AAgnieszk 04.05.2005 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 Witam, jestem w trakcie zakupu działki, która cześciowo jest wzniesiona na ok. 1.5 m. Czy mogę wyrównać teren, ścinając ten pagórek przechodzący przez całą długość działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 04.05.2005 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 Witam. Nic mi nie wiadowo,żeby nie można było wyrównywać własnej działki. Może jednak czegoś nie wiem . U mnie jest dość duża różnica poziomów między drogą a działką w związku z czym będziemy wyrównywać poziom z przodu działki. Już trochę ziemi nawieźliśmy. Z boków domu i z tyłu będą skarpy. Działkę mamy długą na 95m i planujemy z całości ściągnąć parę centymetrów, trochę się uzbiera. Pożyjemy, zobaczymy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bestfit 07.05.2005 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2005 Należy sprawdzić czy w planie zagospodarowanie są zapisy mówiące o zakazie niwelacji lub ochronie określonych wzniesień (oczywiście jeśli aktualny plan zagospodarowania isnieje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 08.05.2005 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 Należy sprawdzić czy w planie zagospodarowanie są zapisy mówiące o zakazie niwelacji lub ochronie określonych wzniesień (oczywiście jeśli aktualny plan zagospodarowania isnieje) Dokładnie tak.Ja mam zapis w planie zagospodarowania, ze nie moge robic niwelacji terenu.Pytanie tylko , czy chodzi o np zgładzenie całkowite pagórka, czy tylko taka niwelacje by mozna by dom postawic?Tak tylko sobie gdybam......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula i Sławek 09.05.2005 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Miałam podobny problem. Dzwoniłam do urzędów, odwiedziałam je osobiście i wyklarowały się z tego takie wnioski:1. Niwelacja terenu jest możliwa, nawożenie ziemi także pod warunkiem, że nie zakłóci się stosunków wodnych, a w szczególności nie doprowadzi do takiej sytuacji, że woda z Twojej działki będzie spływała na działki sąsiednie. 2. Mniej ważne, ale sąsiadowi koło mnie dostało się za to nieźle. Otóż nawożona ziemia musi być wiadomego żródła. Sąsiadowi udowodnili, że to co nawiózł jest bardzo szkodliwe dla środowiska, więc musiał ziemię usunąć. Chyba dostał też jakąś karę, bo sprzedał działkę. Nie można, więc nawozić wszelakich świństw (np. papy, azbestu, asfaltu...)xxx ula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel2000 15.07.2005 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 podnoszę temat "Ula i Sławek " co to oznacza, że nie zkłóci stosunków wodnych, z czego to wynika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula i Sławek 19.07.2005 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Niezakłócenie stosunków wodnych = pozostawienie wód powierzchniowych w niezmienionym stanie. Mowa o tym w "Prawie wodnym", np. Rozdział 3, Art. 29. 1. "Właściciel gruntu, o ile przepisy ustawy nie stanowią inaczej, nie może: 1) zmieniać stanu wody na gruncie, a zwłaszcza kierunku odpływu znajdującej się na jego gruncie wody opadowej ani kierunku odpływu ze źródeł - ze szkodą dla gruntów sąsiednich, 2) odprowadzać wód oraz ścieków na grunty sąsiednie." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel2000 19.07.2005 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 dzieki za wyjaśnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts