Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bliskość rodziny tak czy nie ?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Bliskość rodziny tak czy nie ?

Recommended Posts

MY DOSTALISMY DZIAŁKE OD MOJEJ MAMUSI.BEDZIEMY MIESZKAĆ W ODLEGŁOŚCI OKOŁO 50M,ALE JEDNEGO JESTEM PEWNA,NIE BEDZIE ŻLE.MĄŻ POTRAFI SPROWADZIĆ MOJĄ MAMUŚKE DO PARTERU,A MÓJ OJCIEC GO UWIELBIA.JA PODJĘŁAM DECYZJE SWIADOMIE,WIEM ZE MOJE RODZEŃSTWO WYWIEJE W SWIAT,CHOCIAZ NARAZIE TWIERDZA ŻE NIE.KTOŚ MUSI SIE ZAOPIEKOWAC RODZICAMI NA STAROŚĆ.I NIE MAM NIC PRZECIWKO TEMU,BARDZO ICH KOCHAM,A ODWIEDZANIE ICH ZA PŁOTEM JEST LEPSZE NIŻ MIESZKANIE POD JEDNYM DACHEM TYM BARDZIEJ ŻE ONI SOBIE BARDZO CENIA WŁASNA PYWATNOŚĆ.

I JESZCZE JEDNA WAŻNA DLA MNIE RZECZ,NASZE DZIECI UWIELBIAJA MOICH RODZICÓW,OD URODZENIA KOCHAJA DO NICH JEŻDZIĆ,DZIADKOWIE DZIAŁAJA NA NICH USPAKAJAJĄCO,I MAJA JUZ SWOJE MIEJSCA W LESIE(BO NASZA DZIAŁKA JEST OSTATNIA BUDOWLANKĄ POD LASKIEM)

Uważam, że jest to zaleta. Ja do moich teściów mam ok. 600 m. Od czasu przeprowadzki w połowie stycznia teściowie byli na pogaduchy 2 może 3 razy. Zawsze się zapowiadali, że wpadną :) . Bałem się, że będzie inaczej, bo teściowa należy do osób bardzo "kontaktowych". Sama prowadzi dom otwarty - goście cały czas. W każdym momencie gdy potrzebujemy ich pomocy są "w gotowości". A my także jesteśmy pod ręką jeśli czegoś potrzebują. Do mojej mamy z naszego nowego domu jest 7 km, ale pracuję 500m obok jej bloku, więc widzimy się codziennie.

• 2 months później...
Czy uważacie że wybudowanie domu koło rodziców ma więcej wad czy zalet ??

Wszystko zależy jaka rodzina! :lol:

Ja jestem "za, a nawet przeciw" :wink: :D tj. żadne bliźniaki, działka obok itp., ale na tyle blisko, żeby w max 30min-1h dojechać.

U nas sprawa jest skomplikowana bo od mojej rodziny do rodziny żony jest jakieś 70km i zawsze ktoś jest niezadowolony. :(

Bliskość jest przydatna gdy: babcia robi za nianię (jak u nas, na spółkę ze żłobkiem), trzeba pomóc w sytuacjach awaryjnych (zdrowie, remont itp). Ale trzeba unikać jak to ktoś napisał "zaglądania w gary", czyli min. 5km. 8)