Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szyna wyrownawcza w instalacji elektr.-ludzie robcie to!!

Recommended Posts

witam:)

Nie wim czy jestem rozeznany w temacie ale coś napiszę ;)

Mamy bramy:

- otwierane ręcznie,

- za pomocą siłownika.

Pierwszy przypadek jest oczywisty i nie podlega dyskusji - nie podłączamy do GSU ani przewodu PE.

Drugi jest trochę bardziej skomplikowany. Z mojego rozeznania bramy zasilane są napięciem 12 lub 24V czyli przeważnie bezpiecznym. Pozostaje pytanie czy napięcie uzyskiwane jest poprzez trafo bezpieczeństwa czy zwykłe trafo lub zasilacz. W pierwszym przypadku niebezpieczne napięcie teoretycznie nie powinno pojawić się na metalowych elementach konstrukcji. W drugim to prawdopodobieństwo wzrasta. W związku z tym konstrukcję bramy poleciłbym przyłączyć do GSU. Oczywiście zakładam, że instalacja wykonana jest w systemie TN-S z wyłącznikiem RCD 30 mA.

Co do owego pana z ZE.

Wykonawca instalacji posiadający "E" ma sporządzić protokół z pomiarów izolacji który podlega podpisowi przez osobę z "D". Dodatkowo wykonawca składa oświadczenie o przewodzie PE. Na podstawie tych dokumentów ZE powinno założyć układ pomiarowy i podać napięcie na obiekt. Wtedy wykonawca wykonuje pomiary ochrony od porażeń wyniki których umieszcza w protokole, który przekazuje inwestorowi.

Pozostaje jeszcze pewne ale...

Energetyka powinna podać napięcie na instalację która nie zagraża życiu i bezpieczeństwu. Wykonawca sporządził odpowiednie dokumenty które powinny wystarczyć, to on bierze odpowiedzialność za instalację ze wszystkimi jej konsekwencjami.

W moim ZE energetyka nie wtrąca się do instalacji, poprzestaje na owym protokole izolaci i oświadczeniu.

Co zrobić z panem? Poprosić grzecznie o pisemne stanowisko w tej sprawie z podaniem aktu prawnego na podstawie którego postępuje. Może jest jakaś wewnętrzna instrukcja w danym ZE?

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przeczytałem uważnie ten wątek i doszedłem do wniosku, że dalsza dyskusja prowadzi do nikąd. Można sobie postukać w klawiaturę, co niniejszym czynię, ale przekonywanie do sprowadzenia potencjałów z metalowych urządzeń jak piec co, wanna itp nie ma sensu. Argumentów już było dużo, głównie za bo te posty ignorantów tematu niczego nie wnoszą. W końcu to wydatek ok 100zł na cały dom.

Skoro ktoś o tym pomyślał i powstały określone przepisy to należałoby się zastanowić.

Przeciwnicy takiej instalacji to w dużej mierze (jak sądzę) ci, którzy jej nie wykonali, juz za późno aby zrobić bo np. kafelki na podłodze i ścianach i próbują sie w ten sposób usprawiedliwić.

W każdym razie ja swoje krany i wanne mam połączoną z główną szyną wyrównawczą, która jest połączona z zaciskiem PE rozdzielnicy i uziemieniem otokowym domu.

Przeczytałem uważnie ten wątek i doszedłem do wniosku, że dalsza dyskusja prowadzi do nikąd. Można sobie postukać w klawiaturę, co niniejszym czynię, ale przekonywanie do sprowadzenia potencjałów z metalowych urządzeń jak piec co, wanna itp nie ma sensu. Argumentów już było dużo, głównie za bo te posty ignorantów tematu niczego nie wnoszą. W końcu to wydatek ok 100zł na cały dom.

Skoro ktoś o tym pomyślał i powstały określone przepisy to należałoby się zastanowić.

Przeciwnicy takiej instalacji to w dużej mierze (jak sądzę) ci, którzy jej nie wykonali, juz za późno aby zrobić bo np. kafelki na podłodze i ścianach i próbują sie w ten sposób usprawiedliwić.

W każdym razie ja swoje krany i wanne mam połączoną z główną szyną wyrównawczą, która jest połączona z zaciskiem PE rozdzielnicy i uziemieniem otokowym domu.

O- i to jest właściwie podsumowanie całego wątku.

Brak w nim tylko odniesienia do bramy wjazdowej.

Jako laik skłaniałbym się do tego, żeby zrezygnować z podłączania urządzeń znajdujących się poza domem

Pozwolę sobie zadać pewne pytanie, ale wcześniej dodam coś tytułem wyjaśnienia. Mam wszędzie wyprowadzone stosowne zółtozielone kable tylko... Jak to podłączyć? Piszesz, że masz krany i wannę podłączoną ( a brodzik?)

Wannę mam z tworzywa, syfon też, podobnie w brodziku. Jak to podłączyć? Jak to TY podłączyłeś? Instajację wodną mam z tworzywa, jak podłączyć baterie? Wyprowadzić kable na wierzch? Mam stosowny kabel na poziomie wodomierza i głównego zaworu - gdzie mam podłączyć dalej? Do rury z tworzywa?

Tak więc widzisz, że jestem przygotowany na różne ewentualności, ale przecież nie będę przyłączał kabla do plastykowego syfonu czy plastikowej rury lub wanny.

witam:)

Mam wszędzie wyprowadzone stosowne zółtozielone kable tylko... Jak to podłączyć? Piszesz, że masz krany i wannę podłączoną ( a brodzik?)

Wannę mam z tworzywa, syfon też, podobnie w brodziku. Jak to podłączyć? Jak to TY podłączyłeś? Instajację wodną mam z tworzywa, jak podłączyć baterie? Wyprowadzić kable na wierzch? Mam stosowny kabel na poziomie wodomierza i głównego zaworu - gdzie mam podłączyć dalej? Do rury z tworzywa?

Tak więc widzisz, że jestem przygotowany na różne ewentualności, ale przecież nie będę przyłączał kabla do plastykowego syfonu czy plastikowej rury lub wanny.

tyz prowda, hej

A poważnie, warto wpaść na forum ise.pl Jest tam kilka wątków i wiele wypowiedzi w sprawie głównych i lokalnych połączeń wyrównawczych.

Gwoli wyjaśnienia.

Instalację cwu mam z Hepwotha, więc nieprzewodzącą (o przewodności wody jak ktoś snuł wątek o elektrolicie można zapomnieć).

Końcówki instalacji służące do przykręcenia baterii (te z gwintem półcalowym) są z brązu lub mosiądzu, przykręcane do listwy, którą z kolei mocuje się do muru podtynkowo. Przewód doprowadziłem do tego elementu, czyli w ten sposób mam załatwione wszystkie baterie.

Wannę mam stalową niemiecką, a ci przykładają się do bezpieczeństwa i zadbali o odpowiedni zacisk przyspawany do wanny z końcówka z otworem mosiądzowanym.

O rurze do gazu nie trzeba się wypowiadać.

Problemem jest wanna akrylowa i brodzik. Jak ktoś ma metalowy syfon to OK. Jeżeli natomiast nie to trudno o dobre zabezpieczenie w tej sytuacji.

Urządzenia elektryczne, które standardowo mają podłączenie kablem trójżyłowym czyli z jedną żyłą PE nie trzeba dodatkowo łączyć z szyną. Pojawienie się na obudowie napięcia w wyniku przebicia izolacji spowoduje zadziałenie różnicówki.

W przypadku bramy wjazdowej napędy o zasilaniu 220V są podłączane czterożyłowym kablem. Jedna żyła to PE. Należy zadbać tylko o właściwe podłączenie zarówno tej żyły jak i innych i dobrą izolację połączeń, gdyż w przeciwnym przypadku upływności a właściwie ich skutki nie pozwolą na pracę napędu.

Chyba wyczerpałem temat.

• 3 years później...

Tak jak się ostatnio zastanawiam nad połączeniami wyrównawczymi jako laik to:

- nie mają sensu do rur plastikowych

- woda prawie nie przewodzi

- przytoczony przykład z suszarką wpadającą do wody - co lepsze kilka (bez połączenia wyrównawczego) czy kilkaset mA (z połączeniem wyrównawczym)

- napięcie na obudowie pralki -> powinna zadziałać różnicówka, jeżeli nie zadziała to połączenie wyrównawcze przy plastikowej rurze (na baterii) może tylko zaszkodzić. Popłynie duży prąd (a przecież róznicówka uszkodzona). Może być też tak, że różnicówka sprawna a nieciągły PE -> przepływ dużego prądu przez ciało.

To powiem więcej (ale ja nie elektryk jestem, więc nie brać moich przemyśleń na wiarę) - moim zdaniem podłączanie do szyny wyrównawczej czy uziomu metalowych kranów (itp.) przy instalacji wykonanej z plastiku to może więcej szkody przynieść niż pożytku. To właśnie podłączenie spowoduje, że na tych kranach ma szanse pojawić się niebezpieczny potencjał, który normalnie by nie wystąpił.

Tak jak się ostatnio zastanawiam nad połączeniami wyrównawczymi jako laik to:

- nie mają sensu do rur plastikowych

Dobrze Waść prawisz. Rozum i wiedza techniczna to potwierdzają. Ale nie masz racji wobec durnych przepisów.

- woda prawie nie przewodzi

Też Waść masz rację.

- przytoczony przykład z suszarką wpadającą do wody - co lepsze kilka (bez połączenia wyrównawczego) czy kilkaset mA (z połączeniem wyrównawczym)

W tym temacie można napisać pracę doktorską o rozpływie prądów w wannie wypełninej wodą i udkładaniu się napięcia na rezystancjach, w tym ciała ludzkiego. A z prawa Ohma obliczyć wartość prądu płunącego przez poszczególne części ciała ludzkiego.

- napięcie na obudowie pralki -> powinna zadziałać różnicówka, jeżeli nie zadziała to połączenie wyrównawcze przy plastikowej rurze (na baterii) może tylko zaszkodzić. Popłynie duży prąd (a przecież róznicówka uszkodzona). Może być też tak, że różnicówka sprawna a nieciągły PE -> przepływ dużego prądu przez ciało.

RCD jest dodatkowym środkiem od porażeń. Podstawowym jest minnymi izolacja oraz samoczynne wyłączenie zasilania realizowane za pomocą wyłącznika nadmiarowo-prądowego czyli popularnej S-ki.

Stąd konieczność wykonywania okresowych pomiarów o czym zapominają po odbiorze prawie wszyscy właściciele domków jednorodzinnych.

witam :)

To powiem więcej (ale ja nie elektryk jestem, więc nie brać moich przemyśleń na wiarę) - moim zdaniem podłączanie do szyny wyrównawczej czy uziomu metalowych kranów (itp.) przy instalacji wykonanej z plastiku to może więcej szkody przynieść niż pożytku. To właśnie podłączenie spowoduje, że na tych kranach ma szanse pojawić się niebezpieczny potencjał, który normalnie by nie wystąpił.

No to się narobiło ;)

Nie elektryk, nie normotwórca a rozumuje po ludzku i myśli co jest najważniejsze.

Tak, woda w sieci wodociągowej nie spowoduje zadziałania RCD 30mA. innymi słowy, popłynie nia kilka miliamperów nie powodujących skutków dla organizmu żywego.

Chcesz przez to powiedzieć, że jeśli wejdę do wanny i dotknę do przewodu fazowego, nic mi się nie stanie?

Patrz, a w gazetach kilka razy pisali, że ktoś w ten sposób zginął...

Ta prasa zawsze ludzi w balona robi. :evil:

Tak, woda w sieci wodociągowej nie spowoduje zadziałania RCD 30mA. innymi słowy, popłynie nia kilka miliamperów nie powodujących skutków dla organizmu żywego.

Chcesz przez to powiedzieć, że jeśli wejdę do wanny i dotknę do przewodu fazowego, nic mi się nie stanie?

Patrz, a w gazetach kilka razy pisali, że ktoś w ten sposób zginął...

Ta prasa zawsze ludzi w balona robi. :evil:

trzeba czytac dokładnie.

Jesli wanna jest plastykowa, to niby co ma się stac? No i rury plastyki, i kanaliza, i reszta.

A na sprawy elektryki w gazetach (oprócz specjalistycznych oczywiście) to sie nie ma co powoływać, bo znajomość problematyki u redachtorków jest mniejsza niż przeciętnego forumowicza. Oni piszą "prąd o napięciu...", moc podają w kV i w ogóle to są specjalisty że aż strach.

a to już zależy. prąd nie lubi płynąć wodą, ale elektrolitami juz tak.

Wiem, przekomarzam się. A robię to dlatego, żeby zwrócić uwagę na to, że w typowych, codziennych warunkach nie mamy doczynienia z czystą wodą, tylko właśnie z elektrolitami: primo - woda w kranie nie jest wodą destylowaną, secundo - w warunkach rzeczywistych tworzy się mnóstwo mostków "doziemiających" wodę (zawilgocone zanieczyszczenia itp).

ale przecież nie będziesz taki, żeby stojąc w wannie szukać fazowego przewodu... :wink:

Ja nie będę, ale byli tacy, co szukali ;) (konkretniej np. chcieli zmienić żarówkę). Już ich nie ma.

Woda bardzo słabo przewodzi prąd - to prawda. Ale woda w naszych wannach, umywalkach itp. nie jest wodą destylowaną lewitującą w próżni, i w praktyce okazuje się, że przewodzi prąd na tyle dobrze, żeby ktoś mógł z tego powodu stracić życie.

Co nie zmienia faktu, że wymóg podłączania do PE wszystkich części metalowych łącznie z bateriami uważam za bzdurę - z powodu podanego już wcześniej: po co wprowadzać potencjał tam, gdzie go nie było.

Zresztą, przy odbiorze instalacji w budynku zwykle to jest (świadomie) nie sprawdzane - ale czasem trafi się oszołom, sprawdzi, i.... mamy kłopot :evil:

No proszę taki stary wątek a odżył.

Bigbeat - w wannie akrylowej bez uziemionej baterii lub syfonu, lub też w wannie metalowej z instalacją wykonaną z PCV w warunkach nornmalnych potencjał jest nieokreślony. Podłączenie baterii do uziomu poprzez szynę wyrównawczą sprowadzamy potencjał wanny do potencjału uziomu, więc nie pojawia się na niej jakieś tam napięcie - trzeba to należycie rozumieć.

Natomiast w przypadku - powiedzmy suszenia włosów w pozycji siedząc na mokrej wannie (co nie jest wcale przypadkiem odosobnionym) i w sytuacji kiedy nastąpiło by przebicie przewodu fazowego do ręki np. poprzez polanie niefortunnie wodą - wyobraźmy sobie np. moczenie szczotki lub grzebienia wodą i rozbryzg - może dojść do porażenia. W sytuacji uziemionej wanny prąd powinien być na tyle duży że powinna zadziałać różnicówka. Przy mniejszym prądzie niż 30mA może życia nie stracimy ale porażenie przez rękę do nogi lub (pupy) przy przejściu prądu przez serce nigdy nie jest bezpieczne i nie należy do przyjemności. Próg odczuwalny dla każdego człowieka jest inny i nasz organizm też może różnie zareagować.

Opisany przypadek może jest nieco abstrakcyjny, ale życie przynosi różne sytuacje i choć nieco egzotyczny możliwy do zaistnienia.