Gość 03.05.2005 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 kto organizuje wibrator do betonu?inwestor?albo wibrator jest w cenie betonu i nie ma sie o co martwic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 03.05.2005 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 Leon, Twoje pytania mnie zadziwiają. Odpowiedz mi proszę na pytanie: Kto buduje dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 03.05.2005 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 Zależy jaki wpływ masz na wykonawce i jakich wykonawcó - ja zawsze organizowałem wbiratory, szalunki itp. ale z tego co widzę tu na forum to w niektórych rejonach funkcjonują firmy jakieś niepełnosprawne a wszyscy to tolerują...dziwna sprawa. Szkoda jeszcze ,że wykonawcy was nie proszą aby kielnie załatwić do murowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.05.2005 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 Leon, Twoje pytania mnie zadziwiają. Odpowiedz mi proszę na pytanie: Kto buduje dom? dom buduje ja a pytam czy mam sam biegac za wibratorem czy tez moze standardem jest np ze betonownia sama dostarcza wobratory w cenie betonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 03.05.2005 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 Betonownia dostarcza produkt w postaci mieszanki betonowej - beton zaś wykonuje wykonawca i on ma zapewnić wibrator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.05.2005 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 Betonownia dostarcza produkt w postaci mieszanki betonowej - beton zaś wykonuje wykonawca i on ma zapewnić wibrator. no wlasnie tak mi sie wydawalo, ale jakis cfaniak na grupie zrob to sam twierdzil, ze on dostal wibratora w cenie betonu i zaczalem sie zastanawiac czy to aby nie norma? a ja glupi zrobilem sam wibrator...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 03.05.2005 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 W Twoim wypadku Ty organizujesz sprzęt i Ty wibrujesz - chyba, że już nie chcesz być wykonawcą. Zadziwiasz mnie tym pytaniem po tym jak stwierdziłeś, że nie dasz nikomu u siebie zarobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.05.2005 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 W Twoim wypadku Ty organizujesz sprzęt i Ty wibrujesz - chyba, że już nie chcesz być wykonawcą. Zadziwiasz mnie tym pytaniem po tym jak stwierdziłeś, że nie dasz nikomu u siebie zarobić. nie rozumiem... dalej sam chce wszystko zrobic nawet sam zrobilem wibrator zanurzeniowy ale terza mialem chwile watpliwosci czy aby sie nie pospieszylem, bo ktos zasugerowalm, ze wibrator to daje betonownia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 03.05.2005 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 Chyba to jednak rzadki przypadek aby betonownia zapewniała wibrator - dodatkowy człowiek potrzebny - chyba ,że lubią ryzykować - ja sowejego wibratora za 6k akurat w niepowołane ręce to bym nie oddał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.05.2005 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 kurcze geno widze ze znalazlem kogos kto mi moze pomocotorz zrobilem wibrator- bulawa 27 mm dlugosc okolo 25 cmnapedzana wiertarka 3000 obrotowza pomoca elestycznego przewodu z hipermarketu zastanawiam sie czy to co wykonalem jest parametrami zblizone do originalumoglbys opisac jak dziala original?ja jak trzymam bulawe w rece to mocno wibruje, ale moge ja spokojnie urzymac, reki nie wyrywa czy z originalem jest tak samoczy moze jednak jest jakas zasadnicza roznica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 03.05.2005 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 Leon, a może dostarczyliby Ci również szalunki i rusztowania (oczywiście w cenie). A najlepiej jakby dostarczali beton ze zbrojeniem. Jakby wrzucili do betonowozu i dobrze zamieszali to może odbyłoby się bez wibrowania , ale wtedy to by się chyba musieli nazywać "żelbetoniarnia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.05.2005 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 Leon, a może dostarczyliby Ci również szalunki i rusztowania (oczywiście w cenie). A najlepiej jakby dostarczali beton ze zbrojeniem. Jakby wrzucili do betonowozu i dobrze zamieszali to może odbyłoby się bez wibrowania , ale wtedy to by się chyba musieli nazywać "żelbetoniarnia". oj nieladnie smiejesz sie wlasnie z kolegi Pagina http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=46142 niektorzy to powinni isc do kabaretu nie ma dla was jakiegos odpowiedniejszego forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 03.05.2005 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 Leon sorry, ale Twoje pytania (które bardzo lubię) są tak bardzo naiwne, że wprawiają mnie w tak dobry humor. Jak ja bym prowadził betoniarnię i moim targetem byliby drobni budowlańcy to prawdopodobnie również prowadziłbym wyporzyczalnię sprzętu budowlanego (wibratory (ale tylko te do zagęszczania betonu ), rusztowania, szalunki,szpadle itp). Byćmoże prowadził bym również zbrojarnię i na pewno ciastkarnię. Ale to wczale nie oznacza, że zamawiając u mojej konkurencji również byłoby Ci tak słodko pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.05.2005 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 Leon sorry, ale Twoje pytania (które bardzo lubię) są tak bardzo naiwne, że wprawiają mnie w tak dobry humor. pzdr naiwne? patrzcie jaki madry... ty sie pewnie urodziles z ta wiedza na temat tego kto wypozycza wibratory? czlowiek sie raz w zyciu buduje i ma jakies pytanie a tu tylko drwiny i drwiny chyba sie do was przylacze i bede wylewal z kazdego co nie wie co lepsze jednowarstwowa czy dwuwarstwowa czy welna czy styropian czy terriva czy monolit itd itd przeciez to takie naiwne pytania...... a odpowiedz taka oczywista.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 03.05.2005 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 Leon, bez urazy Po prostu wibrator wypożycza sie tam gdzie chcą nam go wypożyczyć. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 03.05.2005 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 otorz zrobilem wibrator- bulawa 27 mm dlugosc okolo 25 cm napedzana wiertarka 3000 obrotow O ile dobrze pamiętam to wypożyczony wibrator miał buławę w rozmiarze trochę bardziej Murzyńskim - 38mm średnicy i ze 30cm długości, ale podobno to nie wielkość się liczy . Problemem mogą być natomiast obroty - głowy sobie w tej chwili już nie dam uciąć, ale wibracje miały dosyć niską częstotliwość - raczej nie przekraczały kilkunastu na sekundę. Obawiam się, że wyższe częstotliwości mogą powodować rozwarstwianie się betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.05.2005 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 otorz zrobilem wibrator- bulawa 27 mm dlugosc okolo 25 cm napedzana wiertarka 3000 obrotow O ile dobrze pamiętam to wypożyczony wibrator miał buławę w rozmiarze trochę bardziej Murzyńskim - 38mm średnicy i ze 30cm długości, ale podobno to nie wielkość się liczy . Problemem mogą być natomiast obroty - głowy sobie w tej chwili już nie dam uciąć, ale wibracje miały dosyć niską częstotliwość - raczej nie przekraczały kilkunastu na sekundę. Obawiam się, że wyższe częstotliwości mogą powodować rozwarstwianie się betonu. z tym to bym sie tak calkiem nie zgodzil http://www.webermt.com.pl/wibrator_beton.htm u mnie to 3000 na minute wiec 50 na sekunde na tej stronie natomiast pokazane sa wibratory o 200 Herzach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 03.05.2005 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 no wlasnie tak mi sie wydawalo, ale jakis cfaniak na grupie zrob to sam twierdzil, ze on dostal wibratora w cenie betonu i zaczalem sie zastanawiac czy to aby nie norma? a ja glupi zrobilem sam wibrator...... Witaj Leon, to ja cfaniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 04.05.2005 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 Leon moim zdaniem pomysł dobry, w końcu w wibrowaniu chodzi o to żeby beton odpowietrzyć i ujednolicić mieszankę. Dzięki temu unikasz dziur i pustek szczególnie pod zbrojeniem gdzie kamyszek przytkał i beton już nie dał rady wpłynąć. Wibrator skomplikowany nie jest należy tylko przy jego używaniu NIE PRZESADZIĆ, bo właśnie spowodujesz rozwarstwienie tzn cała cięższa frakcja spadnie na dół. Wkładasz buławę prawie do końca i wolnym ruchem wyciągasz, po czym pół metra dalej to samo, spokojnie i w równym tempie. Sam zauważysz po powierzchni betonu jak się zmienia po zawibrowaniu i potem odpadną Ci wątpliwości czy aby na pewno trzeba. Tylko się nie zagadaj z kierowcą betoniarki z buławą włożoną do betonu.... trzymam kciuki daj znać jak poszło. Ja wibrowałem sam i ławy i ściany i w ogóle wszystko. Moim zdaniem technologia betonu tego wymaga. Cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.05.2005 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 dzieki kaimmoze ty moglbys opisac dzialanie orYginalnego wibratorada sie go (bulawe) utrzymac w rece z minute?albo za bardzo wibruje?chcialbym jakies porownanie do mojej produkcji wibratora ktorego moge smialo trzymac w reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts