Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

co do stropu to mi wszyscy znajomi budowlańcy pzyznawlai ze jak podliczysz ocieplenie storpu drewaninego wykonanie sufitów porzadne wyciszenie to wychodzi na to samo

z okien dachowych tez zrezygnowalismy powiekszając szczytowe, drzwi balkonowe powiekszylismy do 180 szer.

a czemu z komina?

my z kolei powiekszylismy wiatrołap kosztem pom. gosp. - widac to ładnie na rzutach

a która wersje słoneczka planujecie? bo my mamy ze scianka kolankowa ale bez garazu...

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kurczę źle napisałam :oops: - chcemy zrezygnować z kominka a nie z komina :-) - do mnie jakoś urok kominków nie przemawia - nie mówiąc już, że odpala się go raz od wielkiego dzwonu a tak to tylko stoi i się kurzy.

Nasze słoneczko będzie na pewno w odbiciu lustrzanym i bez garażu, zastanawiamy się jeszcze nad ścianką kolankową - poprosiłam w horyzoncie o przesłanie rysunku dla wersji z tą ścianką i czekam co prześlą. Jak dla nas to poddasze wydaje się i tak duże nawet bez tej ścianki kolankowej i dlatego mamy dylemat.

Co do stropu to moi rodzice niedawno wybudowali sobie domek właśnie ze stropem drewnianym - koszt o wiele niższy od stropu teriva czy gęstożebrowego a i z wyciszeniem nie jest źle :-) - chociaż może jeszcze zmienimy zdanie...nie zapieram się :-)

A czy na śnianie na której był garaż dodawaliście jakieś okna czy zostawiacie tak jak jest w projekcie?

w dzinniku masz dokłądne rzuty razem z oknami -okno w łazience na dole i na górze...

ogrzewanie no cóż: budujemy eni z ytonga tylko ceramika+ styropian (min. 15 cm) a ogrzewanie będize kominek + prąd :roll:

Brawo, Sylvia1, tak trzymaj.

U nas chwilowo błogie oczekiwanie na pozwolenie, od Bożego Ciała minęło już chyba kilka tygodni, a tu cisza. Choć poprosiliby o dosłanie jakiegoś dokumentu..., a tu nic.

Architekt trzyma rękę na pulsie i w razie potrzeby nas informuje. Najważniejsze, że mieszka niedaleko starostwa i może tam zajrzeć choćby codziennie.

Pozdrawiamy

Ewa i Zygmor

Gratuluję kredytu. Nie było mnie na forum parę dni, a tu taaaaakie zmiany. To ruszamy z budową. Czekam na zdjęcia "rozebranej" działeczki :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:

Wygląda na to, że możesz mnie dogonić :roll:

dostaliśmy do łapki wycenę materiałów:

bloczki+beton+styropian+siatki+stal+pustak+cegła+docieplenie scian zewn. + więźba razem ok 50 tys zł...

zamierzam przerzucić do arkusza i objechać kolejne składy

Witaj Sylvia :p :p :p

Obowiązkowo objechać trzeba inne składy 8)

Moze da sie gdzieś taniej 8) :wink:

I jak tam wybór ekipy, myślisz dalej :roll: 8)

Zanim coś kupicie, warto zapytać wykoanwcę. Myśmy szukali wielu rzeczy, podawaliśmy "nasze" ceny wykonawcy, a on i tak mial taniej w "swoim" składzie. Często tam bierze, to i inaczej jest traktowany, rabaty, upusty itp. Inaczej patrzą na klienta, który raz kupi materiały na ściany, a inaczej, na tego, którzy w sezonie obkupi u nich kilka budów.

Agregacik pierwsza klasa. A stal faktycznie dość tania. Ale to zależy jaką masz powierzchnię ław. U mnie jest 66m i za stal zapłaciłam ok 1100zł 2 miesiące temu.
Agregacik pierwsza klasa. A stal faktycznie dość tania. Ale to zależy jaką masz powierzchnię ław. U mnie jest 66m i za stal zapłaciłam ok 1100zł 2 miesiące temu.

tabluga u nas jest 55 mb ław...więc i stąd cena mniejsza... kupiłam tam gdize najtaniej, a że przy okazji polecał tą hurtownie stali wykonawca :D

własnie wróciłam z działki stal odebrana zbrojenie jest robione... agregacik chodzi ślicznie i cichutko. poza tym odebrałam wpis od geodety w dzienniku budowy

przy okazji przyjechła pan z gminy pooglądac tę felerna drogę- przy okazji sie dowiedziałam po raz kolejny ze nasza działak lezy w obszarze warszawskiego praku krajobrazowego :o a z drogą przynajmniej zetną chaszcze, wyrównaja i wyspypią tłuczniem ale tylko poczatek tym tłuczniem załatwią... zawsze to coś.. pytanie tylko kiedy? :roll: :roll: :roll:

z drogą przynajmniej zetną chaszcze, wyrównaja i wyspypią tłuczniem ale tylko poczatek tym tłuczniem załatwią... zawsze to coś.. pytanie tylko kiedy?

Może szybko :roll: :roll:

Żawsze to coś 8)

Pozdrówka 8)

sylvia1 mamy podobny problem z prądem. U nas planują pociągnięcie i podłączenie na wrzesień 2007 :evil: Też piszemy pismo. Jestem ciekawa jaki będzie rezultat u Ciebie i u Mnie. My mamy ENEA Nakło.
sylvia1 mamy podobny problem z prądem. U nas planują pociągnięcie i podłączenie na wrzesień 2007 :evil: Też piszemy pismo. Jestem ciekawa jaki będzie rezultat u Ciebie i u Mnie. My mamy ENEA Nakło.

my mamy ZEWT Pruszków ponoć fatalny..

to ja potrzymam kciuki za was a wy za mnie co?