takie rozwiązanie i bardzo je sobie chwalę. Wad tego rozwiązania jeszcze nie znalazłem.

Więc zamknąć oczy i do roboty.

Mam. Robiłem sam. Używane na razie 1 raz i działa.

Poskąpiłem grosza i instalację z szamba do płotu zrobiłem z rury kanalizacyjnej fi110. Teraz chyba bym zrobił z rury elastycznej. Końcówka to szybkozłaczka, która pasuje do rur szambiarek.

Arecki

z tego co sie tu wywiedzialem koszt takiego weza to prawie 50zl za metr + szybkozlaczka 70-100zl

i sam kombinowamem czy czasem nie PVC

Dlaczego NIE???

Jakies problemy??

:cry:

Witam,

No to nazbierało się trochę informacji i link'ów do innych wątków traktujących o tej sprawie. Mam pytanie pochodne, z jakiej maksymalnie głębokości szambiarka jest w stanie wyciągnąć "towar". Nie ukrywam, że szambo mam zakopane dość głęboko - takie jest już ukształtowanie terenu.

Sąsiad ma takie rozwiązanie i je chwali. Jeżeli chcecie to popytam co i jak, ale proszę o zestaw pytań.

No to ja może kilka prostych pytań:

1. Jaką szybkozłączkę zastosował. Zrobił zapewne już rozeznanie, jakie mają szambiarki?

2. W jaki sposób zrobił połączenie szybkozłączki z rurą?

3. Jaką rurę zasosował od szybkozłączki do szamba ?

+ jakieś dodatkowe rady wybikające z jego doświadczeń.

No to ja może kilka prostych pytań:

1. Jaką szybkozłączkę zastosował. Zrobił zapewne już rozeznanie, jakie mają szambiarki?

2. W jaki sposób zrobił połączenie szybkozłączki z rurą?

3. Jaką rurę zasosował od szybkozłączki do szamba ?

+ jakieś dodatkowe rady wybikające z jego doświadczeń.

Odpowiem z mojego doświadczenia:

1. Taką jaka pasuje do szambiarek.

2. Szybkozłączka ma taki rozmiar, że pasuje na wcisk (mocny wcisk) do rury. Dodatkowo stosuje się taką obejmę, ale porządną, ponieważ rura jest bardzo twarda. Jest tak twarda, że jak przejechał po niej kilka razy Cat nie udało mi się jej doprowadzić do stanu "okrągłości". Mowa o rurze elastycznej. Gdy zastosujemy pvc fi 110 - złączka też pasuje, ale jest dość luźna - ja uszczelniłem silikonem i dokładnie zabetonowałem w ogrodzeniu.

3. Można tzw. elastyczną - ok. 45zł/mb, mozna jak ja kanalizacyjna fi110 zewnętrzną.

i sam kombinowamem czy czasem nie PVC

Dlaczego NIE???

Jakies problemy??

:cry:

Nie, wszystko jest OK. Miałem problem tylko z ustawieniem odpowiedniego kąta złączki (i trochę mi się nie chciało) - gdyby użyć chociaż kawałek elastycznego zrobiłbym złączke pod innym kątem.

Arecki

Ja widziałbym tylko jedną wadę takiego rozwiązania. W mojej okolicy wybieranie szamba kosztuje 130-140 zł za kursik. Ale jest też oferta z gminy za 70 zł kurs. Niestety ten gminny traktor nie podłączy się do szybkozłączki.

W moim przypadku szybkozłączka oznaczałaby płacenie nawet 1000 zł więcej za wywóz ścieków rocznie.

Witam,

O jaką dokładnie rurę elastyczną chodzi, kóra kosztuje ok 50zł/mb. Pytałem hydraulika, w hurtoni materiałów hydraulicznych. Nikt nic nie wie. Ktoś może przybliżyć charakterystykę tej rury ?

Z wypowiedzi wychodzodzi, ze niby 'strazacka' ze sklepu BHP. Dzis bede rozmawial z gosciem od BHP i pewnie przyblizy temat, oraz powie gdzie jest takowy sklep w Poznaniu. Jak sie tam wybiore to zupelnie mam nadzieje rozwiaze temat......