Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wraca ktos do kraju z emigracji?

Gość

Recommended Posts

Anetta_p,uwazam ,ze tak powinno byc.Ja jestem juz w takim wieku,ze nie mam szans na znalezienie pracy w Polsce,natomiast tutaj wiek nie jest problemem.Wiele osob wyjechalo ze wzgledu na prace,dlatego mysle ,ze jak wroca nadal nie bedzie dla nich tej pracy,chociaz z kazdym rokiem powinno byc lepiej....i tego oczekujemy od rzadzacej gruby,obojetnie jaka by ona nie byla.

• Odpowiedzi 521
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Potrafie zrozumiec,tych co zdecydowali sie wracac.Nie kazdy nadaje sie na emigranta.Zastanawia mnie tylko jedno,wracamy,budujemy dom wszystko wyglada milo,mamy pewne zabezpieczenie pieniezne.Czas mija i trzeba miec jakies dochody zeby przyszlosc jakos wygladala,jak sobie te osoby wyobrazaja,jak bedzie z praca po ich powrocie?z tego co czytam nie jest rozowo,sa problemy.Coz kazdy chyba decydujac sie na powrod pomyslal o tym,ze oszczednosci szybko sie rozplyna,a trzeba utrzymac dom i rodzine.Ja osobiscie nie bylem w Polsce od 26 lat,gdy trafilem na to forum,pomyslalem a moze i ja wroce?jednak im wiecej czytam tym mniej mysle o powrocie.Jednak narazie decyzje odkladam na pozniejsze lata,mam nadzieje,ze w Polsce bedzie poprawa na lepsze.Jeszcze chcialem dodac,ze zal mi forumowiczki DOROTAZAB,przykro mi ,ze tak jest rozczarowana ,ze moze zaoszczedzic tylko tak malo,ale dobre i to,jakis domek mozna bedzie postawic,pozdrawiam wszyskich myslaczych pozytywnie,bez wgledu na ich decyzje.

chłopie! dobrze, że nie wszyscy myślą tak jak ty! my nie wyobrażamy sobie życia tu na obczyżnie! trzeba mieć dobre nadzieje i pomysły na życie a wszystko sie ułoży! w polsce już zmniejszyło sie bezrobocie (np w poznaniu koło którego chcemy zamieszkać po powrocie wynosi ono tylko 5 %!!!!!). kto chce pracować ten tą pracę znajdzie niezależnie od wieku! i co z tego że tu zarabiamy 4-5 razy więcej? nie nosze markowych ciuchów, nie jeżdzimy mercedesem, wszystko odkładamy na dom żeby wybudować bez kredytu, żeby pózniej zarabiać w polsce na życie a nie na raty w banku. i kto tu nie myśli o przyszłości???!!!

• 1 month później...

witam

ja jestem juz 6 lat na emigracji ;)

zarabiam w miare- jak na inzyniera przystalo niezle

zona nie pracuje z czego sie ciesze bo dzieci ( 3 i 5) maja lepsze dziecinstwo

nazbieralem przez te lata jakies troche kasy i rozpoczalem domek

w sumie moglbym juz wrocic, ale wmawiam sobie jescze rok- dwa gora trzy

boje sie tak na wariata wracac do polski

i boje sie ze z czasem bedzie coraz wieksza obawa co do slusznosci decyzji

z drugiej strony czas biegnie a ja planowalem zeby dzieci spedzily dziecinstwo w swoim wlasnym duzym domu

boje sie troche zeby tylko nie utopic sie w tzw"polskim bagnie" i nie skonczyc jako cienki bolek dostajacy 2000 PLN na reke

witam

ja jestem juz 6 lat na emigracji ;)

zarabiam w miare- jak na inzyniera przystalo jakies 2600 EURO na reke

zona nie pracuje z czego sie ciesze bo dzieci ( 3 i 5) maja lepsze dziecinstwo

nazbieralem przez te lata jakies 250 000 PLN i rozpoczalem domek

w sumie moglbym juz wrocic, ale wmawiam sobie jescze rok- dwa gora trzy

jestem w stanie odlozyc jakies 1000 euro miesiecznie wiec nie jest to jakas perspektywa ogromnych oszczednosci, ale boje sie jednak tak na wariata wracac do polski

i boje sie ze z czasem bedzie coraz wieksza obawa co do slusznosci decyzji

z drugiej strony czas biegnie a ja planwalem zeby dzieci spedzily dziecinstwo w swoim wlasnym duzym domu

boje sie troche zeby tylko nie utopic sie w tzw"polskim bagnie" i nie skonczyc jako cienki bolek dostajacy 2000 na reke

W moim przekonaniu, teraz jest dla was najlepszy czas na podjecie decyzji - zostać czy wracać do Polski. Dlaczego? Bo w momencie kiedy wasze dzieci pójdą do szkoły, sytuacja zmieni sie diametralnie. Wiem co piszę, bo wokoło siebie widzę setki polskich rodzin w Belgi, które żyją dobrym dniem dzisiejszym, ale nie myśla o przyszłości swoich dzieci. Belgijski system nauczania różni sie zasadniczo od polskiego. Jeżeli dziecko przyjeżdża z Polski to mniejszy kłopot, ale kiedy dzieje się odwrotnie to już poważny problem (język, zasób wiedzy itp).

m.dworek, nie odkładaj decyzji na jeszcze rok-dwa, bo wtedy i w Polsce duzo rzeczy pewnie będzie wyglądać inaczej, np wzrosną ceny nieruchomości, materiałów, robocizna i juz za oszczędności nie wybudujesz domu. A czy w tym czasie nabędziesz odpowiednią zdolność kredytową by kupić dom tam gdzie teraz mieszkasz? Czy zdołasz zapewnić dzieciom edukację, by miały łatwiej niż ty i nie żyły z piętnem gorszego emigranta? Jeżeli tak, to super. Ale jeżeli nie, to zastanów się poważnie.

Ja wracam z emigracji juz na wiosnę. Swój plan wykonałam i ...stop. Owszem, potrzebuję więcej wielu rzeczy, ale od początku miałam poczucie, że to tylko na jakiś czas, że wrócę. I tak robię. A jak patrzę na Polaków, którzy myślą o powrocie juz od 13 lat!, to mi ich zwyczajnie szkoda. Bo życie to nie tylko praca i kasa, to też poczucie wspólnoty i swoje miejsce na ziemi. Więc, albo - albo.

Życę Twojej rodzinie, byście podjęli jak najlepszą dla Was decyzję. :)

Czesc. Witam wszystkich. Mieszkamy w Dublinie od poltora roku i na wiosne zwijamy manatki (zmusza nas do tego sytuacja rodzinna, inaczej bysmy tu jeszcze pobyli pare lat) i wracamy do kraju. Bedziemy sie budowac pod Krakowem i wybralismy juz projekt - Barwny. :lol: Moze nie jest to dla nas najlepszy moment pod wzgledem finansowym, ale musi sie udac :) na razie czeka nas zakup dzialki. Pozdrawiamy wszystkich!

• 3 weeks później...

Razem z zona myslelismy, ze im dluzej bedziemy na emigracji tym lepiej bedziemy ja znosic - no i sie pomylilismy, gdyby nie pewne juz rozpoczete plany finansowe juz bysmy pewnie wracali. Zaczelismy doceniac jak wazny jest kontakt z rodzina, przyjaciolmi, jak istotny jest kontekst kulturowy, w koncu jak wazne jest bycie "u siebie" - po prostu... Kasa to nie wszystko i nie zastapi pewnych rzeczy....

Ale w sumie emigracja to niezla szkola zycia, zdobywa sie kapital wiedzy i doswiadczen zyciowych, ktore mam nadzieje, zaowocuja juz poznniej po powrocie do PL :wink:

• 4 weeks później...
Oczywiście, że wracamy. Tylko ponaciągamy jeszcze angoli i poczekamy jak się sprawy wyklarują z działkami. No a potem budowa na całego i szukanie pracy :( co jakoś się mi nie widzi. Moze za jakieś 2 lata nie będzie tak źle. Generalnie Anglia to beee choć pieniążki niezłe.
Dobrze jest czasem sie zastanowic nad tym co sie pisze.

:-? :-?

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Nasze pragnienie powrotu do Pl jest coraz silniejsze, teraz juz sie nie oszukujemy i wprost wymyslamy jakby tu skrocic czas pobytu w IRL. Zaczynam szukac roboty w irlandzkich firmach otwierajacych biura w Warszawie, zobaczymy jak to wyjdzie.

Nie jestesmy naiwni, wiemy jak sie zyje w PL - jeszcze nie zapomnielismy, ale mimo to zupelnie na chlodno - wracamy do domu tak szybko jak sie da.

Tak juz jest nie potrafimy zyc z dleka od naszej ziemi, bliskich, przyjaciol, kultury, chcemy aby nasze dzieci mialy kontakt z dziadkami nie raz na pol roku ale tak czesto jak tego potrzebuja, chcemy aby dorastaly z polskimi rowiesnikami, itd. itd.

Jako narod mamy niestety irytujaca tendencje do niedoceniania samych siebie i narzekania na wszystko, Polska na prawde sie zmienia, dobrze to widac z perspektywy emigranta. Jak co te pol roku wysiadam z samolotu to widze zmiany, nie tylko w postaci nowych budynko ale tez zachowania sie ludzi, widac wzrost zamoznosci, z rozmow wynika, ze mimo narzekan ludzi stac a to na wakacje a to zeby kupic sobie samochod. Jestesmy jeszcze biednym krajem i dlugo jeszcze bedziemy ale zmiany po prostu widac. Mam tez taka straszna chec aby w tym wszystkim uczestniczyc, aby byc w PL wlasnie wtedy kiedy to wszystko tak dynamicznie sie przeobraza, to jeden powodow powrotu tez...

No ale pojechalem, sorry za dluzyzne i przynudznie ale mam taka jesienna depreche ostatnio... :-?

Pozdrowienia dla wszystkich :wink:

• 4 weeks później...

To ja sie pochwale! :D

Po szesciu latach w Berlinie, powiedzielismy WYSTARCZY. Wlasnie powoli pakuje nasze manatki, bo za 50 dni przeprowadzka do Polski, do naszego WLASNEGO domku niedaleko Wroclawia. Od 2003 powoli go robilismy i na poczatek jesieni chcemy w nim wreszcie zamieszkac. Nawet nie wiecie jak bardzo sie cieszymy!

Boimy sie, jak nie wiem co, jak to wszystko bedzie. Czy uda nam sie szybko znalezc prace, czy dzieci nie beda mialy klopotow z aklimatyzacja, czy my bedziemy umieli przestawic sie na polskie realia? Ale jestesmy dobrej mysli i z optymizmem patrzymy w przyszlosc. Jestesmy mlodzi, zdrowi, pelni zapalu i checi do pracy-musi sie udac!

Emigracja nie jest zla bo daje duze mozliwosci, ktorych przed siedmiu laty w Polsce nie mielismy, ale to byl tylko przystanek w drodze do domu-ktorym zawsze byla, jest i bedzie dla nas Polska. Nasze rodziny, przyjaciele, duze grono znajomych-mowcie co chcecie, ale zadne pieniadze tego nie zastapia. Dlateog cieszymy sie z tego co tu osiagnelismy a teraz sprobujemy osiagnac cos w Polsce. Jak na razie mamy dwa fajne szkraby i dom bez kredytu-w "rejestrze osiagniec", to juz cos. Oby do przodu!

Goraco pozdrawiam, wszystkich wracajacych! (i cala reszte forumowiczow) Mirka

Po 16 latach zycia w Kanadzie, postanowilismy powrocic do PL.

Poczynilam juz pewne kroki - kupilam dzialke pod budowe swojego wymarzonego domku w okolicach Wroclawia.

Natomiast maz posiada juz w PL mala posiadlosc wraz z lasem i postanowilam, iz zajmiemy sie agroturystka.

Wrocimy do ciszy i spokoju zamieszkamy na wsi, o czym marzymy juz oboje od daaawna.

• 4 weeks później...
To ja sie pochwale! :D

Emigracja nie jest zla bo daje duze mozliwosci, ktorych przed siedmiu laty w Polsce nie mielismy, Mirka

a powiedzcie mi co znaczy dla Was słowo EMIGRACJA

przecie Was nikt nie zmuszał , pojechaliście po prostu za kasą , i tego nikt Wam za złe nie bierze .

tylko prosze nie mylcie pojęc .

a może chodziło Wam o słowo-słowa

MIGRACJA-IMIGRACJA

dla nie wtajemniczonych , naciśnij na kolorowe słowo :D

• 2 weeks później...