Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AMICA - wątek zbiorczy o sprzęcie kuchennym. Opinie, modele, zdjęcia

Slawek 1719499182

Recommended Posts

• Odpowiedzi 335
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W calym domu zostaly wylaczone korki na czas zakladania gniazdek elektrycznych.

Po powtornym wlaczeniu okazalo sie ,ze plyta ceramiczna nie daje znaku zycia.To samo stalo sie z wieza HI FI.

Co spowodowalo uszkodzenie tych urzadzen?

Plyta wogole nie reaguje na dotyk.[jest to plyta z sensorami]

Bardzo dziwna sytuacja bo korki byly wielokrotnie wylaczane w przeszlosci .

Może głupia uwaga... ale czy sprawdziliście czy jest "prąd" w gniadku?

Wysiadły 2 urządzenia na raz... Znajomy wyniósł sprawny telewizor do naprawy bo gniazdko padło... Telewizor sprawdzili i wystawili rachunek za... sprawdzenie że był sprawny :D

sprawdźcie też czy macie wszystkie "fazy" ponieważ przy wkręcaniu(jeśli posiadacie jeszcze takie wkręcane) korka mógł on się przepalić. i wtedy płyta nie będzie działać(jeśli jest podłączona do 3 faz)a że padła wieża może akurat to gniazdko do którego jest ona podłączona korzysta właśnie z tej brakującej fazy. nalezało by tez sprawdzić prawidłowość podłączenia owych (nowych) gniazdek czy przypadkiem nie pomylono kabelków.

pozdrawiam

• 2 weeks później...

Wreszcie sie dzis doczekalam!

Przyjechal pan z serwisu Amici.Okazalo sie,ze gdzies wewnatrz plyty jest malutki ,zwykly bezpiecznik.

Pan szybko rozkrecil spod plyty,wymienil bezpiecznik,zainkasowal 120zl [co za fart] i odjechal.Trwalo to tylko 15 minut.

Okazuje sie ,ze nie wolno wylaczac pradu w calym domu bez uprzedniego wylaczenia bezpiecznikow od obwodu na ktorym jest plyta.

Mozna jeszcze sobie zainstalowac dla bezpieczenstwa na glownej skrzynce elektrycznej tzw ochronnik przeciwprzepieciowy[mowil o nim ktorys z forumowiczow].

Niemniej widzialam jak sie rozkreca te plyte i zmienia bezpiecznik.Na przyszlosc nie bedzie sie nikogo wzywalo.

mam piekarnik Aristona w zabudowie i tez przy braku i ponownym wlaczeniu pradu zegar piekarnika siadl.okazalo sie ze tak drogi sprzet nie ma zabezpieczenia przed skokami napiecia.teraz mam osobny korek na piekarnik i zabezpieczenie.ale 500zl stracilem na naprawe :evil:

Ariston generalnie ma chore ceny serwisu :evil: Chyba zrobili z tego niezle zrodlo dochodu bo sprzet sypie sie w miare czesto wiec staly zbyt czesci zapewniony.

Za zegar do Amiki,ktory jakims cudem zostal zalany(tak zalany,corka makaraon gotowala :lol: ) dalem 320zl.Przekladalem sam,bo cztery kolorowe kabelki to samemu mozna przelozyc

Urządzamy z mężem kuchnię i zastanawiamy sie nad kupnem kuchenki pod

zabudowę "Amica Silver GHS 74212". Bylibyśmy wdzięczni

użytkownikom tego modelu za opinię, ocenę tego produktu. Pozdrawiam -

Basia :)

Przerabiałem ten dylemat, generalnie produkty Amici nie cieszą się specjalnym uznaniem użytkowników nie tylko na tym forum. Raz wypuszczą lepszą serię, raz gorszą, ale fakt, że są producentem krajowym nie ułatwia sprawy. Serwis też pozostawia wiele do życzenia. Wg moich informacji lepszym wyborem będzie Gorenje. Sam nabyłem Samsunga, ale jeszcze nie użytkuję, więc recenzji mu nie wystawię.

przy takich postach zastanawiam sie zawsze nad ta Amika.

ja sprzedaje Amike od 14 lat.mam o niej wyrobione zdanie :lol: i gdyby mi przyszlo kupowac to znow postawilbym na kuchnie Amiki.Na okap zreszta tez.

Na pewno nie kupie zmywarki czy lodowki Amiki .

I tyle.

narzekanie na Amike wzielo sie z prostej przyczyny.

sprzedaja najwiecej sprzetu w kraju !

wiec i reklamacji ma stosunkowo najwiecej.

martwi mnie jednak co innego.brak chocby nuty patriotyzmu :evil:

gospodarki cywilizowane rozwinely sie wlasnie dzieki temu.to z kolei doprowadzilo do rozwoju eksportu popartego zreszta dobrym marketingiem.taki przykladowy niemiec na 99% kupi niemiecki sprzet,nawet robiony w Chinach czy innej Malezji,ale firmy niemieckiej.

ktos moze powiedziec ze co tu porownywac Boscha do Amiki.ja odpowiem ze w kuchniach mozna...i to ze wskazaniem na Amike

oprocz Amiki sprzedaje oczywiscie kilka innych firm.wiec Boschsa ,Siemensa czy Electroluxa tez Ci sprzedam.

Beko ,Haiera i paru innych nie

:wink:

przeczytaj uwaznie co napisalem.....z Amiki nie polecam zmywarek i lodowek,natomiast okapy i kuchnie /piekarniki,plyty/ jak najbardziej.

Prometeusz jest jedyna w Europie plyta tego typu ! i prawidlowe zamontowanie tegoz wynalazku sprawia ze wszystko dziala OK !

• 1 month później...
glosna praca zmywarek(moze cos sie zmienilo ale raczej nie) glosna praca lodowek, w reklamacji byla lodowka i piekarnik(sprzedalem kiedys to znajomej) i do tej pory odbija mi sie to czkawka.. lepszy wybor to whirpool lub drozszy aeg czy jeszcze dozszy bosch..W sklepie chwala to co maja i szlag trafia czlowieka jak czaruja. A najgorsze ze sprzedawca wie czesto mniej od kupujacegoo...napisz co konkretnie szukasz to postaram sie pomoc bo wlasnie sobie szukalem sprzetu i meczylem temat a szczegolnie osoby ktory juz korzystaja i powiedza konkretnie co jest dany sprzet wart

Ja stanowczo odradzam Whirpoola. Kupiłem pralkę 3 lata temu i to jest dramat - mam chyba 7 lat gwarancji na bęben który jest z kwasówki ale co z tego jeśli cała obodowa się po prostu sypie. Pęcherze rdzy są już wszędzie.

Mam lodówkę Amica i jestem za to bardzo zadowolony - nic dodać nic ująć - totalnie zero problemów. :wink: