Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mostek term. -ocieplenie fundamentow od wewnatrz !!!!???

Gość

Recommended Posts

witam

kiedy ostatnio pytalem o ocieplanie od wewnatrz fundamentow doszedlem po waszych postach do przekonania ze nie ma sie czym martwic, bo robia to tylko inwestorzy dla scianek jednowarstwowych (gruba sciana a do tego dobre lambda)

jednak ostatnio dowiedzialem sie ze znajomy wybudowal sciane dwuwarstwowa (max+10 styro) i tez ocieplil od wewnatrz

jesli sie nad tym zastanowic, to jest to normalny mostek termiczny

i do tego bardzo energochlonny

tak wykonane ocieplenie jest rowne praktycznie braku ocieplenia w ogole

co oprocz duzych strat cieplnych prowadzic moze jak wiemy do zagrzybienia sciany przy podlodze

kto dopuscil stosowanie ocieplenia tego rodzaju i w jakim celu?

czy nie da sie prawidlowo wykonac ocieplenia fundamentu dla sciany dwuwarstwowej?

ok wlasnie gadalem z gosciem

dociepli fundament jeszcze od ZEWNATRZ

ale fakt pozostaje faktem : ludzie ocieplaja od WEWNATRZ- bo tak jest w PROJEKCIE !!!!!!!!!

co za idiota projektuje takie brednie?

oj cypek

ja nie zakladalem tego watku, zeby sie dowiedziec gdzie sie daje, bo to wiem

chodzi o dzielenie sie wiedza

jesli nikt tego tematu nie poruszy to na pewno znowu znajdzie sie ktos co sie pokusi o takie " eleganckie" rozwiazanie ;)

widze, ze jasio cieszy sie sympatia forumowiczow

a niech mu

niech se koles ulzy i wypisze co mu tam na sercu lezy ;)

No to po co dzielisz włosa na czworo i chcesz dawać od wewnatrz.

ładna fotka, ale miala byc goła baba :(

???????????

dlaczego chce ci sie pisac odpowiedzi?

skoro nie chce ci sie czytac pytan?

• 3 months później...

ok zrobilem szkic i szacunkowe obliczenia zeby pokazac o co chodzi

otorz gdy dajecie izolacje od wewnatrz to ona praktycznie jest tam tylko od parady i nie ma zadnej funkcji

oto ilustracja (glownie na zyczenie geno ;) )

http://img204.imageshack.us/img204/5899/fundament9wi.jpg

wezmy taki np moj domek

ma 50mb fundamentu

robiac ocieplenie od zewnatrz mamy 120 watt strat na fundamencie

robiac od wewnatrz 900 watt na fundamencie

a sa ludzie co np robia wyzszy fundament tzn od zewnatrz wieksza wysokosc do miejsca gdzie zaczyna sie ocieplenie a do tego czasami bloczki ukladaja w poprzek przez co grubosc litej skaly ;) wynosi nawet 38 cm!!!

wtedy straty na poziomie nawet 2kW i wiecej nie sa niczym szczegolnym

dodatkowo pozdrawiam wszystich balkonowiczow i innych mostkowiczow cieplnych ;)

geno

w sumie jak widac tak maja sie sprawy jesli ktos w ten sposob wykona fundament

wierz mi ze sa ludzie ktorzy robia ten gragment nieocieplonego fundamentu nad ziemia od wewnatrz nawet wyzszy niz te 30 cm ktore podalem

jesli ktos ociepli pozniej od zewnatrz do samej gleby to probelm wlasciwie praktycznie znika (trzeba by policzyc oddawanie cieplna do osrodka polnieskonczonego o stalej temperaturze- aby uwzglednic wplyw strat do gleby pod ociepleniem)

dawajcie rysunki to bedziemy sobie dalej dyskutowac

mam nadzeije ze jednak mimo wszystko niektorym sytuacja sie rozjasnila

no i przedewszystkim- patrzac na te rysunki, czy nawet na rysunki z ewentualna izolacja od wewnatrz siegajaca samej gleby- odpowiedzcie mi jaka role ma niby pelnic ta izolacja fundamentu od WEWNATRZ ?;)

Na forum budowlanym jest taka ciekawa postać Pan Brzęczkowski.

Preferuje wszystko ocieplać od środka. Jednak napisał w którymś z postów, że przy ocieplaniu od zewnątrz ścian budynku, ściany nie są akumulatorem ciepła gdyż fundament odbiera im to ciepło. I ma rację Gościu. Czym ciężar materiału na ściany większy tym gorzej.

Dlatego myślę sobie, że przy braku piwnicy ściany należałoby ocieplić(fundamentowe) z dwóch stron.

Ocieplając od wewnątrz(fundament), ściany zewnętrzne stoją na namarzniętym fundamencie.

Ocieplając od zewnątrz fundament nie jest namrożony, ale oddaje ciepło do gruntu pod podłogą.

Ocieplając z obu stron minimalizujemy straty które pochłania fundament oddając ciepło do gruntu. Pozostaje nam ucieczka ciepła tylko przez ławę, ale do tej ławy mamy przecież z metr muru, a ona też jest posadowiona w strefie temperatur dodatnich.

Preferuje wszystko ocieplać od środka. Jednak napisał w którymś z postów, że przy ocieplaniu od zewnątrz ścian budynku, ściany nie są akumulatorem ciepła gdyż fundament odbiera im to ciepło. I ma rację Gościu. Czym ciężar materiału na ściany większy tym gorzej.

Dlatego myślę sobie, że przy braku piwnicy ściany należałoby ocieplić(fundamentowe) z dwóch stron.

Ocieplając od wewnątrz(fundament), ściany zewnętrzne stoją na namarzniętym fundamencie.

Ocieplając od zewnątrz fundament nie jest namrożony, ale oddaje ciepło do gruntu pod podłogą.

Ocieplając z obu stron minimalizujemy straty które pochłania fundament oddając ciepło do gruntu. Pozostaje nam ucieczka ciepła tylko przez ławę, ale do tej ławy mamy przecież z metr muru, a ona też jest posadowiona w strefie temperatur dodatnich.

Ja myślę, że lepiej zrobić fundamenty ze styropianu. :D

cieplo idzie w glebe?

ale wtedy temperatura gleby wzrasta i ciepelko juz tam isc nie chce ;)

wiec nie dramatyzowalbym

a brzeczkowski to aparat ;)