Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiego koloru dachówkę wybraliście na swój dach?

Jakiego koloru dachówkę wybraliście na swój dach?  

365 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakiego koloru dachówkę wybraliście na swój dach?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 174
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ceglasta czerwień - dla mnie klasyka, ale małzonka marzyła o grafitowej i tu doszło do zróżnicowania stanowisk :)

Jak chce mi dokuczyc to zawsze mówi że nie ceglastą a sraczkowatą wybrałem :-? :wink:

Grafitowa była ok ale zdecydował argument, że jednak w lecie na poddaszu użytkowm może mocno przygrzewać a przy takim kolorku to wiadomo

:cry:

My mamy antracyt, czyli coś jak grafit, tylko z takim lekko granatowym tonem. Leży na dachu od roku i baaaardzo m się nieustająco podoba.

Acha, jeszcze dodam, że dla mnie czerń i grafit/antracyt to zupełnie inne kolory i inne wrażenie. Czarnej dachówki bym raczej nie wybrała. Alternatywnie rozważaliśmy miedzianą czerwień.

Gregor71 , a może zamiast sugerować się wynikami tej ankiety spójrz na dachy swoich sąsiadów :)

Nasze osiedla i ulice wyglądałyby o wiele lepiej gdybyśmy budując swoje domy zwracali większą uwagę na sąsiedztwo.

tzn sugerujesz ze mamy wybierac takie same kolory dachowek jak sasiedzi? moim zdaniem swiat bylby nudny .....

Gregor71 , a może zamiast sugerować się wynikami tej ankiety spójrz na dachy swoich sąsiadów :)

Nasze osiedla i ulice wyglądałyby o wiele lepiej gdybyśmy budując swoje domy zwracali większą uwagę na sąsiedztwo.

Mam na razie jednego sąsiada z blachą dachówkową koloru ceglasto-czerwonego i poza tym, że ja będę miał dachówkę to kolorek będzie raczej ciemny. Dalej osiedle dopiero będzie się rozbudowywało i chyba ten jego pierwszy dom nie powinien decydować o całokształcie zabudowy. Nie uważam jednak, że takie planowanie przestrzenne ma coś złego w sobie ale niech takie rzeczy narzuca parę "mądrzejszych" głów, które mają pojęcie jak będzie w przyszłości wyglądała cała okolica, a nie gust mojego sąsiada, do którego pomysłów mam i tak bardzo sceptyczne nastawienie.

I odczuwasz różnicę w temperaturze?

Wiesz jakby to powiedzieć - nie mam porównania, bo mam tylko ceglasty dach :D ale opierałem sie na doświadczeniach znajomych potwierdzonych przez speców od dachu i wykończeniówki poddaszy :p

Goni_Mnie_Peleton napisał:

Gregor71 , a może zamiast sugerować się wynikami tej ankiety spójrz na dachy swoich sąsiadów

tzn sugerujesz ze mamy wybierac takie same kolory dachowek jak sasiedzi? moim zdaniem swiat bylby nudny .....

Słyszałem, że już to się stało - mam na myśli politykę ujednolicania pod względem architektury sąsiadujących budowli, kolorów elewacji i dachów - ponoć działa to juz w Katowicach, a za chwile ma objąć cały nasz kraj piekny. Ciekawe co wy na to? z jednej strony to jestem przeciw ingerencji urządników ale z drugiej jak sie widzi te gargamele i tę pstroaciznę przy jednej ulicy to cusik jest na rzeczy