Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie telefon , tv , domofon?

Goni_Mnie_Peleton

Recommended Posts

W których pomieszczeniach macie gniazda instalacji telefonicznej , tv?

Czy telefon w sypialni to dobry pomysł?

Domofon lepiej umieścić w kuchni gdzie jest okno z dobrym widokiem na furtke czy może w wiatrołapie , który okna nie ma?

Ty chyba jeszcze nie miałeś żadnego telefonu w nocy :p :p :p to bardzo zły pomysł!

Miej na uwadze też, że telefon z kablem staje się przeżytkiem bo albo komórka albo bezprzewodowy.

W kuchni może być ale w takim miejscu aby osoba która rozmawia przez domofon z kuchni np Twoja żona nie była widoczna przez rozmówcę spod bramki.

Może inaczej, aby mogła być niewidziana przez przybysza.

janna Myślę, że w dobie telefonów bezprzewodowych i komóek ten argument zupełnie stracił na znaczeniu.

Ja mam telefon tylko przy wejściu na dole w takim przedpokoju- "szatni" (taki rodzaj nieprzejściowego wiatrołapu :wink: ). W sumie to i tak nie pamiętam kiedy ostatnio ktoś do mnie dzwonił na stacjonarny.

Domofon też przy wejściu, i drugi przy schodach na górze.

A TV będę miała tylko w kuchni.

A ja myślę, że w domu, który ma jeszcze poddasze użytkowe jeden telefon, nawet bezprzewodowy to za mało.

Po pierwsze zawsze trzeba nasłuchiwać gdzie dwoni, po drugie trzeba biegać. Ja mam gniazda w każdym pokoju na górze i w salonie na dole. Jeszcze nie mieszkam, ale planuję wyposażyć dom w dwa lub trzy aparaty, te bezprzewodowe oczywiście, bo wygodniej. Teraz mieszkając w bloku też mam dwa, jeden w sypialni a drugi w pokoju dziennym.

telefon

instalcję telefoniczną prowadzę równolegle z skrętką do sieci komp. lub innych zastosowań, ta podwójna sieć będzie zakończona gniazdkami w salonie, jadalni i w 3 pokojach na piętrze, jeżeli ktoś oszczędza na wykończeniowych gniazdkach to zawsze można założyć okrągłą zaślepkę, a końcówkę tel/LAN dokupić później. ale kable zdublowane będą już w ścianie, koszt ich położenia to - materiał ok. 0,70 zł za mb plus 2 flaszki dla elektryka żeby to wszystko przyczepił do sciany.

końcówki tyhc kabli spod gniazdek zejdą się w jednej skrzynce, wówczas bardzo łatwo dać sygnał na każde gniazdko lub zrobić sieć

tv

salon - tak już tradycyjnie, nie schizuję, że musze coś zmienić i "nie oglądać" ponieważ nie oglądamy zbyt wiele.

kabel dociągnę też do 3 pokoi na poddaszu, koszt 1 zł mb kabla

na pewno nie chcę TV w sypialni

domofon

jeden unifon na piętrze w hollu, drugi w wiatrołapie, nie musze ogladać rozmówcy