Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szyna wyrownawcza w instalacji elektr.-ludzie robcie to!!

Recommended Posts

Ja mam wyprowadzone w łązienkach kable przy brodzikach i wannach i też się zastanawiam pod co to podłączyć jak wszystko jest z plastiku.

Mam natomiast pytanie które już raz zostało zadane i pozostało bez odpowiedzi. Jeśli instalacja wodna jest wykonana w plastiku to czy zamiast podczepiać wszystkie baterie do umywalki nie wystarczy podłączyć wodomierza?

I jeszcze jedno - nigdzy i niegdzie nie widziałem domu gdzie by ktoś uziemnił jedną, a nie mówię że wszystkie baterie. Problem na pewno istnieje, ale jak by był tak poważny to faktycznie jak już powyżej napisamo trzeba by na drzwiach do łazienki przyczepić tabliczkę z piorunem, trupią głóką i wchodzić tam w kaloszach.

Czy ktoś z obeznych na forum spotkał się z przypadkiem porażenia przy myciu rąk lub kąpieli? Pomijam wpadające suszarki :wink:

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli instalacja wodna jest wykonana w plastiku to czy zamiast podczepiać wszystkie baterie do umywalki nie wystarczy podłączyć wodomierza?

Instalacji wykonanych z plastiku, baterii nie obejmuje się lokalnymi połączeniami wyrównawczymi.

I jeszcze jedno - nigdzy i niegdzie nie widziałem domu gdzie by ktoś uziemnił jedną, a nie mówię że wszystkie baterie. Problem na pewno istnieje, ale jak by był tak poważny to faktycznie jak już powyżej napisamo trzeba by na drzwiach do łazienki przyczepić tabliczkę z piorunem, trupią głóką i wchodzić tam w kaloszach.

Ja też takich baterii nie widziałem i pewnie ciężko będzie znaleźć kogoś takiego, wystarczy zresztą oglądnąć baterie w sklepach.

Co do oznaczeń na drzwiach łazienki - instalacja ma być wykonana w sposób przyjazny dla użytkownika a nie ma być powodem stresów i obaw. Dobry elektryk da sobie z tym radę. I jeszcze jedno co ciągle powtarzam. Żądajcie od wykonawcy protokołów z pomiarów instalacji przy których bierzcie udział i patrzcie mu na przyrząd i ręce.

a co ja miałbym podłączać do tej szyny

- rury z plastiku

- wanny i brodziki z akrylu - zresztą od wanny do gniazdka 1,5 metra

- do pieca się nie dotykam - chodzi sam

To już nie wiem co miałbym podłączać?

najlepiej podłącz warstwe Al z rurek PEX/AL/PEX :wink:

albo stojak od wanny akrylowej :wink:

Jeżeli chodzi o szynę ekwipotencjalną :o :o (tak ją nazwała elektryk - cokolwiek to znaczy) to takową posiadam. Zielono-żółte kableki doprowadzone są w miejsca gdzie będą urządzania posiadające metalowe elementy obudowy - piec, zmywarka, stelaże Geberita, lodówka, płyta elektryczna, piekarnik i chyba to tyle.

Pozdrawiam

Witam

Pracuję w serwisie agd to na pralce która jest podłaczona do prawidłowo wykonanej instalacji elektrycznej nie ma prawa pojawić się jakiekolwiek napięcie. przy instalacji zerowanej wszystkie prądy są sciągane do ziemi i w momencie zwarcia wywala bezpiecznik, a przy instalacji z włącznikiem różnicowo-prądowym już przy małym przebiciu wyskakuję włącznik (w momencie włożenia wtyczki do gniazdka)

Połączenia wyrównawcze stosowane są dla zmiejszenia występujących napięć dotykowych Są połączenia wyrównawcze główne i dodatkowe

Połączenie wyrółwnawcze główne - łączy się:

- przewód ochronny obwodu rozdzielczego

- główną szynę uziemiającą

- rury i inne metalowe urządzenia

- metalowe elementy konstrukcyjne

Połączenia wyrównawcze dodatkowe(miejscowe), stosuje się szczegółnie,

jeśli w instalacji lub jej części nie mogą być spełnione warunki samoczynnego wyłączenia w dostatecznie krótkim czasie

Innymi słowy chodzi o to: gdy na częściach przewodzących występuje napięcie dotykowe to jego potencjał dla różnych części był taki sam

(wtedy między nimi będzie występowało niskie napięcie)

Połączenia wyrównawcze powinno się stosować w tablicy głównej

W przypadku nowego budownictwa jednorodzinnego gdy większość instalacji wykonywana jest z plastiku stosowanie jego traci na znaczeniu (po za tablicą główną)

Lepszym rozwiązaniem są wyłączniki różnicowoprądowe i dobrze wykonana instalacja z przewodem ochronnym(system 5-cio i 3 -przewodowy) w układzie sieciopwym TT, TNCS ,TNS

• 2 months później...

Napęd bramy ma być podłączony do szyny poprzez trzecią żyłę kabla zasilającego.

Chyba, że napęd ma osobną śrubę do podłączania uziemienia i jest to określone poprzez instukcję instalacji napedu (DTR)

Jeżeli brama nie ma napędu elektrycznego to jej się nigdzie nie podłącza.

... Jeżeli brama nie ma napędu elektrycznego to jej się nigdzie nie podłącza.

To, dla mnie jest logiczne. Tylko, czy są jakieś przepisy w tej sprawie?

Napędu nie mam, a Pan z ZE i tak wymaga jej podłączenia. Mój elektryk proponuje zrobić podłączenie poprzez gniazdko przeznaczone dla napędu. Taki przedłużacz, z jedną żyłą do bolca ochronnego 8) . Ciekawe, czy to przejdzie u pana z ZE :roll: ?

:lol: czytam i czytam i aż strach się bać...korzystać z łazienki, czy nie? A może na jej drzwiach zamiast siusiającego chłopca i dziewczynki namalować wielką błyskawię? :lol: i ostrzeżenie przed wysokim napięciem?

:wink:

Dobre, nie żartuj własnie wczoraj takie "blaszki" przybiłem a dzis będę musiał odrywać :-)

A tak a propos - tyle lat w bloku gdzie zupełnie juz źle instalacje były porobione żyłem i jakoś nic się nie działo to dlaczego w domku (gdzie mi fachowcy robiący instalcje od dziada pradziada) mam uziemiac jakieś wanny. Toż to pewnie kolejny pier... pomysł jakiegoś urzędasa, coś jak to że nie można gazu w rurkach miedzianych robić - tylko na jakieś zezwolenie specjalne - ale jaja ...

A tak a propos - tyle lat w bloku gdzie zupełnie juz źle instalacje były porobione żyłem i jakoś nic się nie działo to dlaczego w domku (gdzie mi fachowcy robiący instalcje od dziada pradziada) mam uziemiac jakieś wanny. Toż to pewnie kolejny pier... pomysł jakiegoś urzędasa, coś jak to że nie można gazu w rurkach miedzianych robić - tylko na jakieś zezwolenie specjalne - ale jaja ...

Sprawa chyba nie jest taka błacha, jakby się wydawało.

Kiedyś rozmawiałem z instalatorem co i cwu o takim przypadku, gdzie na skutek różnicy potencjałów korodowały złączki rur. Skutkiem było rozszczelnienie. Oczywiście nie odrazu, ale po kilku-kilkunastu latach można się dowiedzieć, że jednak warto było coś takiego zrobić.

Z drugiej strony czuję się hmm... Jakby bezpieczniej wiedząc, że porażenia mogę doznać w wannie, czy innym urządzeniu tylko w bardzo małym czasie- gdy zadziała zabezpieczenie (różnicówka?)

... Jeżeli brama nie ma napędu elektrycznego to jej się nigdzie nie podłącza.

To, dla mnie jest logiczne. Tylko, czy są jakieś przepisy w tej sprawie?

Napędu nie mam, a Pan z ZE i tak wymaga jej podłączenia. Mój elektryk proponuje zrobić podłączenie poprzez gniazdko przeznaczone dla napędu. Taki przedłużacz, z jedną żyłą do bolca ochronnego 8) . Ciekawe, czy to przejdzie u pana z ZE :roll: ?

czy są jakieś przepisy w tej sprawie?

Tak ale w Twoim przypadku jest to raczej problem w interpretacji tych przepisów, niestety ja jestem tylko powierzchownie rozeznany w przepisach.

Napędu nie mam, a Pan z ZE i tak wymaga jej podłączenia.

poproś go aby to zarządał od Ciebie na piśmie powinien zmięknąć bo to pewnie jakiś gamoń dostał uprawnienia za pietruszkę i teraz zaspakaja swoje ambicje nie świadom swojego kretyństwa.

Ciekawy jestem czy w przypadku jeżeli brama byłaby oddalona od domu o 100m i bez elektryki czy też by zarządał podłączenia do szyny uz.

Mój elektryk proponuje zrobić podłączenie poprzez gniazdko przeznaczone dla napędu.

Raczej nie bo połączenia ochronne muszą być wykonane w sposób trwały czyli nie na wtykach a na dodatek przekrój tego połączenia prawdopodobnie musi być minimum 10mmkw.

Ciekawe, czy to przejdzie u pana z ZE

Może jednak aby Pana z ZE jak najkrócej widzieć zrób to połączenie lub chociażby tylko jego widoczne elementy tzn kawałek kabla przykręć przy bramie a jego metrowy koniec zakop do ziemi a w domu to samo przecież ciągłości tego kabla nie będzie sprawdzał.

Sprawa chyba nie jest taka błacha, jakby się wydawało.

Kiedyś rozmawiałem z instalatorem co i cwu o takim przypadku, gdzie na skutek różnicy potencjałów korodowały złączki rur. Skutkiem było rozszczelnienie. Oczywiście nie odrazu, ale po kilku-kilkunastu latach można się dowiedzieć, że jednak warto było coś takiego zrobić.

Z drugiej strony czuję się hmm... Jakby bezpieczniej wiedząc, że porażenia mogę doznać w wannie, czy innym urządzeniu tylko w bardzo małym czasie- gdy zadziała zabezpieczenie (różnicówka?)

To wyobraź sobie, że w przypadku plastikowej instalacji jest akurat odwrotnie.

To wyobraź sobie, że w przypadku plastikowej instalacji jest akurat odwrotnie.

No, w plastiku też występują złączki ;-)

Cała, to ta instalacja z plastiku nie jest- kotłownie z reguły wykonuje się z miedzi.

A mnie właśnie o owe kotłownie bardziej chodzi niż o punkty odbioru.

Z drugiej strony jeśli ktoś ma punktowy elektryczny podgrzewacz wody, to... Ale każdy ma swoje widzimisię...

Darujcie mi mój charakterek ale emocje trzymają mnie przy życiu :oops:

Wszystko można podłączać do głównej szyny uziemiającej ale rodzi się pytanie czy należy? podłączać.

Absurdem dla mnie jest podłączanie konstrukcji bramy bo wypadałoby tak samo zrobić z metalowymi futrynami i klamkami.

Chciałbym zachęcić rozeznanych w temacie kolegów do wypowiedzi; czy należy uziemiać bramy garażowe?

Oraz;

W jaki sposób Tomik_B ma się zachować wobec Pana z ZE?