Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

więźba

Recommended Posts

Drogi Aleksandrze - no teraz to już wiem z kim rozmawiam :grin: i wszystko sprawdzam od podszewki - nie chodzi o brak zaufania a o ciekawość tematu, którym się zajmuję w danym momencie). Powiedz mi więc proszę co Ty sądzisz na temat mokrego drewna na więźbę i jaki konkretnie impregnat polecasz?

pozdrowienia

Agnicha

a'propos - brak zaufania do Anonimowych wywodzi się od jednego z nich, który jest wyjątkowym złośliwcem.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Agnicha1704 dnia 2002-02-01 08:22 ]

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cos mi sie wydaje Agnicha ze Twoja wiezba bedzie chyba najlepiej zabezpieczona w Polsce patrzac po zazartej dyskusji. No ale jak to w robocie jest czs na dyskusje a przy robocie sie nie dyskutuje.

Tez uwazam ze przestruganie i ogladniecie wczesniej przywiezionego drzewa to jest najlesza metoda zabezpieczenia i do tego powierzchniowe zabezpieczenie zeby sie cos z zewnatrz nie przyplatalo

• 1 year później...
Wszyscy piszecie albo "impregnacja" albo "drewno zimowe" i dobrze, ale nikt nie zwraca uwagi na pochodzenie drewna. Część tartakó kupuje drewno jak najtańsze - często z gruntó porolnych. Na więźbę bierzemy na ogół sosnę a ta rosną na zbyt żyznych glebach mocno przyrasta - efekt - duże przyrosty a drewno sękate i rzadkie czyli mniej wytrzymałę. Szukając taniej więźby warto o tym pamiętać...