beano2 03.05.2005 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 Witam.Nie wiem o co "chodzi" - pytam o przepisy, z postawieniem garażu w granicy działki z płyt betonowych (takich jak płoty) bo znajomy powiedział mi,że wolno i nie obchodzą mnie wówczas "3 metry ściana bez otworów". Można taki garażyk postawić czy nie?Mam dylemat garażowy bo działka wąska-21.9 mCzy to prawda,jeśli tak gdzie szukać wykładni?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 03.05.2005 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 ech te plotki i kombinowanie...a jak te płyty betonowe mają przenieść obciążenia z dachu? jaki zrobisz dach, jak płyty z nim połączysz? rozumiem, ze będą miały normalny fundament? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 06.05.2005 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 ech te plotki i kombinowanie... a jak te płyty betonowe mają przenieść obciążenia z dachu? jaki zrobisz dach, jak płyty z nim połączysz? rozumiem, ze będą miały normalny fundament? Spokojna głowa, ciężar dachu przenoszą słupy betonowe. W zupełności to wystarcza. Są tysiące takich garaży i jakoś stoją. Ale wracając do sedna sprawy. U mnie gmina czepia się, jeśli ktoś postawi coś takiego bez planów, bez zezwolenia, bez zgłoszenia. Jedynym tłumaczeniem na który gmina przymyka oko to to, że ten budynek stoi tymczasowo na czas budowy innego budynku np. mieszkalnego i jest on ("płytowiec") wykorzystywany dla celów budowy, np. jako magazyn dla materiałów budowlanych. Wg mnie taki budynek mógłby stanąć przy granicy, bez żadnych uzgodnień z sąsiadem, tylko wtedy gdyby nie miał dachu, czyli byłby zwykłym ogrodzeniem. W przeciwnym wypadku nie widzę żadnej różnicy między garażem z płyt, a garażem z silikatów, cegły, czy drewna i wg mnie odległość do granicy powinna być bezwzględnie zachowana. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 06.05.2005 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 ech te plotki i kombinowanie... a jak te płyty betonowe mają przenieść obciążenia z dachu? jaki zrobisz dach, jak płyty z nim połączysz? rozumiem, ze będą miały normalny fundament? Spokojna głowa, ciężar dachu przenoszą słupy betonowe. W zupełności to wystarcza. Są tysiące takich garaży i jakoś stoją. Ale wracając do sedna sprawy. U mnie gmina czepia się, jeśli ktoś postawi coś takiego bez planów, bez zezwolenia, bez zgłoszenia. Jedynym tłumaczeniem na który gmina przymyka oko to to, że ten budynek stoi tymczasowo na czas budowy innego budynku np. mieszkalnego i jest on ("płytowiec") wykorzystywany dla celów budowy, np. jako magazyn dla materiałów budowlanych. Wg mnie taki budynek mógłby stanąć przy granicy, bez żadnych uzgodnień z sąsiadem, tylko wtedy gdyby nie miał dachu, czyli byłby zwykłym ogrodzeniem. W przeciwnym wypadku nie widzę żadnej różnicy między garażem z płyt, a garażem z silikatów, cegły, czy drewna i wg mnie odległość do granicy powinna być bezwzględnie zachowana. Pozdrawiam Stoi dopóki komuś na głowę nie spadnie. Życzę Ci żebyś nie był tym pierwszym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ala1719499794 09.05.2005 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 no więc jaka musi być przepisowo ta odległość( między garażem z płyt betonowych a granicą działki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 10.05.2005 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 no więc jaka musi być przepisowo ta odległość( między garażem z płyt betonowych a granicą działki) Wg mnie garaż taki musi być odsunięty od granicy minimum 3m jeśli w danej ścianie nie ma okna, albo 4m jeśli jest okno. Prawdopodobnie inaczej może być jeśli taki garaż będzie potraktowany jako budynek tymczasowy wzniesiony tylko na czas budowy innego budynku. Tego ostatniego nie jestem jednak pewien i nie chciałbym rozsiewać bzdur na forum więc jeśli ktoś wie lepiej to niech mnie poprawi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beano2 11.05.2005 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 "biega" o to,że jedna ze cian garażu jest jednoczenie częciš ogrodzenia lub inaczej jak kto woli :częć ogrodzenia stanowi jednš ze cian takiego garażu - to opinia doradzajšcego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts