Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarz do- A jednak Słoneczko -dziennik Sylvii

Recommended Posts

Jest jeszcze zasada Murphy'ego:

Jeżeli planujesz czas przeznaczony na wykonanie jakiejś czynności, pomnóż przewidywany czas przez dwa i przyjmij jednostkę o rząd większą.

A w naszym budowaniu proporcje chyba zbliżone do Twoich. Andrzej z reguły buduje przez telefon a ja w realu (nie licząc czasu spędzonego w internecie, bo tu proporcje na moją korzyść chyba jak 100:1).

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Widzę, że domek rośnie w oczach!! 8) Super, super! :wink: Oby tak dalej. Widzę równe ściany, ładne pustaki .. Oby tak dalej. A deszczem się nie przejmuj. Musi kiedyś popadać.. :( Ale przynajmniej jeszcze Ci troszkę poleje beton.. :wink:

W każdym wyadku dobrze, że wykonawca spokojnie poradził sobie jak Ciebie nie było na budowie. 8)

dzięki pytanie czy w tym miejscu dla stołu nie bedzie za ciemno?

:roll:

jeszcze raz sie zastanowiłem,

czy nie lepiej byłoby zamiast odzielnej spiżarni zrobić murowany ciąg niby-szafek o wysokości 85 cm z drewnianymi drzwiczkami wzdłuż ściany schodowej?

w sumie chodzi o to aby w tym miejscu była nieco niższa temperatura niz w pomieszczeniu.

potrzebna byłaby jeszcze wentylacja grawitacyjna.

Andre dzieki ale akurat u nas bedzie rekuperator i jak mam zapewnic ta wentylacje grawitacyjna?

zastanawialam sie nad zrezygnowaniem ze spizarni ale juz mam dosyc trzymania np soków i wód w kuchni na widoku zwlaszcza ze kuchnia bylaby czesciowo otwarta na salon... mam zagwozdke do rozwiązania :roll: :-?

W temacie schodów to moge powiedzieć jak było u mnie. U mnie były zabiegowe (4 schodki) i zostały ciut wyprostowane tzn. zostały prawie jednobiegowe. Po prostu nie lubię zabiegowych, ale nie dało się zrobić całkowicie jednobiegowych. Nie było wystarczająco miejsca na wyprostowanie schodów. Musisz zobaczyc czy po zrobieniu schodów dwubiegowych nie bedziesz miała przypadkiem wyjscia z jakiegos pokoju blisko schodów, nastepnie, czy żadne pomieszczenie nie zostanie ograniczone np. pod schodami jest jakies pomieszczenie i w wyniku zmiany stanie się niefunkcjonalne. Poza tym przelicz czy schody nie będą za strome (ja mam 17,5cm i wszyscy mówią, że sa wygodne :oops:), nie są za wąskie (ja mam chyba 25cm). Tak więc, jesli masz już wymnierzona koncepcję nowych schodów to albo idziesz do architekta-konstruktora i on Ci pisze jak zazbroic schody (zakładam, że bedziesz mieć betonowe i czymś je później obłozysz), albo robisz drewniane i gadasz ze stolarzem.

Albo ufasz wykonawcy, że on juz robił podobne schody i wie jak zazbroć. (ja wybrałem wersję z konstruktorem). :wink:

Tez uważam, że schody dwubiegowe są lepsze niż zabiegowe. Niemniej nie wiem jaki jest u Ciebie rozkład poddasza i nie zaznaczyłaś którędy wchodzi się na poddasze (tzn. gdzie jest początek wchodzenia).