Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AMICA - wątek zbiorczy o sprzęcie kuchennym. Opinie, modele, zdjęcia

Slawek 1719499182

Recommended Posts

• Odpowiedzi 335
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

płyta ok

piekarnik ok

mikrofalówka - użytkuję 2 lata, zepsuła się raz porządnie (już gdzies tu opisywałam jak infolinia usiłowała mi wmówic, ze może ja nie umiem użytkowac mikrofalówki??? :evil: i jak to moja wina to zapłacę), a obecnie łuszczy się farba na drzwiczkach od środka :evil: :evil: :evil: wolę Boscha :D - mam cichuteńką zmywarkę

Kuchenki Amici mam łacznie od 15 lat- to juz trzecie mieszkanie i zawsze były ok. Teraz mam płytę sensorową- rzeczywiście- niania starsza pani jej nie lubi- i na pewno w domu tez kupie amicę. Niestety nasi przyjaciele maja niemiłe doswiadczenia z lodówkami z wronek. Amica od zawsze specjalizowala sie w kuchenkach- pozostały sprzęt wprowadzili lkilka-kilkanascie lat temu moga nie mieć jeszcze takiego doswiadczenia. Chociaz nie ma reguły- nasza poporzednia zmywarka Boscha psuła sie co kilka miesięcy , w końcu ją wymienili- a była sliczna i droga i co?

• 6 months później...
Przed użyciem płyty ceramicznej przeczytałam uważnie instrukcję że nie wolno używać naczyń aluminiowych i do kosza poszedł garnek do mleka. Nie wzięłam jednak pod uwagę patelni teflonowych :evil: Nie jestem pewna czy robione są z aluminium, ale wygląda, że spód jest alu, bo porobiły mi się właśnie takie błękitno-perłowe plamy na polu grzejnym. W instrukcji napisano, że można je usunąć specjlanym środkiem, ale nie podali jego nazwy! :evil: Czy ktoś wie co to za środek, albo poradził sobie w jakiś inny sposób?

Witaj, znam ten problem...ale z patelni teflonowych nie zrezygnowalam. Plamy te sa dosc latwe do usuniecia. Z doswadczenia wiem, ze bez znaczenia jest jakiego srodka uzyjesz...bo najwazniejsze ( moim skromnym zdaniem ) jest szmatka badz gabka ktorej uzywasz. Ja znalazlam poprostu cudo - wszystko schodzi. To takie druciane myjki...jak znajde chwile, to wkleje zdjecie opakowania.

Pozdrawiam

witam ponownie

Przypuszczam, ze mowimy o takich samych sladach, mnie sie one kojarza plamami jakie powstaja na wodzie po wylaniu benzyny - tylko nie takie kolorowa. Sluchaj to o czym pisalam to nie jest taka typowa druciana myjka. TO myjka przeznaczona m.in wlasnie do czyszczenia plyt. Jak moj maz wroci z podrozy ( wzial ze soba aparat) to zaraz zamieszcze zdjecie.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Od 10 lat mam : pralkę Amica w tym czasie zepsuła się pompa co uważam za normalne - koszt naprawy 80 zł ; od 6 lat mam okap kuchenny kominowy to prawda jest głośny szczególnie na 3 ale był cichszy od innych marek , ma taką moc , że ,,wysysa zupę z garnka" ; Od 6 lat zamrażarko lodówka i zmywarka działają bezawaryjnie ; piekarnik elektryczny 6 lat bezawaryjnie ; płyta ceramiczna po 6 latach zepsół się włącznik pola grzejnego - powiększanego - najczęściej używany . Serwis w Gdańsku nie istnieje , części zapasowe dostępne w sklepie internetowym amici . Sprzet potrafie sam naprawić .

Generalnie jestem zadowolony z tego sprzętu .

• 1 month później...
To i ja dorzucę swoje 5 groszy na temat Amici. W zamrażarce ma -28 st. a w lodówce + 10, ustawione na najwyższy stopień chłodzenia. Serwisant stwierdził że jest nie do naprawienia, i że trzeba było reklamować jak była na gwarancji. Natomiast płyta elektryczna po 8 latach nadal bez zarzutu, również Amica

Ja mam kuchenkę gaz.-elektr ok 4 lata. Nie znam modelu, ale to taki z ciemną szybą zamiast drzwiczek. Jest ok. Jedyna wada- blacha metalowa do pieczenia (w komplecie były 2 szt i 1 szt szklana)wygina się kiedy piekę np szynkę(temp powyżej 200 st) - gdybym nie piekła w rękawie foliowym to tłuszcz i woda z szynki zalałyby cały spód piekarnika.

Przy bułeczkach drozdzowych (temperatura 180 st) nic sie nie dzieje. Zauważyłam to już po gwarancji.Nie kupiłam drugiej blachy, bo nie wiem czy da się dokupić, a poza tym nie mam gwarancji czy nie bedzie tak samo. Już się przyzwycziłam do tego i mięsa zawsze piekę w rękawie albo w folii alum.

Proszę o opinie na temat sprzętu AGD firmy Amica?

Tomek

Mam cały zestaw kuchenny z Amici nie narzekam po za jednym małym problemem z lodówką bardzo zaczeła się szronić serwis z trójmiasta przyjechał i po 10 minutach przyczynę usunął, jest jedno ALE z serwisem ,przyjechali po miesiącu od złożenia reklamacji myślałem że szlag mnie trafi , nie będę tego komentował , ponieważ brak słów i ne chcę do tego wracać.

Od trzech lat użytkuję: pralkę, lodówko-zamrażarkę, kuchenkę mikrofalową i kuchenkę gazowo-elektryczną firmy Amica. Generalnie wszystkie ww sprzęty sprawują się dobrze. Miałem jednak miemiłą niespodziankę na początku. Otóż szyba piekarnika rozsypała się, sama od siebie, w drobny mak. Na szczęście serwisant zjawił się na drugi dzień po zgłoszeniu i wymienił na nową. Powodem rozsypki było "niewłaściwe zachartowanie szyby przez użytkownika" :o . Na całe szczęście koszt wymiany zamknął się kwotą około 200 zł. Drugą przygodę miałem z lodówką, a właściwie z zamrażarką, otóż uszczelka drzwi została zbyt głęboko osadzona i z tego powodu zamrażarka strasznie zarastała lodem. Również w tym przypadku serwisant pojawił się na drugi dzień po zgłoszeniu i usunął dolegliwość poprzez wygrzanie uszczelki suszarką do włosów i wyciągniecie do właściwego położenia. Tym razem usługa była gratisowa. :)

Aha, jeszcze jedno, ale nie wiem czy to przypadkiem nie jest moja wina :oops: .

Półki i balkoniki w lodówce są trochę mało wytrzymałe na cięższe rzeczy. U mnie po ok. roku popękały zaczepy balkoników i uchwyty jednej z półek. Ale pomimo pęknięć nadal trzymają się na swoim miejscu i raczej nie są oszczędzane.

Aż mi ciarki przeszły po plecach, po przeczytaniu tych postów, bo..... własnie zamówiłam sprzęt Amici do zabudowy - chłodziarko-zamrażarkę, piekarnik, płytę , okap i zmywarkę. Kiedys miałam lodówkę Amica, ale "padła" po 5 latach i została wymieniona na candy. Ale znajomi kupowali lodówke w tym samym czasie i im służy bezawaryjnie juz 10 lat. No cóż, słowo się rzekło, kobyłka u płotu... pożyjemy , zobaczymy...