Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A jednak słoneczko ...dziennik Sylvii

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 221
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

wiec kosztorys wyglada tak:

stan budowany przez firme z zakupem przez firme materiałów

stan wykończenia średni

dom pod klucz ale bez instalacji 227 tys zł...

+ instalacje + szambo + studnia+ ogrodzenie...

uznaliśmy że stan surowy za 140 tys to gruba przesada :o

więc obecnie poszukujemy ekipy do budowy na zasadzie budowy systemem gospodarczym i tyle..

trwa kasting na wykonawców...

dam znac jak juz sie na którys zdecydujemy... :roll: :wink:

no i zbieramy dokumenty do banku...

mam do wyboru 4 ekipy i nie wiem która wybrac..

1) chyba odrzuce bo koszt 25 tys do wiezby wlacznie

2) budowali sasiadowi ( choc nie jestm pewna czy to rzeczywisice ta sama ekipa bo jest ojeciec i syn i kazdy ma chyba swoja) koszt 19 tys sam stan do wiezby czas budowy mies..

3)ekipa polecona przez kogos z forum (ale nie tej osobie budowali) koszt 18 ale gdyby było bez kominów to menij i ew. zmiana fundaemntów z bloczków na lany to mniej termin budowy 2 mies i potem ew. wykończeniówka tez

4) górale koszt 19 tys ale pija..

i nie wiem co wybrac... :-?

panowie od sąsiada jednak odpadli zażądali kategorycznie prądu do przyczepki.. a sasiad mieszkając już w domku (też na pożyczonym) nie bardzo sie zgodził wiec odpada ... Zostal ten który sugerowal zmiane z bloczków na beton wylewany (co przy budowie z agregatu moze i ma sens tylko jak to sie ma do projektu?) co do fundamentów już sie nie wypowiadał a budowa na oagregacei ok nawet go może codziennie dowozic i zostawiac na noc u siebie na placu... sugerował tylko technike ceramikę na pióro-wypust na zaprawe specjlaną( np porotherm lub leier). a ja się zastanawiam czy mozna dac plecewice an pióro-wypust i do tego zaprawę prothermową i nadrpoża porothermowe? :-? :-? :-?

walka z wiatrakami trwa..

teraz podejście do banków w gre wchodza multibank, mbank, GE mieszkaniowy

czesciowo pomaga nam doradca...

zobaczymy co z tego wyjdzie.

ida łeb w łeb i gdizes umowe podpiszemy

mam tylko zgryz z harmonogramem i kosztorysem dla banku jak toto ma wyglądac? pożądane są wszelkie wypowiedzi :wink:

no więc tak..

pani posrednik z mBanku poprosiła o doniesienie kilku dokumentów o których wczesniej zapomniała powiedzieć, :evil: wiec dzis rano biegałam po urzędach załatwiając:

- wyciag aktulany z KW

- wyciag z rejestru gruntów

- wyciag z konta za poprzednie 3 mies (to dla GE)

i tu ciekawostka prosze zgadnąć kiedy otrzymam w.w dokumenty?

a jeszcze do załatwienia jest wycena i opinia z BPH gdzie mamy kredyt na działkę (opinia ma być na poniedziałek)

więc uwaga na wypis z KW czekałam 15 minut.... ( z zegarkiem w ręku) :o :lol:

na wyciąg z gruntów tyle, że zdążyłam uiścić opłatę w kasie za wyciąg z rejestru gruntów max 10 minut...

na wyciąg z konta 5 minut

:o :o :o

wczorja byliśmy w mBanku parę rzeczy mamy donieść, oprocentowanie 2,45% prowizja 1% dodatkowo 0,2% za ubezpieczenie kredytu (obowiazkowe) i 1punkt procentowy p do momemntu wpisu do hipoteki...

poza tym dziś dostalam wycene dachu calosc 19 500 (odbiore w pon to sie dowiem czy to z vatem czy bez) dachowka braas (najprawdopodobniej)...

wiec tak 19500 to na blachodachówkę ruuki bez podbitki.

podbitka 2600 brutto w sumie 22 290

dachówka braas droższa o 3000 czyli w sumie 25 290

robocizna przy balchodachówce 6 252 przy dachówce 8 372

no i mamy zagwozdke którą wybrac..

ponadto mamy podpisaną umowę z kierownikiem budowy. tzn podpisujemy jutro. :roll:

umowa podpisana :lol:

kurcze sądziłam ze skoro u nas domy poniżej 450 nie schodza to bedzie podobnie

a nie - pani oceniła że wartośc 418 000 na podstawie sprzedazy domów z ostatnich 2 lat

jak maja sie ceny z 2004 do aktualnycho to ja nie wiem.. zwazywszy ze uznala ze skoro wartosc 418 a dzialka warta 56 to wg sekocendbudu 305 nam starczy do wybudowania.. ale nie uwgzlednila ani kominka ani dgp ani rekuperatora

chyba za glupia na to jestem..

• 2 weeks później...

dostałam decyzje kreydtową

niektórych sformułowań nie rozumiem tzn sa tak napisane, że wiem o co chodzi ale ni w ząb mi nie pasują do całokształtu ustaleń... :-?

wg decyzji mam wkładu nie 15,5 a jedynie 1,05 % :(

i uwaga pierwszej transzy nie dostane póki bank BPh nie pozwoli na wypisanie ich z ksiegi wieczystej i póki nie złoże wnioksu o wpisanie mBAnku do ksiegi wieczystej...

:cry: :cry: :cry:

a to oznacza zę długoo na kase poczekam i jak tu zacząc budowe? :cry: :cry:

dam znać co ustalę z pania z mBAnku jutro...