Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż wolnostojący -jaki i na jakich warunkach.

Recommended Posts

Ponieważ dom mam bez garażu zamierzam zbudować osobny garaż. Ze zdobytych doświadczeń przy budowie rodzą się pytania:

1. Z czego zbudować ? - patrzciena następne punkty.

2. Czy musi być ogrzewany ?

3. Czy gdy bedzie ocieplony styropianem to przy nieogrzewaniu nie zawilgotnieje?

4. Moze zbydować z silki? - chodzi o wilgoć.

5. Moze jakies ciekawe projekty - nietypowe?

6. Jak jest z umiejscowieniem przy granicy działki na dzisiaj ?

Czekam na opinie osób, które już taki etap przeszły i mają doświadczenia - chodzi o problem ogrzewania budynku jesli ciągnięcie gazu raczej odpada.

Ja właśnie zakończyłem budowę garażu.

1. Typ szkieletowy - ściana z drewna w środku 15cm wełny i wykończenie zewnątrz deski deski zaimpregnowane w kolorze domu, w środku płyty OSB.

2. Ogrzewanie uważam za niepotrzebne gdyż powoduje więcej skutków ubocznych szczególnie zimą .

3. Należy dać izolację od podłoża folia pod wylewką i w ten sposób wilgoć nie będzie przedostawać się od podłoża.

Ja dogadałem się z sąsiadami i mam minimalną odległość od płotu tj 0.5 m

Witam, przez rog mojej dzialki przebiego linia 15KW, chciałbym ten kawałek jakoś w przyszlości zagospodarować np. postawić tam garaż wolnostojący, czy muszę zachować odległość min. 5m od lini tak jak przy budynku mieszkalnym, czy też mogę budować bezpośrednio pod linią?

Kominiarz.

• 2 months później...
Witam, przez rog mojej dzialki przebiego linia 15KW, chciałbym ten kawałek jakoś w przyszlości zagospodarować np. postawić tam garaż wolnostojący, czy muszę zachować odległość min. 5m od lini tak jak przy budynku mieszkalnym, czy też mogę budować bezpośrednio pod linią?

Kominiarz.

Ponawiam pytanie, czy ktoś wie?