Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomocy

szczek

Recommended Posts

Witam mam taki problem !!!

W wypisie z planu zagospodarowania przestrzennego mam zapis;

"W zakresie infrastruktury technicznej ustala się jako obowiązujące:

1. Zaopatrzenie z wodociągu wiejskiego

2. odprowadzenie do istniejącego kolektora sanitarnego tłocznego"

Kiedy napisałem do gminy o wydanie warunków do podłaczenia się do wodociągu i kanalizacji dostałem odpowiedz że muszę wykonać projekt i wykonać sieć wodocioągową i kanalizacyjną dla całego kompleksu działek.Czy mogę według prawa wykonać własne ujęcie wody i wykonać szambo lub przydomową oczyszczalnię ścieków? Do kogo mogę się zwrócić z odwołaniem od decyzji gminy na wykonanie we własnym zakresie całej sieci wod-kan

Dziękuję za pilną odpowiedz szczek

hmmm.... jeśli jest taki zapis w planie zagospodarowania, to jest on obowiązujący. W decyzji o warunkach zabudowy musisz mieć informację do kogo i w jakim terminie możesz sie odwołać. Ja miałam podany organ odwoławczy - Samorządowe Kolegium Odwoławcze za pośrednictwem urzędu wydającego warunki i termin 14 dni od daty doręczenia warunków. Sprawdż w pouczeniu w swojej decyzji o warunkach.

Jeśli w planie są takie zapisy, to pewnie czymś zostały uzasadnione....może rozmowa z urzędnikiem wyjaśni Ci interpretację tego zapisu i ewentualne odstępstwa - jeśli są takie możliwe. Czasami warto samemu przestudiować zapisy planu zagospodarowania i razem z urzędnikiem w spokojnej rozmowie wyjaśnić wątpliwości co do interpretacji zapisu. Z zasady dzieje się to tak, że pani przepisuje treść planu zagospodarowania do wydawanych warunków.

pozdrawiam - am