Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wibrator do betonu kto organizuje?

Gość

Recommended Posts

Zależy jaki wpływ masz na wykonawce i jakich wykonawcó - ja zawsze organizowałem wbiratory, szalunki itp. ale z tego co widzę tu na forum to w niektórych rejonach funkcjonują firmy jakieś niepełnosprawne a wszyscy to tolerują...dziwna sprawa. Szkoda jeszcze ,że wykonawcy was nie proszą aby kielnie załatwić do murowania :wink:

Leon, Twoje pytania mnie zadziwiają. :D

Odpowiedz mi proszę na pytanie: Kto buduje dom?

dom buduje ja

a pytam czy mam sam biegac za wibratorem czy tez moze standardem jest np ze betonownia sama dostarcza wobratory w cenie betonu?

Betonownia dostarcza produkt w postaci mieszanki betonowej - beton zaś wykonuje wykonawca i on ma zapewnić wibrator.

no wlasnie tak mi sie wydawalo, ale jakis cfaniak na grupie zrob to sam twierdzil, ze on dostal wibratora w cenie betonu i zaczalem sie zastanawiac czy to aby nie norma?

a ja glupi zrobilem sam wibrator...... ;)

W Twoim wypadku Ty organizujesz sprzęt i Ty wibrujesz - chyba, że już nie chcesz być wykonawcą. Zadziwiasz mnie tym pytaniem po tym jak stwierdziłeś, że nie dasz nikomu u siebie zarobić. :roll:

nie rozumiem...

dalej sam chce wszystko zrobic

nawet sam zrobilem wibrator zanurzeniowy

ale terza mialem chwile watpliwosci czy aby sie nie pospieszylem, bo ktos zasugerowalm, ze wibrator to daje betonownia

kurcze geno widze ze znalazlem kogos kto mi moze pomoc

otorz zrobilem wibrator- bulawa 27 mm dlugosc okolo 25 cm

napedzana wiertarka 3000 obrotow

za pomoca elestycznego przewodu z hipermarketu

zastanawiam sie czy to co wykonalem jest parametrami zblizone do originalu

moglbys opisac jak dziala original?

ja jak trzymam bulawe w rece to mocno wibruje, ale moge ja spokojnie urzymac, reki nie wyrywa

czy z originalem jest tak samo

czy moze jednak jest jakas zasadnicza roznica?

Leon, a może dostarczyliby Ci również szalunki i rusztowania (oczywiście w cenie). A najlepiej jakby dostarczali beton ze zbrojeniem. Jakby wrzucili do betonowozu i dobrze zamieszali to może odbyłoby się bez wibrowania :D , ale wtedy to by się chyba musieli nazywać "żelbetoniarnia".

oj nieladnie

smiejesz sie wlasnie z kolegi Pagina http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=46142

niektorzy to powinni isc do kabaretu

nie ma dla was jakiegos odpowiedniejszego forum?

Leon sorry, ale Twoje pytania (które bardzo lubię) są tak bardzo naiwne, że wprawiają mnie w tak dobry humor.

Jak ja bym prowadził betoniarnię i moim targetem byliby drobni budowlańcy to prawdopodobnie również prowadziłbym wyporzyczalnię sprzętu budowlanego (wibratory (ale tylko te do zagęszczania betonu :D ), rusztowania, szalunki,szpadle itp). Byćmoże prowadził bym również zbrojarnię i na pewno ciastkarnię.

Ale to wczale nie oznacza, że zamawiając u mojej konkurencji również byłoby Ci tak słodko :D

pzdr

Leon sorry, ale Twoje pytania (które bardzo lubię) są tak bardzo naiwne, że wprawiają mnie w tak dobry humor.

pzdr

naiwne?

patrzcie jaki madry...

ty sie pewnie urodziles z ta wiedza na temat tego kto wypozycza wibratory?

czlowiek sie raz w zyciu buduje i ma jakies pytanie a tu tylko drwiny i drwiny

chyba sie do was przylacze i bede wylewal z kazdego co nie wie co lepsze jednowarstwowa czy dwuwarstwowa

czy welna czy styropian

czy terriva czy monolit

itd itd

przeciez to takie naiwne pytania......

a odpowiedz taka oczywista....

otorz zrobilem wibrator- bulawa 27 mm dlugosc okolo 25 cm napedzana wiertarka 3000 obrotow

O ile dobrze pamiętam to wypożyczony wibrator miał buławę w rozmiarze trochę bardziej Murzyńskim - 38mm średnicy i ze 30cm długości, ale podobno to nie wielkość się liczy ;). Problemem mogą być natomiast obroty - głowy sobie w tej chwili już nie dam uciąć, ale wibracje miały dosyć niską częstotliwość - raczej nie przekraczały kilkunastu na sekundę. Obawiam się, że wyższe częstotliwości mogą powodować rozwarstwianie się betonu.

otorz zrobilem wibrator- bulawa 27 mm dlugosc okolo 25 cm napedzana wiertarka 3000 obrotow

O ile dobrze pamiętam to wypożyczony wibrator miał buławę w rozmiarze trochę bardziej Murzyńskim - 38mm średnicy i ze 30cm długości, ale podobno to nie wielkość się liczy ;). Problemem mogą być natomiast obroty - głowy sobie w tej chwili już nie dam uciąć, ale wibracje miały dosyć niską częstotliwość - raczej nie przekraczały kilkunastu na sekundę. Obawiam się, że wyższe częstotliwości mogą powodować rozwarstwianie się betonu.

z tym to bym sie tak calkiem nie zgodzil

http://www.webermt.com.pl/wibrator_beton.htm

u mnie to 3000 na minute

wiec 50 na sekunde

na tej stronie natomiast pokazane sa wibratory o 200 Herzach

Leon moim zdaniem pomysł dobry, w końcu w wibrowaniu chodzi o to żeby beton odpowietrzyć i ujednolicić mieszankę. Dzięki temu unikasz dziur i pustek szczególnie pod zbrojeniem gdzie kamyszek przytkał i beton już nie dał rady wpłynąć. Wibrator skomplikowany nie jest należy tylko przy jego używaniu NIE PRZESADZIĆ, bo właśnie spowodujesz rozwarstwienie tzn cała cięższa frakcja spadnie na dół. Wkładasz buławę prawie do końca i wolnym ruchem wyciągasz, po czym pół metra dalej to samo, spokojnie i w równym tempie. Sam zauważysz po powierzchni betonu jak się zmienia po zawibrowaniu i potem odpadną Ci wątpliwości czy aby na pewno trzeba. Tylko się nie zagadaj z kierowcą betoniarki z buławą włożoną do betonu.... trzymam kciuki daj znać jak poszło. Ja wibrowałem sam i ławy i ściany i w ogóle wszystko. Moim zdaniem technologia betonu tego wymaga. Cześć

dzieki kaim

moze ty moglbys opisac dzialanie orYginalnego wibratora

da sie go (bulawe) utrzymac w rece z minute?

albo za bardzo wibruje?

chcialbym jakies porownanie do mojej produkcji wibratora ktorego moge smialo trzymac w reku