mario_pa 02.05.2005 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 Czy ktoś z was buduje BUNGALOW z poddaszem Projekt 1 lub z frontowym gankiem? Dzisiaj na 99% mieliśmy okazję widzieć dom BUNGALOW Z PODDASZEM. Bardzo nam się spodobał, chociaż jest zupełnie różny od tego co sobie zaprojektowaliśmy (obecnie chcemy zrezygnować z posiadanego projektu (270 m2) i szukać nowego). Zrobił na nas DUŻE wrażenie . Żona prawie rzekła TEN. Czy budujecie / wybudowaliście może któryś z tych projektów. http://www.stylowydom.com.pl/projekty/bzp1/bzp1.html http://www.stylowydom.com.pl/projekty/zfg1/zfg1.html Jakie są wasze doświadczenia? Jeśli chodzi o kwestie kosztów budowy to niskie raczej nie są, a względy finansowe słaniają nas do wyboru projektu w granicach 200 m2. Ile w ogóle trzeba zapłacić za projekty Szewczyka? Ciekawość mnie zżera, nie chce czekać aż do środy . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hala_k 04.05.2005 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 http://www.stylowydom.com.pl/projekty/zfg2/zfg2.html My ten projekt wybraliśmy rok temu, szukaliśmy działki po budowę. Działkę już mamy, jesteśmy na etapie załatwiania pozwolenia na budowę. W naszym projekcie nie będzie większych zmian, pasuje nam idealnie. Wejście od wschodu, pokój kominkowy od zachodu, garaż-północ. Zastanawiamy się jeszcze z jakich materiałów będziemy budować i czy zostaniemy przy wersji ściany trójwarstwowej. Ponizej podaję ("Ładny Dom" nr 02/2005) orientacyjne koszty budowy stanu surowego zamkniętego (materiały plus robocizna) - roboty ziemne i fundamenty 32 000 zł - ściany zewnętrzne trójwarstwowe 33 000 zł - ściany wewnętrzne 12 000 zł - strop żelbetowy 25 000 zł - żelbetowe podciągi i nadproża 11 000 zł - kominy 9 000 zł - schody żelbetowe 6 000 zł - dach - konstr. drewniana z dachówką cementową 51 000 zł - okna i drzwi balkonowe drewniane 32 000 zł RAZEM: 211 000 zł Na ile ten kosztorys jest prawdziwy? Przekonamy się! Pozdrawiamy Halina i Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 04.05.2005 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 pierwszy , czyli bungalow z poddaszem jest dobry . dla mnie tylko lazienki za male , ale mam jakies koty z tymi lazienkami malymi . dodalam go do ulubinych , bo nigdy niewiadomo jak dzialke sie kupi dodam , ze dla mnie waskie wejscia do domu to problem . nie umiem jeszzce jakos specjalnie fachowo na te projekty patrzac , ale takie sprawiaja te dzrzwi wrazenie. zaznaczam , ze moja opinia to taka naprawde na 1 rzut oka , mysle , ze sa tu lepsi krytycy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 06.05.2005 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 Dzisiaj miałem okazję porozmawiać z Ryszardem Szewczykiem. Cena za sam Bungalow z poddaszem Projekt 1 to 1700 pln + Vat. Za projekty instalacji dodatkowo 400 pln + Vat. rrmi dla mnie tylko lazienki za male Fakt, duże nie są, przynajmniej będą mniej kosztować . Tę przy sypialni mozna powiększyć kosztem szafy. My planujemy w ogóle, jaki by to projekt nie był: 1 łazienka z wanną, 2 - przy naszej sypialni z prysznicem. W tym konkretnym projekcie łazienka na poddaszu może w ogóle byłaby nie potrzebna. Poza tym uważam, że jest to jeden z (naj)ładniejszych projektów domów parterowych. Jest . Pozdr.MP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 06.05.2005 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 bede sledzic Twoje dalsze poczynania, zycze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 10.05.2005 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 bede sledzic Twoje dalsze poczynania, zycze powodzenia Poniżej pierwotny projekt - to co sobie zaprojektowaliśmy. Elewacja frontowa wschodnia. http://republika.pl/gabm_pachoccy/frontowa.jpg Elewacja ogrodowa zachodnia. http://republika.pl/gabm_pachoccy/zachodnia.jpg Elewacja poludniowa (detale architektonicznie jeszcze nie określone do końca. http://republika.pl/gabm_pachoccy/poludniowa.jpg Elewacja polnocna (okna kolankowe ew. zamiana na lukarnę) http://republika.pl/gabm_pachoccy/polnocna.jpg Rzut parteru http://republika.pl/gabm_pachoccy/parter.jpg A tu projekt Szewczyka, który bardzo się nam podoba. http://www.stylowydom.com.pl/projekty/bzp1/bzp1.html I duży dylemat, co zrobić? Jakie są wasze odczucia na ten temat, który z nich wybrać? Pozdr.MP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nietubyc 29.10.2006 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Witam !!! Poszukuje osób które buduja lub wybudowały dom ,, z frontowym gankiem 2" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 22.12.2006 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 ano buduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nietubyc 03.01.2007 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Witam mery 26 Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku .Wysłalem prywatna wiadomość, chetnie podzielę sie doświadczeniami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.03.2007 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 A kto buduje lub zbudował "Rodzinny dom"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 15.05.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 zbudował "Rodzinny dom nasi znajomi! i to oni zarazili nas szewczykiem pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Mirek 17.05.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 czy ktoś budował lub zamierza budować Dom nad wodą P.Szewczyka ? Wszystkie uwagi i sugestie mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek.l 31.01.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Ja będę zaczynał budowę Z FRONTOWYM GANKIEM 2 Szewczyka w maju. Wczoraj kupiłem projekt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hala_k 31.01.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Ja będę zaczynał budowę Z FRONTOWYM GANKIEM 2 Szewczyka w maju. Wczoraj kupiłem projekt... Gratulacje! Dobry wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 21.05.2008 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Ja będę zaczynał budowę Z FRONTOWYM GANKIEM 2 Szewczyka w maju. Wczoraj kupiłem projekt... Gratulacje Ja bede budować w Nadarzynie Bungalow z gabinetem - ruszam wiosną. Twoj domek pewnie bedzie juz stal. Trzymam kciuki. Bede zagladac na forum pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 26.06.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Ja za miesiąc rozpoczynam budowę Domu nad Wodą z pracowni Stylowy Dom Adaptację robiła nam inna pani architekt i dzięki temu sporo błędów wyłapaliśmy na etapie projektu: np. dramatyczne rozwiązania wentylacyjne... Oprócz tego wygospodarowaliśmy sobie trochę więcej przestrzeni na pomieszczenia gospodarcze, bo to chyba też typowy problem Szewczykowych domków Ale one są po prostu piękne! Pozdrawiam wszystkich budujących domy z tej pracowni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 26.06.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Trzymam kciuki za Wasz dom nad wodą. Bede śledzic z biciem serca Twoje poczynania. A tak ogólnie pytam, czy ktoś moze stawiał dom Szewczyka na dźwigarach dachowych. I jeszcze jedno: Kto robil rekuperację?Pozdrawiam forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 27.06.2008 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 78 myszna etapie adaptacji rozważaliśmy kwestie przekonstruowania więźby. Jednak, kiedy okazało się jaka konieczna była by konstrukcja stalowa z dwuteowników-odpuściłem. W efekcie mam w pomieszczeniach na poddaszu drewniane słupy konstrukcyjne dachu. Wystarczyło je heblować, szlifować i potraktować lakiero bejcą. Efekt końcowy jest zadawalający-dodają uroku pomieszczeniom i nie stanowią poważnego ograniczenia pow. użytkowej.Rekuperacja-tak i owszem! mam działa i chwalę sobie. Sam projekt w pewien sposób wymusza zastosowanie went. mechanicznej. Poza tym rezygnacja z (w moim przypadku 2szt.) kominów daje dodatkową przestrzeń na poddaszu i ogranicza częściowo znaczne wydatki budowy (bo projekt drogi w wykonaniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 27.06.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Mery26 dzieki wielkie za szybką odpowiedz. Jak widac wątek nie umarl calkowicie i ci co juz mają, to co reszta chce miec, altruistycznie dziela sie swoimi doswiadczeniami z budowy domu. Musze wiec zaczac rozgladac sie za wentylacja mechaniczną. Rozumiem ze GWC wchodzi w sklad instalacji? Tylko żwirowy czy prętowy? Ale jak juz wentylacja mechaniczna to moze i odkurzacz centralny? Co do dzwigarów to chodziło mi o dach wykonany z prefabrykowanych elementów. Dzieki temu mozna nie robic stropow, ale w rezultacie trzeba sie obejsc i bez poddasza uzytkowego. pozdrawiam serdecznie Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 27.06.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 nie za maco 1.wentylacja na forum wiela informacji na ten temat. Moim faworytem wstępnie był StorkAir (możliwość dołożenia modułu klimatyzacji) ale z powodu wiadomego ($) pozostała Amalva (jakiś wynalazek z wymiennikiem obrotowym). Czytaj forum i podejmuj decyzje! 2. OC instalacje pod OC zrobiłem, jednostka centralna przybędzie jak na nią zarobimy Warto, wstępny koszt niewielki, a decyzje o uruchomieniu można odłożyć w czasie. 3. dźwigary nie bardzo zrozumiałem. Bez stropu?bez poddasza?Czy nie za bardzo zmieni się założenie projektu? Obserwując postep budowy zrozumiałem, że żelbetowy strop poza podstawową funkcją ma inną równie ważną- "spina" rozjechany budynek (usztywnia konstrukcję) dając dobrą podstawę pod więźbe (w moim projekcie tylko 2 słupy dachu opierają się na scianie parteru-reszta stoi na stropie). Projekty szewczyka są "rozrzutne". Brak ścianki kolankowej, znaczne powierzchnie poddasza niewykorzystane. Olbrzymia, skomplikowana wielopołaciowa pow. dachu. Zgadzam się że są to ładne projekty, jednak czkawką odbijają się w trakcie realizacji. Wielu wykonawców ocieplenia poddasza zrezygnowało jak zobaczyło co trzeba robić. mało jest miejsc w których można przykręcić jedną całą płyte GK. Warto zatem usztywnić dach np. deskowaniem. Dopilnować zgodnego ze sztuką ocieplenia poddasza, izolacji folią itd. itp... A po trudach można się będzie cieszyć antresolą, oryginalną bryłą budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts