annarm 02.05.2005 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 Mam ogromny dylemat. Projekt domu, który wybraliśmy nie ma w bryle garażu. W tej sytuacji chcielibyśmy budować piwnicę, w której znalazłby się garaż, kotłownia i inne pomieszczenia gospodarcze typu pralnia i suszarnia, sauna itp. Proszę pomóc mi w podjęciu decyzji i uświadomić mi o ile droższa będzie budowa jeżeli budynek ma w obrysie 13,55x10,50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 02.05.2005 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 oj zjedzą Cie za te pytanie Podobno piwnice zwiększa budowę o około 20% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 02.05.2005 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 oj zjedzą Cie za te pytanie oj tam zaraz zjedzą, nawet nie polirzą użyj funkcji szukaj było tego sporo, a jak nie chcesz czytać, to wnioskiem z tego wszystkiego było iż nie warto robić piwnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 02.05.2005 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 Nie wyobrażam sobie domu bez piwnicy, chociaż 99% gotowych projektów ich nie ma. Nie sądzę, żeby podrożyła koszt budowy drastycznie, jak niektórzy mówią o 20%. Ja daję na wzrost kosztów max. 10%, a jaka wygoda potem. Większość instalacji tam można schować, nie mówiąc o tym, że można tam umieścić pralnię, saunę, skład opału, kotłownię, jak ktoś lubi to mały podręczny warsztacik, a nawet garaż. Ogrzewać tego nie trzeba, a i tak zawsze zimą ciepło, a latem chłodek. Dobrze przechowują się płody rolne, przetwory. Itd....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.05.2005 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 cale 120 mkw powierzchni zabudowy mam podpiwniczone. Piwnica pod polowa jest w calosci zaglebiona w gruncie (ex zona chciala by z salonu wychodzic wprost do ogrodka bez zadnego stopnia) zas w drugiej czesci poziom -170 i tam takze garaz nad ktorym jest taras kuchenny. Rozwiazanie idealne - wszystkie instalacje tam sie zaczynaja i jest OK ale.....o wlasnie - jest jedno ale.... w moim wypadku pochlonelo to prawie 30% kosztow stanu surowego. Bylo ponad 500 metrow szesciennych do wykopania i wywiezienia bezpowrotnie poza teren dzialki. Prawie trzy dni pracy koparki i dwu Kamazow Gdybym budowal jeszcze raz - piwnicie znow byl wykopal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 02.05.2005 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 Hej U mnie też będzie piwnica pod całym domem- 100m. W piwnicy będzie garaż, kotłownia itd. Mam działkę na skarpie więc to " wymusiło" budowę domu z piwnicą. Na początku byłam pełna obaw, ale teraz cieszę się z takiego rozwiązania. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 02.05.2005 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 Mam ogromny dylemat. Projekt domu, który wybraliśmy nie ma w bryle garażu. W tej sytuacji chcielibyśmy budować piwnicę, w której znalazłby się garaż, kotłownia i inne pomieszczenia gospodarcze typu pralnia i suszarnia, sauna itp. Proszę pomóc mi w podjęciu decyzji i uświadomić mi o ile droższa będzie budowa jeżeli budynek ma w obrysie 13,55x10,50 Jest to koszt wyższych ścian fundamentowych o 1m i koszt jednego stropu. Można jeszcze doliczyć wykończenie piwnicy, czyli tynki, drzwi, instalacje np elektryczne. Ale też są plusy co do instalacji bo np CO (rury zasilające) czy kanalizację można rozprowadzać w piwnicy i jest później do nich dostęp. Piwnic nie muszisz robić pod całym domem a tylko tam gdzie chcesz mieć garaż. Plusem może być też niska temperatura w lato u mnie przez ostatnie lato nie wzrosła powyżej 18 stopniC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 02.05.2005 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 Są jednak i minusy posiadania piwnicy. Są wtedy jak "po niewoli" muszę z niej coś przynieść lub wynieść do niej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob10 03.05.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 Myślę o postawieniu 75m2 szkieletowca. Firma zajmuje się wszystkim. Pomyślałem sobie, może pod tym domkiem zrobić piwnicę/bejzment we własnym zakresie(np.połowe w ziemi).Dobry to pomysł?I ile mnie będzie to kosztowało?Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 03.05.2005 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 ja nie mam piwnicy i nie narzekam. Mam garaż obok domu, duży strych na klamoty i kilka pomieszczeń typu spiżarnia, garderoba, kotłownia, schowek-na-wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.05.2005 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 ja nie budujebo piwnica przygnebianajczestszy argument az piwnica jaki slysze to : " a gdzie bede trzymac kartofle na zime?" a ja sie pytam kto dzisiaj kupuje kartofle na cala zime? do majstrowania zdecydowanie lepszy jest garaz wiec po co mi ta piwnica?byl czas ze chcialem zrobic w niej silownie, salon kinowy itdale to byly marzenia na ktore jednak mnie nie stac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.05.2005 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 .....a ja sie pytam kto dzisiaj kupuje kartofle na cala zime? Ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 03.05.2005 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 LeonieCo innego rozpatrywanie budowy piwnicy jeżeli stać nas na nią, a co innego gry brak pieniążków.Najprawdopodobniej czeka mnie następna budowa domku i piwnica będzie pod całym domem. Nawet pod garażem.Na "moim terenie" prawie wszyscy podpiwniczają swoje domy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiulek 03.05.2005 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 Mam piwnicę pod częścią domu ok 50m2, jedno pomieszczenie ok 16m2 to kotłownia będzie tam wisiała jednostka odkurzacza centralnego. Jest tam też miejsce na duże póły na jakieś kartony itp. Mamy tam już ułożoną terakotę i glazurę na ścianie za piecem wygląda to całkiem sympatycznie . Tak myślę żeby tam wstawić zamrażarkę na ekologiczne mięsko i warzywa. Na zimę można tam rowery postawić, znajdzie się też miejsce na sprzęt narciarski. Drugie pomieszczenie ok. 34m2 jest puste myślę, że położymy tam tymczasowo gumoleum, łatwiej będzie utrzymać czystość a w przyszłości może pokuj rekreacyjny tam powstanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annarm 03.05.2005 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 Dzięki za wspaniałą dyskusję, oczywiście sama podejmę decyzję ale chciałam się dowiedzieć co myślą na ten temat inni i czy mają jakieś doświadczenia. Jeśli chodzi o budowę piwnicy pod częścią domu, to słyszałam , że zupełnie się nie opłaca bo konstrukcja fundamentów jest zdecydowanie bardziej skomplikowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zofija 04.05.2005 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 W sumie to chyba istotną rzeczą jest grunt, na którym będzie stać dom. Jeżeli jest dość podmokły to koszt piwnicy rośnie, bo drenaż i te sprawy... Ale ja piwnicę będę miała bo nie mam wyjścia i zresztą z tego sie cieszę (że piwnica będzie, a nie że nie mam wyjścia ). Mam wąską działkę i nie ma gdzie postawić garażu. Zresztą wszelkie narty, rowery, sanki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 04.05.2005 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 Po pierwsze sprawdź jaki masz poziom wód gruntowych.Trzeba wykopac dołek o głębokości piwnicy i zobaczyć co dzieje się z wodą. Jeśli poziom wody utrzymuje się i jest wyższy niż około 50 cm od dna wykopu to raczej zapomnij o piwnicy.Drenaż jest dobrą ale kosztowną sprawą i wydaje się że koszty dramatycznie rosną z takiego powodu ja zrezygnowałem z piwnicy a postawiłem garaż z pomieszczeniami gospodarczymi oddzielnie.Na podmokłym terenie jeśli piwnica jest zagłębiona w gruncie dość głęboko mimo, że woda nie wchodzi do środka to panuje tam duża wilgotność szczególnie poza sezonem grzewczym. Materiały metalowe pokrywają się rdzą itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 04.05.2005 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 cale 120 mkw powierzchni zabudowy mam podpiwniczone. Piwnica pod polowa jest w calosci zaglebiona w gruncie (ex zona chciala by z salonu wychodzic wprost do ogrodka bez zadnego stopnia) zas w drugiej czesci poziom -170 i tam takze garaz nad ktorym jest taras kuchenny. Rozwiazanie idealne - wszystkie instalacje tam sie zaczynaja i jest OK ale.....o wlasnie - jest jedno ale.... w moim wypadku pochlonelo to prawie 30% kosztow stanu surowego. Bylo ponad 500 metrow szesciennych do wykopania i wywiezienia bezpowrotnie poza teren dzialki. Prawie trzy dni pracy koparki i dwu Kamazow Gdybym budowal jeszcze raz - piwnicie znow byl wykopal Jareko jak zawsze Twoje zdanie chyba jest najbardziej wiążące. Właśnie zaczynamy budowe. Pod garażem jest przewidziana piwnica ok 40 m kw. To bardzo boli kieszeń. Bez piwnicy fundament domu o pow. 170 m kw całość pewnie zamknąłby się w 15 tys , z piwnicą 30 tys nie starczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 04.05.2005 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 Chyba taniej jednak jest powiekszenie domu w poziomie niz kopanie piwnicy.Chyba, że brak miejsca to wtedy w pionie go szukamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 04.05.2005 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 zależy jeszcze jakie macie poziomy wód gruntowych, zwłaszcza na wiosnę. U mnie jest strasznie mokro i napewno musiałbym ostro walczyć, żeby mi woda nie waliła do piwnicy. Na pewno trzeba by zrobić bardzo dobrą izolację przeciwwilgociową, prawie jak do basenu. Drenaż nic by nie dał, bo musiałbym chyba mieć pompkę i wyciągać z niego wodę do beczkowozu i wywozić. Bałbym się, że zrobię dobrze piwnicę, świetnie ją zaizoluję, a potem wskutek osiadania budynku pęknie gdzieś jakaś ścianka i zacznie mi się lać do środka.Ale jeśli u was sucho jak pieprz, to nie ma takich problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts