Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wraca ktos do kraju z emigracji?

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 521
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Wracamy do Polski po ponad 3 latach pobytu w USA.Mamy juz kupione bilety.Powrot 4 sierpnia,juz nie moge sie doczekac.Zobaczymy jak nam sie ulozy,choc przyznam ,ze mamy sporego stracha

też miałbym stracha, przy takim kursie dolara to już ceny te same w Chicago co w np. Krakowie ( w przeliczeniu USD->PLN oczywiście)

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...
" moze jestem glupia, ale taka to juz nie......"

W miescie stolecznym Warszawie w marcu moja kolezanka dostala sie na usg tylko po znajomosci do osrodka prywatnego z terminem dwoch tygodni. Miala podejrzenie wyrostka...i zaplacila tylko 90 zlotych. Warszawa zostala wybrana najnudniejsza stolica Europy - to z onetu, kotecki , a ja dodam od siebie, ze takich miast jak Warszawa jest w Polsce nieco wiecej.....brzydkich, szarych i nudnych.

To nie chodzi o to czy Ameryka jest krajem mlekiem i miodem plynacym, bo nie jest. Chodzi o to, ze Amerykanie potrafia walczyc o swoje tak jak w tym wypadku o p o w s z e c h n e ubezpieczenie zdrowotne.

Ale moze lepiej zaklinac rzeczywistosc.

A ja jestem niewychowana, brudna, zla......ach, ach, och, och.

Moja mama jest skazana na smierc - dziekuje, ze mi przypomniales chociaz nie musisz, ja dobrze o tym wiem i walczymy o jej zycie dzieki znajomosciom , amerykanskimi metodami i lekarstwami....zycze Wam duzo zdrowia w Polsce ! A slumsow w Polsce - dostatek. Kazdy blok z wielkiej plyty to slums - zluszczajaca sie ze scian farba, smierdzace, rozwalaljace sie zsypy, brudne klatki schodowe, wyszczerbione schody, slepe kuchnie, pokoje wielkosci wieziennej celi ......

Polska to nie seraj .......... po prostu, i wole swiadomy wybor a nie wyobrazenia jaki to raj czeka na wszystkich w kraju po powrocie Ciekawe ilu z tych, ktorzy na tym forum triumfalnie odtrabilo swoj powrot wrocilo z powrotem do Irlandii, Anglii, Europy, USA bo pieniadze sie skonczyly......

Ja jak pisalem wczesniej wrocilem juz prawie rok temu z Irlandii i zaskocze cie, o powrocie lub w ogole o emigracji nawet nie mysle, ani razu nie zatesknilem za Irlandia. Zyje nam sie dobrze, mimo podwyzek i wzrostu kosztow zycia stac nas na nowy samochod (podwyzki pensji wyzsze znaczaco niz wzrosty cen) , wlasnie wrocilem z 2 tyg. wakacji w Taterkach, projektujemy sobie dom powoli , wkrotce urodzi nam sie 3 dziecko - wszystkie badania zonka zalatwia w panstwowej nowowybudowanej przychodni za free... Slowem jest zajebiscie i kocham ten kraj! Poslugujesz sie stereotypami i masz uprzedzenia i wcale nie widzisz rzeczy takimi jakie one sa, to mozna zobaczyc w twoich wypowidziach. Polska nie jest rajem i dluga droga przed nami jeszcze ale duzo sie zmienia i kraj jest pelen energii i nadziei. I tyle w tym temacie. Milego siedzenia nie u siebie.

Odpowiadając na pytanie zawarte w temacie: moi dwaj znajomi, którzy siedzieli w Anglii od dwóch lat wracają. Oj, hucznie ich przywitamy coś czuję 8) zabawa i szaleństwa do rana. Na początku wyjazdu jeden z nich był tak zachwycony, że nawet zastanawiał się czy tam nie zostać, ale ostatecznie zaczął marudzić i teraz spieszyło mu się do powrotu. :)

Slowem jest zajebiscie i kocham ten kraj!...(...)...... Polska nie jest rajem i dluga droga przed nami jeszcze ale duzo sie zmienia i kraj jest pelen energii i nadziei. I tyle w tym temacie.

TOMI1975 Tak trzymac :lol: :lol: :lol:

My wracamy koncem 2009 lub w 2010, zalezy jak wyjdzie nam z wykonczeniem domu. Na poczatku pazdziernika wymurujemy poddasze i polozymy dach (miala byc blachodachowka a bedzie dachowka, hura!) i cala pozna jesien i zime poswiecimy na gromadzenie oszczednosci na wykonczenie domu. Na wiosne wstawimy okna, zrobimy instalacje, moze jakies tynki i wylewki. Pozniej znow Irlandia az do zimy. Moze w przyszlym roku sie uda. Jak nie - jestesmy elastyczni a w Irlandii niesamowcie nam sie podoba :) W Polsce naprawde duzo sie zmienia, trzeba tylko miec oczy szeroko otwarte i cos wiecej niz klapki na oczach. Niedowiarkom trzeba przypomniec, ze Irlandia 15 lat temu byla w takiej samej, lub nawet gorszej sytuacji niz Polska.

Dokładnie.

Nie jest tak, że IRL/UK?USA... to raj na ziemi i wszystko tam jest idealnie i nie ma stresow, problemow, byc moze zyje sie troche latwiej, choc to rozwarstwienie w stosunku do Polski baardzo sie ostatnio zmniejszylo, to jest odczuwalne. Nie jest z kolei tez tak, ze Polska nagle stala sie bogata a ludzie wyluzowani i sympatyczni. Zyje sie latwiej choc wciaz jest wiele rzeczy, ktore musza sie zmienic i bedzie to dlugi proces. Odczuwalna jest jednak jak juz napisalem poprawa, podwyzki sa faktem, buduje sie infrastruktura (choc oczywiscie za wolno), przestajemy byc takim krancowym zadupiem cywilizacyjnym. Ja patrze z nadzieja w przyszlosc choc zgodnie z nasza narodowa tradycja narzekamy, narzekamy, a potem nagle a to kupjemy sobie nowy wielki jak swiat TVLCD, albo jedziemy na wakacje, albo kupujemy nowy samochod (lub lekko uzywamy) a w ogole to budujemysobie nowy dom, ktory w bardzo wielu przypadkach bedzie lepszy jakosciowo znacznie niz te domy, w ktorych zyja Irlandczycy czy brytole.Tak to juz jest z nami. Ja tam jestem umiarkowanym optymista. Czego i wam zycze.

PS. Powodzenia z domem.

• 1 month później...

caly ten watek przypomina mi

"szczesliwego nowego yorku" i film i ksiazke :)

mamy tutaj:

ludzi ktorym sie nie udalo w USA, w wiekszosci starszych, bez jezyka, pracujacych fizycznie, ktorzy kazdego dnia mysleli o powrocie do "siebie", "pieknej polski", gdzie ludzie sa "szczupli" i tych uszczypliwych rodakow, ktorzy nie wyjechali ale troche zazdroszcza tej szansy...

:lol:

Jesli odlozykles troche $$$ i masz gdzie to wracaj, i to jest chyba proste, niikt to sie dorobil w usa nie bedzie wracal do polski.

Mieszkam w warszawie od roku, czy ludzie sa "szczupli" chyba nie za bardzo,

chamstwo wieksze niz w USA, nie wspomne o zachodzie europy.

ale dla kogos kto wyjechal do ciezkiej fizycznej pracy na zachod, Polska bedzie zawsze tym marzeniem....

powodzenia zycze wszystkim, tym wracajacym i na stalej emigracji

" Ciekawe ilu z tych, ktorzy na tym forum triumfalnie odtrabilo swoj powrot wrocilo z powrotem do Irlandii, Anglii, Europy, USA bo pieniadze sie skonczyly......

wielu wrocilo, wielu okradli zaraz po powrocie, ile takich historii sie slyszy

polska dalej jest i bedzie koncem europy, euro 2012 nie organizujemy z niemcami, a z ..... czarnymi europy.

gdzies w angli slyszalem "Poland is known as the mexico of europe"... ile w tym prawdy

" Ciekawe ilu z tych, ktorzy na tym forum triumfalnie odtrabilo swoj powrot wrocilo z powrotem do Irlandii, Anglii, Europy, USA bo pieniadze sie skonczyly......

wielu wrocilo, wielu okradli zaraz po powrocie, ile takich historii sie slyszy

Dawno nie czytalem podobnych bredni... kogo okradli zaraz po powrocie? To jakis belkot. Typowo malkontenctwo, liznales "wielkiego" swiata i juz jedziesz po naszym kraju, ignorujesz niewatpliwe sukcesy i chocby znaczaca poprawe jakosci zycia, jaka dokonala sie ostatnio. To ze jeszcze duzo jest do zrobienia to osobny temat. Tacy "swiatowcy" jak ty wola sie jednak skupic na jeczeniu i narzekaniu, bezkrytycznie podchodzac do realiow zachodu (naiwnosc) - niedobrze mi sie od takich ludzi robi...

polska dalej jest i bedzie koncem europy, euro 2012 nie organizujemy z niemcami, a z ..... czarnymi europy.

Polska jest krajem, ktory po dlugich i ciezkich latach ma w koncu swoja szanse i ja wykorzystuje, jest duzo pracy przed nami to oczywiste, nie wszystko jest doskonale ale zmiany sa widoczne i odczuwalne, sa perspektywy, mozliwosci - nie widza tego tylko ludzie krotkowzroczni. A jakbysmy organizowali euro z niemcami to awansowalibysmy do jakiegos lepszego swiata? Masz kompleksy? Ukraincy sa gorsi od nas wg.ciebie?

gdzies w angli slyszalem "Poland is known as the mexico of europe"... ile w tym prawdy

Takie teksty w ustach obcokrajowca co najwyzej bylyby tylko przejawem ignorancji i uprzedzen - w twoich brzmia o wiele gorzej po powielasz te stereotypy o wlasnym kraju...

autentycznie niedobrze mi jak czytam takie bzdety jak twoje...

Roznica opinii to bzdety....... a moze by tak jakies argumenty ? ? 8) 8) 8)

Od czasu do czasu moga byc nawet okraszane slowem " dokladnie" , ktore jest brzydka kalka z angielskiego, ale za to czyni z kazdego swiatowca :D :D :D :D

Czy ktos tu podwaza tragiczna przeszlosc Polski i Polakow ?

McCain tez ciagle podkresla swoja chwalebna przeszlosc tylko, uznajac jego bohaterska postawe, niewiele mnie ona obchodzi .... interesuja mnie alternatywne zrodla energii, nowe miejsca pracy z nimi zwiazane, ochrona srodowiska, jakies rozwiazanie kwestii pobytu wojsk amerykanskich i polskich w Iraku i Afganistanie , szybkie ocieplanie sie klimatu i przy propagandzie pozytkow z globalizacji kompletne rujnowanie rynkow lokalnych , problem biedy z tym zwiazanej, edukacja, sluzba zdrowia oraz pare jeszcze rzeczy...... 8) 8)

I dopiero w tym kontekscie moge sie zastanawiac czy rzeczywiscie Polska i Polacy tak dobrze wykorzystuja te szanse o ktorej sie tyle pisze.....

Nie jest rowniez nigdzie napisane, ze obowiazkiem kazdej Polki i Polaka jest mieszkanie w Polsce i bezkrytyczne podchodzenie do wszystkiego co sie w Polsce dzieje , ze tak wszystko pieknie, swojsko, sasiedzi i w ogole wszystko musi sie podobac...... 8) 8) 8)