Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarz do- A jednak Słoneczko -dziennik Sylvii

Recommended Posts

co do stropu to mi wszyscy znajomi budowlańcy pzyznawlai ze jak podliczysz ocieplenie storpu drewaninego wykonanie sufitów porzadne wyciszenie to wychodzi na to samo

z okien dachowych tez zrezygnowalismy powiekszając szczytowe, drzwi balkonowe powiekszylismy do 180 szer.

a czemu z komina?

my z kolei powiekszylismy wiatrołap kosztem pom. gosp. - widac to ładnie na rzutach

a która wersje słoneczka planujecie? bo my mamy ze scianka kolankowa ale bez garazu...

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kurczę źle napisałam :oops: - chcemy zrezygnować z kominka a nie z komina :-) - do mnie jakoś urok kominków nie przemawia - nie mówiąc już, że odpala się go raz od wielkiego dzwonu a tak to tylko stoi i się kurzy.

Nasze słoneczko będzie na pewno w odbiciu lustrzanym i bez garażu, zastanawiamy się jeszcze nad ścianką kolankową - poprosiłam w horyzoncie o przesłanie rysunku dla wersji z tą ścianką i czekam co prześlą. Jak dla nas to poddasze wydaje się i tak duże nawet bez tej ścianki kolankowej i dlatego mamy dylemat.

Co do stropu to moi rodzice niedawno wybudowali sobie domek właśnie ze stropem drewnianym - koszt o wiele niższy od stropu teriva czy gęstożebrowego a i z wyciszeniem nie jest źle :-) - chociaż może jeszcze zmienimy zdanie...nie zapieram się :-)

A czy na śnianie na której był garaż dodawaliście jakieś okna czy zostawiacie tak jak jest w projekcie?

Brawo, Sylvia1, tak trzymaj.

U nas chwilowo błogie oczekiwanie na pozwolenie, od Bożego Ciała minęło już chyba kilka tygodni, a tu cisza. Choć poprosiliby o dosłanie jakiegoś dokumentu..., a tu nic.

Architekt trzyma rękę na pulsie i w razie potrzeby nas informuje. Najważniejsze, że mieszka niedaleko starostwa i może tam zajrzeć choćby codziennie.

Pozdrawiamy

Ewa i Zygmor

dostaliśmy do łapki wycenę materiałów:

bloczki+beton+styropian+siatki+stal+pustak+cegła+docieplenie scian zewn. + więźba razem ok 50 tys zł...

zamierzam przerzucić do arkusza i objechać kolejne składy

Witaj Sylvia :p :p :p

Obowiązkowo objechać trzeba inne składy 8)

Moze da sie gdzieś taniej 8) :wink:

I jak tam wybór ekipy, myślisz dalej :roll: 8)

Zanim coś kupicie, warto zapytać wykoanwcę. Myśmy szukali wielu rzeczy, podawaliśmy "nasze" ceny wykonawcy, a on i tak mial taniej w "swoim" składzie. Często tam bierze, to i inaczej jest traktowany, rabaty, upusty itp. Inaczej patrzą na klienta, który raz kupi materiały na ściany, a inaczej, na tego, którzy w sezonie obkupi u nich kilka budów.

Agregacik pierwsza klasa. A stal faktycznie dość tania. Ale to zależy jaką masz powierzchnię ław. U mnie jest 66m i za stal zapłaciłam ok 1100zł 2 miesiące temu.

tabluga u nas jest 55 mb ław...więc i stąd cena mniejsza... kupiłam tam gdize najtaniej, a że przy okazji polecał tą hurtownie stali wykonawca :D

własnie wróciłam z działki stal odebrana zbrojenie jest robione... agregacik chodzi ślicznie i cichutko. poza tym odebrałam wpis od geodety w dzienniku budowy

przy okazji przyjechła pan z gminy pooglądac tę felerna drogę- przy okazji sie dowiedziałam po raz kolejny ze nasza działak lezy w obszarze warszawskiego praku krajobrazowego :o a z drogą przynajmniej zetną chaszcze, wyrównaja i wyspypią tłuczniem ale tylko poczatek tym tłuczniem załatwią... zawsze to coś.. pytanie tylko kiedy? :roll: :roll: :roll: