marko30 03.05.2005 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 Witam jestem na etapie ukladania stropu terriva. Chodzi mi czy dawaliscie przepusty w stropie dla np.pradu , C.O. dla rozprowadzenia cieplego powietrza z kominka? .Chcialbym wiedziec poniewaz w tym tygodniu bede zalewal strop ...wiec jeszcze nie jest za pozno .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 03.05.2005 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 Ja sobie zaplanowałem przepusty pod wszystkie instalacje. W efekcie końcowym przez te przepusty przechodzą rury które sam zaplanowałem (powietrze do rekuperatora, rury do wentylacji o kable logiczne instalacji wewnetrznych). Praktycznie żadna z rur połozonych przez hydraulików nie przechodzi przez przepust zostawiony przeze mnie - (tylko 1 pion kanalizacyjny) To samo z elektryką. Strop terriva ma ta zaletę, że dziury w nim robi sie bajecznie prosto (byle nie trafic w belkę ) więc budując drugi raz tych przepustów bym nie robił. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 03.05.2005 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 Z terrivą jest pół biedy,gorzej gdy ktoś ma żelbet.Ja planuję zrobić takie przepusty z betonu komórkowego,w którym zrobienie otworu nie stanowi problemu.A swoją drogą Rydzu to chyba słabo planowałeś, skoro Twoje plany nie pokryły się z praktyką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 03.05.2005 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 Jak najbardziej! Zrób wszelkie przepusty na wszelkie instalacje! Najłatwiej zrobić je ze styropianu, lub z rur PCV. Ja u siebie nie miałem czasu na zrobienie przepustów w stropie i później bardzo żałowałem, bo wszystkie instalacje wykonywałem sam i musiałem pruć otwory w żelbetowym stropie z betonu B25 Z Terrivą też może nie być tak łatwo, bo bywa, że przy próbie wykonania otworu np. 110 mm (pod kanalizację) wypada cały pustak stropowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobby 04.05.2005 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 Nie warto robić w Terivie żadnych przepustów. Robi się je dokładnie tam gdzie trzaba, a nie na zapas. Potem wybicie otworu nawet 200 fi nie robi problemu. Przy wylewkach wszystko sobie uzupełnisz. No porblem Mobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szczecin HENRYK 04.05.2005 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 Wybicie otwory w stropie Teriwa rzeczywiście nie stanowi problemu. Problemy pojawiają sie w przypadku, gdy chcemy poprowadzić instalację schowaną w murze. Zwykle mur stoi na wieńcu który jest wylany z betonu o grubości ponad 20 cm. Przebicie otworu w takim przypadku jest bardzo trudne. Dodatkowo natrafi się na zbrojenie wieńca. Bywa także, że wieniec wystaje od zewnątrz poza lico ściany. Dlatego proponuję w miejscach przepustów pozostawiać kawałki styropianu dowiązane do zbrojenia wieńca. I dodatkowo zapisać wymiary gdzie zostały one umieszczone bo podczas zacierania stropu wystający styropian może zostać zabetonowany. A i ściana stawiana na stropie zostanie postawiona na przepuście i ciężko go będzie znależć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 04.05.2005 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 Zrób przepusty, zawsze łatwo można je zlikwidować. Ja wymyśliłem, ze zrobię jeszcze jeden komin i w tym celu przebijałem się prze ponad 30 cm betonu na ścianie (terriwa). Niezła jazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 04.05.2005 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 jestem na NIE. Jak kolega wczesniej pisal bardzo trudno trafic, aby cos potem przez ten przpust cos przeszlo, tym bardziej jesli instalacje robi ktos, a nie my sami. W dzisiejszych czasach czy to terriva czy monolit z B25 zrobienie dziury to zaden problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 02.09.2005 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Właśnie jestem przed zalaniem stropu Teriva I bis. Zamierzam zostawić przepust z rury PCV 10 cm na pion centralnego odkurzacza i przy kominie miejsce na rury od DGP. W Jotulu powiedzieli mi, że jeśli na górze chcę ogrzewać 4 pomieszczenia to muszę zostawić miejsce na 4 rury każda fi 12,5. Zostawię zatem otwór wzdłuż komina ok. 51cm na 13,5cm (z zapasem). Dodam, że mam zrobiony projekt centralnego odkurzacza i rozprowadzania powietrza od kominka. Wiem zatem dokładnie gdzie ma być przepust. Wykonawca zrobi instalację wg projektu.Cieszy mnie jednak, że Teriva jest łatwa w obróbce. Nie będę już łamać sobie głowy co jeszcze trzeba poprowadzić. O pionie kanalizacyjnym nie piszę bo to oczywiste.Pozdrawiamjj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G 30.09.2005 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Cześć,jak wygląda rozprowadzenie ciepłego powietrza w poziomie na piętrze? Ruru idą w stropie ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 30.09.2005 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Ja też miałem dylemat przed wylaniem stropu: czy zostawić przepusty i gdzie? Na górze mam dwie łazienki więc wstawiłem dwa pustaki kominowe w stropie.Teraz robią mi hydraulikę i okazało się, że żaden przepust nie został wykorzystany.Nowe zrobili bez problemu mimo, że strop monolityczny bardzo gęsto zbrojony. Mój wniosek: nie warto zostawiać żadnych przepustów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts