jaszuwar 01.05.2005 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2005 Projektant powiedział mi ze 45 metrów kanalizacji plus studzienka itp. może mnie kosztować około 5 tyś. zł tylo co oczyszczalnia ścieków, ile płaciliście za metr położenia na gotowo rury kanalizacyjnej?????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KFKF 01.05.2005 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2005 Myślę że to dużo. Ja za 61m położenia kanalizacji (z 1 studzienką) i wody zapłaciłem 6300. W cenie tej zawarte były materiały, które wynisły ok. 3500 zł. Dokładnie już nie pamiętam. Przyłącze wykonywane było w kwietniu tamtego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr J. 01.05.2005 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2005 To chyba zależy jakie materiały trzeba użyć. Ile studzienek, rur ochronych itp. No i kto będzie to robił. Ja robiłem sam przy pomocy najmowanych pracowników na dniówke i na pewno nie zapłaciłem 5 tyś. Ale około 3 na pewno. Myśle, że możesz to zrobić taniej niż 5 tyś. Chyba że masz jakies niespodzianki po drodze, np. droga asfaltowa do pokonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 01.05.2005 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2005 To zależy. Firmowa stawka to 300 zł za mb. Wg cenników sekocenbudowych to nawet ponad 500 zł za mb. Miałem 70 mb przykanalika fi160 i jedną studnię plastikową. Po tym jak mi firmy śpiewały o 20k zł za przyłącze zrobiłem sam. Sam kupiłem rury, sam ściągnąłem z netu schematy podłączeń studni, sam dowiedziałem się co to jest kineta, w jaki sposób liczyć spadki. Koparka w ciągu trzech godzin zrobiła wykop, dwie godziny ułożenie rur, wybicie dziury w miejskiej studni betonowej, założenie "wynalazku do zdylatowania przyłącza i zrobienie obsypki rury z piasku, w dwie godziny koparka zasypała wykop. Koszt - 1500 zl materiał, 500 zł koparka. Robota moja i ojca darmo. Ale czułem się jakby ktoś nam płacił 1 tys. zł na godzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 01.05.2005 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2005 brrr...straszne pieniązki. Może zastanów się nad studnią. Może lepiej i taniej bedzie filtrować wodę niż ją podciągać ?A jak sąsiedzi ? też muszą takie koszty ponieść ? Może razem - póżniej będzie taniej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Ko***y 01.05.2005 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2005 Też to przerabiałem.W Bielsku-Białej żądają od metra(bez studzienek) w przedziale od 80,- do 120,- z materiałami. A to prosta robota,wystarczy łopata,poziomnica i piasek do podsypki.Pytanie,czy można to zrobić samemu,czy też potrzebne jest zaświadczenie od uprawnionego wykonawcy? Takie ceny to jawna grabież ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszuwar 01.05.2005 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2005 Odcinek w drodze to około 25m droga szlakowa, rura będzie się krzyżować z gazem i prądem (w małej odległości), będzie trzeba zastosować jakieś rury osłonowe i to chyba wykona firma (musi to odebrać gazownia, elektrownia). Odcinek na działce od studzienki to wykopę sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 01.05.2005 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2005 Projektant powiedział mi ze 45 metrów kanalizacji plus studzienka itp. może mnie kosztować około 5 tyś. zł tylo co oczyszczalnia ścieków, ile płaciliście za metr położenia na gotowo rury kanalizacyjnej?????????? Oczyszczalnia z rozsączem kosztuje, jak sam wspomiałeś ok 5 tyś. Czy masz możliwość jej zbudowania? Byłoby najekonomiczniej w ekploatacji. Piszę bo biorąc pod uwagę małą ilość Twoich postów może do oczyszczalni sam nie jesteś przekonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaha 02.05.2005 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 Witamw szystkich Mnie ok. 35 m kanalizacji + ok. 35m wody kosztowało 2800zł, w tym:- robocizna 500 zł - koparka 450 zł- materiały 1850 zł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Ko***y 02.05.2005 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 Witamw szystkich Mnie ok. 35 m kanalizacji + ok. 35m wody kosztowało 2800zł, w tym: - robocizna 500 zł - koparka 450 zł - materiały 1850 zł. Pozdrawiam Nareszcie rozsądne ceny !Tak trzymać.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr J. 03.05.2005 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 Odcinek w drodze to około 25m droga szlakowa, rura będzie się krzyżować z gazem i prądem (w małej odległości), będzie trzeba zastosować jakieś rury osłonowe i to chyba wykona firma (musi to odebrać gazownia, elektrownia). Odcinek na działce od studzienki to wykopę sam Mnie nie odbierała ani elektrownia , ani gazownia i z tego co wiem to nie musi. Na przewody elektryczne zakładasz rurę 1,5m rury dwudzielnej (nic prostszego) , a na rurę kanalizacyjną po dwa metry w każdą strone od gazu rurę ochronna. Togo naprawde nie musi robić specjalista. Jezeli zależy Ci na oszczędności to zrób to sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 03.05.2005 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 Ja za kanalizację, jakieś 80 metrów, dwie studnie, plus tej samej długości wodociąg zapłaciłam 4 tys. Uważam że 5 tys. za 45 m to duzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszuwar 03.05.2005 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 Gość który miał nam robić projekt (pracuję w wodociągach) proponuję nam oczyszczalnię. Odcinek który ma iść po działce jakieś 20 metrów będzię około 35-50cm pod ziemią, rurę należy ocieplić, odcinek w drodze możę się krzyżować z gazem, prądem, na mapie wychodzi ze się ominą ale w rzeczywistości może być inaczej, dotego dochodzi mały spadek na 45 metrach jakieś 75cm niecałe 2%. Sąsiad z drugiej strony ulicy będzie w środę zakładał oczyszczalnie Nevexpol koszt 5600 zł z wymianą ziemi pod rurani na głębokości 2m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts