Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koniec budowy - skad wiadomo kto jest wlascicielem?

Sevillus

Recommended Posts

Mam pytanie natury prawnej. Jestesmy z zona wspolwlascicielami dzialki budowlanej. Na niej stoi dom - praktycznie gotowy. Powiedzmy, ze za miesiac zostaje on formalnie odebrany. Wprowadzamy sie i mieszkamy... Pytanie brzmi: kto jest wlascicielem domu? Czy w momencie odbioru nalezy isc do sadu i podac kto jest wlascicielem? Czy sa jakies wymogi prawne co do uregulowania wlasnosci domu? Czy zmienia sie cos w ksiedze wieczystej? Powiedzmy, ze za 10 lat chcemy go sprzedac - gdzie kupiec moze sprawdzic kto jest wlascicielem domu?

Dlaczego nie jesteście z żoną współwłaścicielami domu? Tak chyba wynika z tego że jesteście współwłaścicielami działki i byliście w trakcie budowy małżeństwem, więc wszystko co zbudowaliście należy do współwłasności ustawowej małżonków.

Stara zasada Prawa Cywilnego: Czyja ziemia tego dom

hm..

a Ja mam inną sytuacje:

Chce kupić od rodziców działke ale! dom ma zostać ich.

Czy tak się da, bez podziału ziemi?

Tzn Czy w ewentualnej umowie można zaznaczyć,

że cała działka jest moja ale dom jest rodziców,

a że dom stoi na środku działki to Ja jako właściciel działki powinienem im zapwewnić do niego dostęp

Jak wyzej WOWKA napisal czyja ziemia tego dom , ale troche niejasno piszesz czy ty bedziesz na tej dzialce sobie dom budowal, tzn , ze na dzialce beda 2 domy?Pomysl o darowiznie , po podziale dzialki oczywiscie .Tak mi sie wydaje , ale zaczekaj moze jeszcze WOWKA tu zajrzy ja mysle , ze On ma najlepsze uwagi w kwestiach prawnych.

Chce kupić od rodziców działke ale! dom ma zostać ich.

Czy tak się da, bez podziału ziemi?

Da się. Należy ustanowić odrębną własność dla domu rodziców. A kupić od nich udział w gruncie - grunt będzie waszą współwłasnością (Ustawa o własności lokali odnosi się również do własności domów jednorodzinnych)

Skoro jesteście wspówłaścicielami działki, to i domu.

Najprawdopodobniej przy podpisaniu aktu notarialnego notariusz wystąpił o założenie Księgi Wieczystej i wpisanie Was jako współwłaścicieli.

Jeśli chcesz to sprawdzić lub kupujący, jedzie/sz do Sądu i robisz wgląd do KW. Księgi są jawne, więc każdy może to sprawdzić.

Musisz mieć nr KW.

Sevillus, jeśli chcesz żeby fakt wybudowania domu był odnotowany w KW (zakładam, że taka już jest) musisz najpierw zadbać o aktualizację ewidencji gruntów, a potem złożyć w sądzie aktualny wypis i wyrys z ewidencji razem w wnioskiem o aktualizację wpisu w dziale I KW. Wtedy będzie jasne wszem i wobec, że działka jest zabudowana domem mieszkalnym o takich a atakiem kubaturze. Oczywiście właścicielami domu jesteście oboje z żoną.

Ania, nie bardzo rozumiem jak proponujesz wyodrębnić własność domu. Czy myślałaś o ustanowieniu odrębnego lokalu obejmującego cały dom? Trzeba pamiętać, że zgodnie z ustawą o własności lokali:

"Art. 3. 1. W razie wyodrębnienia własności lokali właścicielowi lokalu przysługuje udział w nieruchomości wspólnej jako prawo związane z własnością lokali. Nie można żądać zniesienia współwłasności nieruchomości wspólnej, dopóki trwa odrębna własność lokali.

2. Nieruchomość wspólną stanowi grunt oraz części budynku i urządzenia, które nie służą wyłącznie do użytku właścicieli lokali.

3. Udział właściciela lokalu wyodrębnionego w nieruchomości wspólnej odpowiada stosunkowi powierzchni użytkowej lokalu wraz z powierzchnią pomieszczeń przynależnych do łącznej powierzchni użytkowej wszystkich lokali wraz z pomieszczeniami do nich przynależnymi. Udział właściciela samodzielnych lokali niewyodrębnionych w nieruchomości wspólnej odpowiada stosunkowi powierzchni użytkowej tych lokali wraz z powierzchnią pomieszczeń przynależnych do łącznej powierzchni użytkowej wszystkich lokali wraz z pomieszczeniami do nich przynależnymi."

To znaczy, że jeśli nie wodrębnimy działki pod samym budynkiem, właściciel lokalu zawsze będzie miał udział całej działce. Poza tym, nie sądzę aby było możliwe wydrębnienie lokalu w budynku, w którym może istnieć tylko jeden lokal.

Poruszyłeś ważną sprawę. Otóż wcale nie jest takie oczywiste, że oddając dom do użytku zostanie ten fakt odnotowany w księdze wieczystej. Dom oddany do użytku w 2003 r jego właściciel cieszył się, że już temat zamknął, a jak poszedł do KW to się okazało, że jak był grunt orny tak dalej jest. Geodeta który robił mu inwentaryzację powykonawczą nie podpowiedział i nie zrobił człowiek aktualizacji ewidencji gruntów. Teraz facet musi od nowa wzywać geodetę i zlecać aktualizację, a to dodatkowy koszt ok. 500,- zł Tak więc sami widzicie, że nad wszystkim trzeba czuwać do końca. Pocieszające jest to, że podobno osoby które dopiero będą oddawać domy do użytku, to bez aktualizacji nie będzie to możliwe. Proponuję jednak sprawdzić czy geodeta któremu zlecimy inwentaryzację powykonawczą zrobi nam również aktualizację by potem nie ponosić dodatkowych kosztów. Obie sprawy można zrobić przecież razem.

Osobiście odradzam kombinacje alpejskie z przepisywaniem tylko domu, a ustanawianiu współwłasności definitywnie mówię nie.

Opowiadam się za podziałem geodezyjnym działki poprzez wydzielenie niewielkiej działki na której stoi dom i zapewnienie do niego swobodnego dojazdu oraz drugiej działki, którą rodzice mogą Ci przekazać w drodze darowizny.

Wiesz mi, istota współwłasności oznacza, iż w każdej grudce ziemi w każdym budynku właścicielem jest jedna i druga strona. Problemy z takim tworem są na każdym etapie, ale już najbardziej kiedy próbuje się taką współwłasność znieść.

Nie do pomyślenia jest na przykład budować się na takiej nieruchomości, nasze prawo oczywiście dopuszcza taką możliwość.

Proponuję o sprawie bardziej pomyśleć perspektywicznie. Co będzie np. jak rodziców zabraknie.

Zgadzam się, że współwłasność oznacza komplikacje. Jeśli jednak podział definitywny działki nie wchodzi w grę na obecnym etapie, można zawrzeć między współwłaścicielami umowę (najlepiej notarialnie) o tzw. podziale quoad usum. Ustala się w niej które części działki który współwłaściciel może użytkować na zasadzie wyłączności i ewentualnie inne kwestie, takie jak prawo przejazdu, koszty itp. Z tego co słyszałem, tego typu umowy są honorowane przez starostwa przy wydawaniu pozwoleń na budowę.