Konar 16.05.2005 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 No tak wychodzi jednak na to, że najcichsze są ściany z gipsokartonu, a najgorsze z betonu komórkowego. Silka i ceramika mają podobne właściwości. Na temat stropów nikt nic nie napisał, ale sam się dowiedziałem. Strop betonowy plus wylewka z warstwą styropianu akustycznego lub wełną. Dla całkowitego komfortu akustycznego mogę jeszcze wykonać sufit podwieszany izolujący akustycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek_nad_jeziorem 16.05.2005 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 No tak wychodzi jednak na to, że najcichsze są ściany z gipsokartonu, a najgorsze z betonu komórkowego. Silka i ceramika mają podobne właściwości. Na temat stropów nikt nic nie napisał, ale sam się dowiedziałem. Strop betonowy plus wylewka z warstwą styropianu akustycznego lub wełną. Dla całkowitego komfortu akustycznego mogę jeszcze wykonać sufit podwieszany izolujący akustycznie. A ja bym zrobił: bk 5 cm, wełna 5, bk 5. dostajesz ścianę 18 cm razem z tynkami, wobec 10 cm g/k. A nikt mi nie wmówi, że 5 cm bk ma gorsze właściwości akustyczne niż 1,25 cm płyta gipsowa. Oczywiście, inna rzecz, to co łatwiej zrobić Poza wszystkim, przy g/k dochodzą dźwięki uderzeniowe, które są chyba nawet bardziej wkurzające niż powietrzne - niby daje się taśmy izolacyjne, ale to na niewiele się zdaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.05.2005 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 ja mam 10 BK wewnetrzne i co ?? w lazience kociolek bedzie wisiał , bedzie go slychac w saloniku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konar 05.06.2005 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2005 Jeśli między salonem i łazienką będzie tylko 10 cm bk to hałas kotła będzie dokuczliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts