Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt BUNGALOW z PODDASZEM 1 pracownia STYLOWY DOM

Recommended Posts

Fajnie że zdecydowaliście się na te domy bo one są prawdziwie urokliwe..

Bardzo dobra architektura, przemyślane detale, wygodne wnętrza.

Szkoda jedynie, że wszystkie te projekty są żywcem ściągnięte z katalogów amerykańskich architektów.. Tak po prostu - nie tyle inspiracje co zwyczajne kopiowanie. W tym kontekście umieszczone na stronce zdanie: "wszelkie prawa zastrzeżone" brzmi jak kiepski dowcip. W sumie niewiele może dla Was- osób które nabyły, bądź planują kupić projekt - ta informacja wnosi, ale... nie mogłam się powstrzymać. Może dlatego, że ja z pokrewnej branży i brak poszanowania dla praw autorskich wkurza mnie niepomiernie...

• 4 months później...
  • Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gratulacje! Dobry wybór :D

Ja również gratuluje wyboru :) W ogóle zakochałam się w domach ze stronki http://www.stylowydom.com.pl

A te dwa projekty poniżej spełniają moje najważniejsze wymagania :) 4 sypialnie (w tym jedna z osobna łazienką), otwarta kuchnia, gabinet/pokój gościnny, pralnia....tylko spiżarki mi brakuje no i piwnicy (można ją dodać do tych projektów????) No i zastanawia mnie czy te pokoje dla dzieci nie są aby za małe, zwłaszcza te na poddaszu w projekcie Rodzinny Dom 2.....aaaa no i kolor elewacji za bardzo mi się nie podoba, taki nudnawy.....

Pierwszy wybrany projekt (heh można zaoszczędzić na schodach :) )

http://www.stylowydom.com.pl/projekty/bzg2/bzg2.html#f

Drugi wybrany projekt (podoba mi się to że dzieci mają całą górę tylko dla siebie ;) )

http://www.stylowydom.com.pl/projekty/rd2/rd2.html#r

• 1 month później...

witam :)

mam pytanie dot. wykuszu - w projektach szewczyka zaplanowana jest konstrukcja drewniana, wiem jednak, że część osób zdecydowała się na wykusz betonowy - co jest lepsze? jakie sa plusy i minusy każdego z tych rozwiązań?

a czy ktoś z was zdecydował się na belki na suficie w salonie z pustką? np tak jak tu:

http://lh6.ggpht.com/_lLYA2SrEfiQ/TIUBTd9H9SI/AAAAAAAAIKY/Fs5-KBaTDPU/s512/viagreigef.jpg

my przymierzamy się do zakupu projektu "Z frontowym gankiem 2" (http://www.stylowydom.com.pl/projekty/zfg2/zfg2.html), każda uwaga na jego temat, a w szczególności każda jego fotka mile widziana :)

pozdrawiam poniedziałkowo! :)

Edytowane przez mufcik

• 1 month później...

Witam!

czy ktoś buduje dom BEZ GARAŻU projekt 1 albo MAŁY BUNGALOW??Chciałabym poznac orientacyjny koszt budowy tych domków w stanie surowym zamkniętym. Może ktoś dysponuje zdjęciami tych domków w realu?:) Ogromnie podobają mi się projekty stylowego domu ale niestety są drogie w realizacji. Mam nadzieję, że te dwa wybrane przeze mnie będą nieco tańsze, dlatego potrzebuję pomocy kogoś znającego te domki. Widziałam na żywo BUNGALOW Z GABINETEM (jest taki w mojej okolicy) i jest przepiękny i gratuluję wszystkim budującym to cudo

• 3 weeks później...

Witam

też zastanawiam sie z mężem nad rodzinnym domkiem i strsznie jestem ciekawa jak to faktycznie wyglada-mam na mysli ten otwarty strop nad salonem iczy przypadkiem korytarzyk nie jest za mały??

Poza tym jestem zakochana w tych domach

bardzo prosze o odpowiedz i kilka zdjęć z realizacji...

Ps będe budować w lublinie

• 4 weeks później...
Witajcie,

Ja na wiosne zaczynam budowac dom z otwartym poddaszem.

Pisaliscie, ze bryla domow z pracowni Stylowy Dom jest skomplikowana. Moja tez taka jest. I pewnie tez dzieki temu domek jest ladniutki.

Czy mozecie mi podpowiedziec z Waszego doswiadczenia jakie to ma praktyczne konsekwencje?

Rozumiem, ze dach moze byc drozszy. Ale o ile 5,10,15%? Czy tylko wymagaja wiecej roboczo-godzin czy tez wiekszej ilosci materialów?

Jakie sa inne konsekwencje?

Sciany? Podlogi? Strop?

Pozdrawiam

Robert

czy budujesz Z OTWARTM PODDASZEM ???, proszę o kontakt

• 3 months później...
  • 1 month później...

Witaj Edyto , bardzo cieszę się ,że już nie będę osamotniony w budowaniu z otwartym poddaszem, mam nadzieję że nie zmienicie planów. ja kończę budować ściany fundfamentowe, a Wy ??? , bardzo chętnie wymienie się doświadczeniami , mam zrobiony przez architekta rysunek wykonawczy ław fundamentowych ( orginalny jest ..... ), pozdrawiam i życzę powodzenia ,

andrzej

Kupiliśmy z otwartym poddaszem, mamy juz pozwolenie i bedziemy ruszać. Proszę o kontakt osoby które budują lub wybudowały. Z chęcią chciałabym się wymieniać spostrzeżeniami, uwagami itp.

Pozdrawiam

Edyta

• 3 months później...

witam,

bardzo cieszymy się , że nareszcie znalazł sie ktoś kto zbudował ten dom.Ja razem z moją żoną Izabelą też jesteśmy na etapie dachówki . Jakie wrażenia z budowy ???, wykonawca bardzo przeklinał projekt ??? ( chyba że poczyniliście dużo zmian ) pozdrawiamy

izabela i andrzej ze stalówki

• 3 weeks później...
  • 2 months później...

Witam,

w chwili obecnej domek pokryty dachówką, zrobiona podbitka, rozprowadzona elektryka,tynki zewnętrzne i wewnętrzne wstawione okna i brama garażowa.

W naszym projekcie sporo jest przeróbek:

-wysunęliśmy garaż do przodu dzięki czemu powstała spora pralnio-kotłownia

-wysunęliśmy też nieco jadalnie

To takie największe zmiany w projekcie. Oprócz tego sporo zmienione już bez naruszania bryły zewnętrznej

• 2 months później...

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, a zwłaszcza tych budyjących wg moich projektów.

Tym razem będzie parę słów od autora projektów.

Zwykle nie zabieram głosu na żadnych forach internetowych bo jest na nich zbyt wiele dezinformacji i zwykłej „nieprawdy”. Ale ponieważ tym razem dotyczy to moich projektów więc muszę parę rzeczy wyprostować.

Ktoś „życzliwy” napisał że kopiuję amerykańskie projekty. No cóż - chyba większej bzdury nie można było napisać. Nie muszę kopiować żadnych projektów, stać mnie na własne rozwiązania. Świadczą o tym różne publikacje, nagrody i wyróżnienia jakie uzyskały moje projekty zarówno w Polsce jak i za granicą – zarówno projekty domów jednorodzinnych jak i zespołów mieszkaniowych i inne.

To że moje projekty różnią się od „standardowych” polskich rozwiązań i nawiązują (zwłaszcza pod względem funkcjonalnym i stylistycznym) do rozwiązań amerykańskich nietrudno jest zauważyć. Przyczyna jest bardzo prosta. Przez wiele lat projektowałem w Kanadzie. Dzisiaj robiąc projekty w Polsce korzystam z mojego kanadyjskiego doświadczenia, myślę że z pożytkiem i ku zadowoleniu moich klientów. Niektóre „katalogowe” projekty są adaptacjami moich wcześniejszych „kanadyjskich” rozwiązań, ale przeważająca większość projektów powstała na indywidualne zamówienia klientów, którzy przychodzili do mnie ze swoimi założeniami i programami domów żeby zrobić z tego projekt. Dziwię się ludziom którzy potrafią pisać oszczerstwa na innych – chyba czegoś im w życiu brakuje – zwłaszcza uczciwości.

Druga sprawa związana jest z wypowiedzią że w projekcie DOM NAD WODĄ są błędy, zwłaszcza w rozwiązaniach wentylacyjnych. Nie twierdzę że nie popełniam błędów (chyba wszyscy je popełniamy – i naprawiamy) ale akurat w tym projekcie ich nie ma. Jest to jeden z ciekawszych i dobrze opracowanych projektów i jednocześnie jeden z częściej realizowanych. W tym projekcie niektóre kanały wentylacyjne rozwiązane są inaczej (nowocześniej) niż to zwykle robi się w Polsce. W krajach zachodnich a zwłaszcza w Ameryce nie robi się już od dawna murowanych kanałów wentylacyjnych w domach jednorodzinnych. Stosuje się dużo prostsze i tańsze rozwiązania kanałów went. z blachy. Takie właśnie rozwiązania zastosowane są w niektórych moich projektach i są to rozwiązania zgodne z polskimi normami i Prawem Budowlanym. Z doświadczenia wiem że wielu polskich projektantów i wykonawców nie zna tych rozwiązań, a jak się czegoś nie zna to „najlepiej” powiedzieć że to błąd. Jeśli klient nie zwraca się z tym „błędem” do autora projektu to pozostaje w przekonaniu że to błąd. Dlaczego się nie zwraca – to już inna sprawa. Błąd w projekcie powinien zgłosić autorowi projektu przede wszystkim projektant przystosowujący projekt do działki (również kierownik budowy) – w krajach zachodnich jest to obowiązkiem. We wszystkich moich projektach załączona jest informacja żeby zgłosić autorowi projektu ew. błędy i przeoczenia. A jednak w Polsce najczęściej tego się nie robi - i to jest zła praktyka. A zła praktyka prowadzi do nieporozumień i fałszywych przekonań. Projekt DOM NAD WODĄ powstał 10 lat temu, był już wiele razy realizowany – przez ten czas nikt nie zgłosił żadnego błędu w projekcie.

Wiele wypowiedzi dotyczy kosztów budowy. Wszyscy zatroskani są żeby wybudować dom jak najlepiej i jak najtaniej - i to jest całkiem zrozumiałe. Jednak każdy projekt jest pewnego rodzaju kompromisem pomiędzy kosztami a atrakcyjnością rozwiązania. Wiele moich projektów nie należy do najtańszych, choć są też rozwiązania o niższych kosztach budowy. Najczęściej moim scelem nie jest projektowanie bardzo taniego domu ale zachowanie właściwych proporcji pomiędzy ceną a jakością rozwiązania. Chodzi o to żeby dom miał swój styl i był funkcjonalny, żeby miał ciekawą (niesztampową) architekturę i atrakcyjne wnętrza. To niestety wpływa na koszty budowy. Ale wpływa również na wartość i atrakcyjność domu – zwłaszcza takie elementy jak atrakcyjnie rozwiązane poddasze z otwarciem na pokój dzienny albo na hol, podwyższenie salonu, panoramiczne okna w pokojach dziennych, stropy na zróżnicowanych wysokościach, okna wykuszowe oraz detale architektoniczne.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

Ryszard Szewczyk.

:bye:

• 4 years później...