Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt BUNGALOW z PODDASZEM 1 pracownia STYLOWY DOM

Recommended Posts

hmmm, duzo myslenia jeszcze przede mna. Z tego co wiem konstrucja dzwigarowa opiera sie w calosci na scianach zewnetrznych budynku. Nie musi dzwigac ciezkiego betonowego stropu. Jest lzejsza od tradycyjnej i pewnie dlatego rezygnuje sie ze scian nosnych wewnatrz bryly domu. Dzwigary nie opieraja sie na nich. Plusem jest mozliwosc dowolnego przemieszczenia scian nosnych w odniesieniu do projektu ogólnego. Sama konstrukcja dzwigara jest ponoc stabilniejsza od tradycyjnego przęsla więzby dachowej. No i mozna wszystkie rury instalacji mech. umiescic na strychu

No i caly czas nie wiem ile to znaczy ze realizacja projektu jest droga? Nie chce ruszac z motyką na ksiezyc.

To moze byc prawda ze pierwszy dom stawia sie dla wroga.

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przepraszam za "dźwigary". Masz rację! Patrzyłem na projekt z poddaszem a Ty masz bungalow. Teraz kumam. A co mówi projekt?Rzowiązanie stropu drewnianego jest logicznym. Wątpie zeby w projekcie był żelbet.

co do kosztów. Drogi... bo...

Policz ile jest drzwi, okien (ich powierzchnia, kształt). No i tu argumenty mi się kończą (nie ten projekt miałem wcześniej na mysli).

Wasz wybór jest o wiele korzytniejszy. Bardziej zwara bryła, mniej rozjechany dach i brak stropu-to wiele zmienia.

Zatem powodzenia.

A który wybraliście 1 czy 2?

Trzymam kciuki za Wasz dom nad wodą. Bede śledzic z biciem serca Twoje poczynania.

A tak ogólnie pytam, czy ktoś moze stawiał dom Szewczyka na dźwigarach dachowych. I jeszcze jedno: Kto robil rekuperację?

Pozdrawiam forumowiczów

Dzięki wielkie i już nie mogę się doczekać żeby też móc się jakimiś doświadczeniami z budowy tego domku podzielić :lol:

A rekuperację będę robić... :wink:

Przepraszam za "dźwigary". Masz rację! Patrzyłem na projekt z poddaszem a Ty masz bungalow. Teraz kumam. A co mówi projekt?Rzowiązanie stropu drewnianego jest logicznym. Wątpie zeby w projekcie był żelbet.

co do kosztów. Drogi... bo...

Policz ile jest drzwi, okien (ich powierzchnia, kształt). No i tu argumenty mi się kończą (nie ten projekt miałem wcześniej na mysli).

Wasz wybór jest o wiele korzytniejszy. Bardziej zwara bryła, mniej rozjechany dach i brak stropu-to wiele zmienia.

Zatem powodzenia.

A który wybraliście 1 czy 2?

No wiec z tym wyborem to ciagle mamy problem. Podoba sie nam prawie caly katalog p. Szewczyka i tak sobie od 4 lat (kiedy to tesc wykopal katalog z jakisjs piwnicy) oscylujemy miedzy bungalow2 bez poddasza a z zimowym ogrodem (ale tez juz bez poddasza). Oczywiscie podoba nam sie nadwyraz dom nad woda, ale ten dach... no i piekny jest z silownia, no i z frontowym gankiem - taki romantyczny. Ech. Budowalabym ludziom domy, gdybym umiala.

I co tu zrobic? Nie moge sobie jakos wyobrazic tych wszystkich przestrzeni, co mi wystarczy a co nie

A co do stopow to projektant zaleca chyba wszedzie drewniane stropy z tego co mi wiadomo a nie zelbet?

pozdrawiam

my wybraliśmy z frontowym II kierując się najmniejszą pow. jaką oferował szewczyk. W trakcie budowy było spox. Nie było widać przestrzeni. Teraz jest inaczej-dom jest OGROMNIASTY (jak dla naszej 4-ki). Wielkość szczególnie się odczuwa w trakcie sprzątania (niestety) Rachunki za ogrzewanie również przypominają o wielkości i pięknie domu (złożonośc bryły).

• 2 weeks później...
Pozdrawiam wszystkich "szewczykowców" .My dopiero zaczynamy budowe domu "Z frontowym gankiem proj.2"jesteśmy na etapie wykopów pod fundamenty,bardzo będę rada jak się ktoś podzieli swoimi spostrzezeniami w związku z budowa na co szczególnie zwrócić uwagę,lub może teraz ktoś zaczyna "Razem będzie raźniej"

Rossa,

już nie buduje-już mieszkam (od roku). Niestety nie zamieszczałem nigdzie fotek (chociaz mam ich od groma). Oczywiście postaram się podzielić własnym doświadczeniem z budowy. Zadawaj pytania-postaram się odp. (fotki tez puszcze jak zdobędę dostep do szybszego łącza :p )

Na etapie fundamentów proponowałbym oddzielić ściankę fundamentową tarasu i ganku od reszty bydynku na tyle aby możliwym było włożenie izolacji termicznej-inaczej będzie mosteczek termiczny.

Rossa,

już nie buduje-już mieszkam (od roku). Niestety nie zamieszczałem nigdzie fotek (chociaz mam ich od groma). Oczywiście postaram się podzielić własnym doświadczeniem z budowy. Zadawaj pytania-postaram się odp. (fotki tez puszcze jak zdobędę dostep do szybszego łącza :p )

Na etapie fundamentów proponowałbym oddzielić ściankę fundamentową tarasu i ganku od reszty bydynku na tyle aby możliwym było włożenie izolacji termicznej-inaczej będzie mosteczek termiczny.

o przepraszam gdzieś to musiałam przeoczyć , wielkie dzieki za pierwsze informacje , znalazłam dom hala śledziłam i czytałam z wypiekami na twarzy, powiedz mi czy zmieniałaś coś w środku , najbardziej interesuje mnie w sypialni ściana od kotłowni ja chcę ją zlikwidować a kotłownie przenieść do garażu i tym samym skorzystam na dużej garderobie a jak masz problem z łączem to może zrobię paczkę i Ci podeślę

praktycznie zadnych przeróbek (praktycznie bo dodany jeden BK w kolankowej, ściana 2W i delikatnie zmienione działówki na poddaszu).W trakcie adaptacji padały różne propozycje zmian (np. wstawienie dodatkowych drzwi w wejsciu na wiatrołap) ale nie daliśmy się namówić.Od pn. jestem na szybkim łączu to puszcze foty.

Przeniesienie kotłowni do garażu-tak, ale nie wstawisz 2 aut.

Z Halą wymienialiśmy się fotami.

pozdr.

• 4 months później...
  • 1 month później...
  • 9 months później...
Ja za miesiąc rozpoczynam budowę Domu nad Wodą z pracowni Stylowy Dom :lol:

Adaptację robiła nam inna pani architekt i dzięki temu sporo błędów wyłapaliśmy na etapie projektu: np. dramatyczne rozwiązania wentylacyjne... :roll: Oprócz tego wygospodarowaliśmy sobie trochę więcej przestrzeni na pomieszczenia gospodarcze, bo to chyba też typowy problem Szewczykowych domków :cry:

Ale one są po prostu piękne!

Pozdrawiam wszystkich budujących domy z tej pracowni! :p

Witaj Dorcia

widze ze budujesz Dom nad wodą i jestes z warszawy. Ja tez chce zakupic ten projekt jednak mam male obawy co do wielkośći min salonu. Mam wrazenie, ze jest malutką klitką (ze zdjęć w gazecie).

Tez mieszkam w Warszawie i z chęcią dowiedziałabym się jak idzie badz wyszła budowa. Mój domek ma stanąc na Białołęce.

Pozdrawiam

Edyta

• 1 month później...
Ja za miesiąc rozpoczynam budowę Domu nad Wodą z pracowni Stylowy Dom :lol:

Adaptację robiła nam inna pani architekt i dzięki temu sporo błędów wyłapaliśmy na etapie projektu: np. dramatyczne rozwiązania wentylacyjne... :roll: Oprócz tego wygospodarowaliśmy sobie trochę więcej przestrzeni na pomieszczenia gospodarcze, bo to chyba też typowy problem Szewczykowych domków :cry:

Ale one są po prostu piękne!

Pozdrawiam wszystkich budujących domy z tej pracowni! :p

Witaj Dorcia

widze ze budujesz Dom nad wodą i jestes z warszawy. Ja tez chce zakupic ten projekt jednak mam male obawy co do wielkośći min salonu. Mam wrazenie, ze jest malutką klitką (ze zdjęć w gazecie).

Tez mieszkam w Warszawie i z chęcią dowiedziałabym się jak idzie badz wyszła budowa. Mój domek ma stanąc na Białołęce.

Pozdrawiam

Edyta

Witajcie,

ja równiez planuje zakup projektu dom nad woda. napiszcie prosze cos o tym domku-ładny po wybudowaniu? czy ma jakies mankamenty?

Edyta, a Ty juz rozpoczelas?

pozdrawiam

• 3 weeks później...

Witajcie,

Ja na wiosne zaczynam budowac dom z otwartym poddaszem.

Pisaliscie, ze bryla domow z pracowni Stylowy Dom jest skomplikowana. Moja tez taka jest. I pewnie tez dzieki temu domek jest ladniutki.

Czy mozecie mi podpowiedziec z Waszego doswiadczenia jakie to ma praktyczne konsekwencje?

Rozumiem, ze dach moze byc drozszy. Ale o ile 5,10,15%? Czy tylko wymagaja wiecej roboczo-godzin czy tez wiekszej ilosci materialów?

Jakie sa inne konsekwencje?

Sciany? Podlogi? Strop?

Pozdrawiam

Robert

• 4 weeks później...

Jeszcze nie zaczelam iniestety sie troszke wydłuzy. Chyba jednak dom nad woda zostanie zmieniony na inny. Po przeanalizowaniu projektów stylowego domu cos mi zawsze brakuje. Same projekty sa drogie do tego przeróbki, wychodzi drozej niz zamowiony projekt. Takze wiem co ma miecmoj domek i tak bede chciala aby architekt narysował. Tyle narazie od nas.

Pozdrawiamy

Czy mozecie mi podpowiedziec z Waszego doswiadczenia jakie to ma praktyczne konsekwencje?

Rozumiem, ze dach moze byc drozszy. Ale o ile 5,10,15%? Czy tylko wymagaja wiecej roboczo-godzin czy tez wiekszej ilosci materialów?

Jakie sa inne konsekwencje?

Sciany? Podlogi? Strop?

Ile drożej to musisz poszukać-ja nie liczyłem, po co-i tak chciałem to co zbudowałem, mam się jeszcze dołować :lol: :lol:

Zauważ że dach wielopołaciowy więcej pożre dociętych dachówek, obróbek blacharskich, itp. itd.

Ściany - jest wskaźnik bryły budynku. Rozjechana bryła to większe straty ciepła, więcej potencjalnych mostków. Sam fundament już stanowi wyzwanie dla geodety (osie budynku).