heros 28.03.2008 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 bycie w dobrych stosunkach z sasiadami rodzina ,spedzanie z nimi wspolnego czasu poszerza nasze horyzonty i sprawia ze zycie staje sie pelniejsze i niezaleznie czy sasiad jest hodowca swin czy informatykiem czlowiek czuje sie kims waznym bo jest czescia spolecznosci. Natomiast bycie odludkiem i poswiecanie zycia tylko pracy sprawia ze czlowiek staje sie coraz bardziej ograniczony i coraz mniej potrzebny spolecznosci bo jest tylko narzedziem do robienia kasy . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 28.03.2008 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 No i prosze bardzo jak emigracja i praca ustawia ludziom prorytety ! Juz dawno sie mowilo " dac Polakom pieniadze na bilet w jedna strone a na powrot niech sobie zarobia..... " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heros 29.03.2008 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 lepiej chyba posiedziec kilka lat na emigracji , pomeczyc sie troche i za odlozone tam pieniadze wybudowac sobie dom i zapomniec o emigracji niz ciagle tam tkwic udajac hamerykanina a jednoczesnie do konca zycia byc wasalem nie swojego kraju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 29.03.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Wasalami nedzy bywaja czesto Polacy we wlasnym kraju. Pozbawieni opieki lekarskiej, szpitalnej, pracy, na glodowych emeryturach. Widze jak w Warszawie, miescie, ktore ostatecznie nie jest az tak biedne chorzy ludzie umieraja na ulicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heros 30.03.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 w polsce kazdy ma dostep do leczenia a w usa kazdy kto wykupi ubezpieczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędruś 30.03.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 It tak możemy w kółko. To nie licytacja. Pozwólmy wypowiedzieć się innym, którzy wrócili lub mają taki zamiar. Panie i Panowie, proszę, nie sprowadzajmy tematu do do poziomu obory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 31.03.2008 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Widzisz gdziesz obore ? i czy ktos zabrania wypowiedziec sie komukolwiek ? Moze trzeba zazywac waleriane w pastylkach.Na tym polega paradoks, ze Amerykanie wywalcza sobie prawo do powszechnego ubezpiecznia zdrowotnego ( po to miedzy innymi ida do wyborow w llistopadzie ) a Polacy je straca. Zreszta, praktycznie juz stracili. To nie ilosc samochodow swiadczy o zamoznosci spoleczenstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędruś 31.03.2008 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 31.03.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Rozumiem, ze jak ktos w twojej rodzinie ma zapalenie oskrzeli nie mowiac juz o zapaleniu pluc jest to temat tabu i glosno sie o tym nie mowi. I slusznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotecek 31.03.2008 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Zastanawiam sie skad w Tobie tyle agresji, zalu i goryczy? To forum naprawde nie jest po to, aby wylewac swoje zale na caly swiat i wyzywac sie na kim popadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 31.03.2008 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Kazda proba potraktowania tematu i roznica opinii , oraz brak argumentow konczy sie zawsze zwlaszcza u Polek ; " ach ,ach, tyle agresji, zlosci i goryczy , och, och, ach, ach " a jest dobrze a nawet jeszcze lepiej. Na razie kotecki to widze nowa fale emigracji szczegolnie z malych miastecek.. widac, ze nawet pobyt w anglosaskim kraju nie nauczyl, ze roznica opinii to nie jeszcze nie wyzywanie sie. Ty bylas moze w Parlamencie angielskim ? Moze zainwestuj w wycieczke do Londynu. Podroze podobno ksztalca. Podobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotecek 31.03.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Na razie kotecki to widze nowa fale emigracji szczegolnie z malych miastecek.. widac, ze nawet pobyt w anglosaskim kraju nie nauczyl, ze roznica opinii to nie jeszcze nie wyzywanie sie. Ty bylas moze w Parlamencie angielskim ? Moze zainwestuj w wycieczke do Londynu. Podroze podobno ksztalca. Podobno. Hehe kobieto swietna jestes SWIETNA!!!!! Najbardziej mi sie podobalo to o fali emigracji z malych miasteczek! I o wycieczce do Londynu też jest dobre. Kobieto nie jest Ci wstyd? Mnie by bylo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelny 31.03.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Kazda proba potraktowania tematu i roznica opinii , oraz brak argumentow konczy sie zawsze zwlaszcza u Polek ; " ach ,ach, tyle agresji, zlosci i goryczy , och, och, ach, ach " a jest dobrze a nawet jeszcze lepiej. Na razie kotecki to widze nowa fale emigracji szczegolnie z malych miastecek.. widac, ze nawet pobyt w anglosaskim kraju nie nauczyl, ze roznica opinii to nie jeszcze nie wyzywanie sie. Ty bylas moze w Parlamencie angielskim ? Moze zainwestuj w wycieczke do Londynu. Podroze podobno ksztalca. Podobno. widac ze z warszawy!,ba nawet nie z warszawy bo z okolic (z malego miasteczka) jestes w usa aby napewno legalnie?czy moze pojechalas w kapuscie?kiedy ostatnio bylas w polsce bo z tego co piszesz wychodzi na to ze nie masz pojeecia!!!masz matke umierajaca w pl a jednak wolisz kase !!!!!dla mnie jestes zerem!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heros 31.03.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 wiesz co Kotecek wydaje mi sie ze lump poprostu zazdroci tobie i innym ze masz jasne plany bedziesz miala ladny dom i normalne fajne zycie, i widzisz lump piszac na nas probuje sie dowartosciowac , swoje porazki i niepowodzenia . Lumpie praski nie miej wiec pretensji zalu do Polski i do ludzi i zamiast zazdroscic ludzia ich radosci rob tak by nie byc zgorzknialym a usmiechaj sie troche i wez do roboty, a i niezachowuj sie jak mala dziewczynka ze na zlosc mamie odmroze sobie uszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelny 31.03.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Szaro. smutno, depresyjnie...makabryczne miasta-blokowiska, zadnych malych deli gdzie rano mozna kupic kawe gdy sie pedzi do metra ....chorzy bezdomni umierajacy na ulicy, zabezpieczen socjalnych brak - Republika Bananowa albo gorzej. ty jestes glupsza niz sie ci samej wydaje!!!! a stany to mlekiem i miodem plyna!!!no z krzesla spadlem w pl w sklepach na pulkach tylko ocet czy co tam za komuny bylo kawa!!!!pijamy raz w miesiacu-no rarytas taki!!!!!heh w tej warszawie nawet metro!!!! a slumsow w stanach nie widziala ,moze wez tych pare ciezko zarobionych dolarow i jedz na bronks,porozgladaj sie!a nie tak jak to do tej pory bylo!dom praca i teatr to ty widzisz !!!jak jedziesz do pracy autobusem! a wogole to o co tobie chodzi kobieto?masz problemy to idz do psychiatry,to takie trendy w stanach! a tak btw duzo zdrowia dla twojej matki! tylko mi nie pisz ze sie wies odezwala poszukaj se chlopa bo ci chyba brakuje!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 31.03.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 " moze jestem glupia, ale taka to juz nie......"W miescie stolecznym Warszawie w marcu moja kolezanka dostala sie na usg tylko po znajomosci do osrodka prywatnego z terminem dwoch tygodni. Miala podejrzenie wyrostka...i zaplacila tylko 90 zlotych. Warszawa zostala wybrana najnudniejsza stolica Europy - to z onetu, kotecki , a ja dodam od siebie, ze takich miast jak Warszawa jest w Polsce nieco wiecej.....brzydkich, szarych i nudnych.To nie chodzi o to czy Ameryka jest krajem mlekiem i miodem plynacym, bo nie jest. Chodzi o to, ze Amerykanie potrafia walczyc o swoje tak jak w tym wypadku o p o w s z e c h n e ubezpieczenie zdrowotne. Ale moze lepiej zaklinac rzeczywistosc.A ja jestem niewychowana, brudna, zla......ach, ach, och, och.Moja mama jest skazana na smierc - dziekuje, ze mi przypomniales chociaz nie musisz, ja dobrze o tym wiem i walczymy o jej zycie dzieki znajomosciom , amerykanskimi metodami i lekarstwami....zycze Wam duzo zdrowia w Polsce ! A slumsow w Polsce - dostatek. Kazdy blok z wielkiej plyty to slums - zluszczajaca sie ze scian farba, smierdzace, rozwalaljace sie zsypy, brudne klatki schodowe, wyszczerbione schody, slepe kuchnie, pokoje wielkosci wieziennej celi ......Polska to nie seraj .......... po prostu, i wole swiadomy wybor a nie wyobrazenia jaki to raj czeka na wszystkich w kraju po powrocie Ciekawe ilu z tych, ktorzy na tym forum triumfalnie odtrabilo swoj powrot wrocilo z powrotem do Irlandii, Anglii, Europy, USA bo pieniadze sie skonczyly...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędruś 01.04.2008 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 "Milczenie jest złotem..." choć nie zawsze sprawdza się to powiedzenie... myślę, że dość już tego wylewania łez. Każdy z nas podejmuje decyzje tylko i wyłącznie na podstawie własnych doświadczeń i przeżyć. Uciekając od problemu nie jesteśmy bohaterami a zwykłymi zdrajcami. Dlatego w Polsce jest jak jest. Ci co są za granicą uważają się często za obywateli lepszej klasy, widuję teraz takich na codzień. Maja pretensje, że w urzędach trzeba stać w kolejce. Są zbulwesrowani tym, że coś trzeba wogóle załatwiać. Nieprawda, że tutaj jest jak jest - każdy kraj ma swoją biurokrację, ma swoje zasady. Dlaczego nie skrzywimy się jak urzędnik w Stanach każe nam wrócić do kolejki bo zapomnieliśmy o jakimś szczególe? No problem! I'll be back later... a tu? musimy wypyszczyć, że w Stanach to jest nie do pomyślenia! nieprawda. A ja? wcale nie zamierzam wracać do tego hamerykańskiego dobrobytu, dobrobytu, który w rok zniweczył wszystkie moje oszczędności, wykończył mój biznes i prawie zabrał mój dom. Nie dałem się... skończyłem na tym, że po dwudziestu latach pobytu w tym pięknym kraju musiałem zająć się sprzątaniem po nocach za $7 na godzinę. nie życzę ci tego... naprawdę, nie życzę. Może i w Polsce jest inaczej ale wcale nie jest gorzej. Mam nowy biznes, skończyłem właśnie moje pierwsze zlecenie, zarobiłem tutaj pierwsze pieniądze, dzieci poszły do szkoły... wstaję co rano i chce mi się żyć... i nie widzę potrzeby ciągnąć tej dyskusji dalej. Czasem ludzie z braku innego zajęcia lubią robić "pod prąd"... i to jest ich życiową pasją. Napisz gdzieś do New York Post na przykład jak rozwiązać problem komunikacji miejskiej czy gangów... a może zajęłabyś się problemem ludzi wyrzucanych na bruk przez banki??? coraz szybciej postępującego bezrobocia??? Amerykę znam od podszewki - znam jej zalety ale znam też i wady. O demokracji tam nie ma mowy napewno! pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 01.04.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Fajnie, przez ostatnie 10 lat troche tych zdrajcow sie uzbieralo ! Dlatego masz swoje pierwsze zlecenie.Pewnie, ze milczenie jest zlotem - lepiej milczec niz przyznac sie ze ponioslo sie kleske;Ale milczenie ma i swoje zle strony bo taka sytuacja jak w polskiej pilce noznej panuje w wielu dziedzinach zycia w Polsce. O sluzbie zdrowia nie wspomne a mam z nia wiele do czynienia ostatnio.Warszawa jest stosunkowo duzym miastem i inne jest tu zycie, warunki , praca....ale ludzie spoza Warszawy nadal wyjezdzaja i z tego co mowia czy pisza nie maja specjalnych powodow do radosci Troche z nich wrocilo, zbudowalo dom po czym.....powrocilo tam gdzie moga zarobic na utrzymanie rodziny , zostawiajac zony i dzieci w tych domach. A w pewnych regionach stoja sobie puste domy....... i czekaja na lepsze czasy.Nie jestem przeciwniczka powrotow, ale niech nikt nie pisze, ze wraca do rajuI ze wszedzie jest be tylko w Polsce dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heros 02.04.2008 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 lump odpowiedz prosze czy jestes legalnie w usa bo wydaje mi sie ze nie , i dlatego takpsioczysz na pl bo nie mozesz tam jechac kiedy chcesz i sie przekonac jak jest w pl naprawde. Jesli siedzisz na nielegalu w usa to wspolczuje ci glupoty ,bo siedzisz ukratkiem po katach i oszukujesz ten kraj , robisz najgorsze prace ktorych niechca robic amerykanie i nie masz ubezpieczenia , niewspominajac ze wszczystko co robisz to kombinujesz i przeplacasz by cos zalatwic na nielegalu zastanow sie nad glupotami jakie piszesz kim tu jestes w usa zyjesz jak szczur w ukryciu wiec slamsy w pl to zapewne jak palac . jesli masz green card to fakt masz wiecej mozliwosci ale dla amerykanow zawsze bedziesz obca czyli kims do brudnej roboty, kims 2 kategori emigrantem ktory sie podlizuje amerykana za marne zielone tak oni cie widza , wiec widocznie odpowiada ci byc wyrobnikiem i sluzacym obcego panstwa.Widzisz a w pl ja moge narzekac bo mam wplyw na to co sie dzieje i moge to zmienic bo mam takie same prawa jak kazdy inny w tym kraju i ja w urzedzie w pl moge sie wyklocic o swoje a ty w usa w urzedzie co najwyzej mozesz spalic cegle sposcic glowe i przeprosic a i jeszcze modlic sie zeby cie nie odeslali nastepnym samolotem do pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 02.04.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Od 15 roku zycia wychowywalam sie w dwoch krajach ; Polsce i USA. Nie napisze, ze znam je od podszewski bo nikt nie jest taki mocny, ale znam oba kraje dosc dobrze. Obywatelstwami to moge zaczac handlowac bo posiadam ich trzy.Nie piszcie mi wiec, ze w Polsce czeka na wszyskich zapach pieczonego chleba , mili sasiedzi, piekny krajobraz i sielanka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts