Henryk123 01.05.2005 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2005 Witam! 1) Czy w przypadku zabudowy bliźniaczej, gdy pierwszy budynek już stoi a drugi posiadać będzie swoją ściane nośną od wspólnej strony + 2cm dylatacji, izoluje się w jakiś sposób wspomnianą ścianę nośną (oba budynki całkowicie podpiwniczone)?2) Jeśli tak, to jak i w którym momencie. Przecież po wymurowaniu tej kondygnacji (piwnicy) powstanie pomiędzy budynkami szpara 2cm. Czy to się czymś wypełnia albo okleja. Wiem, że w szparę tę wkłada się od zewnątrz jakiś sznur i szpachluje specjalnym klejem. Ale czy takie uszczelnienie wystarczy aby do powstałej wskutek zdylatowania objętości nie dostała się woda i następnie wsiąkła w moją ścianę piwniczną? Sąsiad ma cały dom wkoło zaizolowany, bo budował się pierwszy. Ja nie będę miał dostępu do powierzchni znajdującej się miedzy domami. Muszę mieć swoją śanę nośną, bo stojąca już połowa bliźniaka ma kilkanaście lat. Co w takich przypadkach robi sie zgodnie ze sztuka budowlaną.Proszę pomóżcie - za tydzień rusza budowa, a od kierownika nie mogę wyciągnąć jasnej odpowiedzi. Forumowicze - liczę na was! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/32715-problem-izolacja-od-wilgoci-%C5%9Bciany-fundamentowej-piwnicy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts