Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydomowa oczyszczalnia Gmina Piaseczno

Recommended Posts

witam serdecznie, czy ktoś może ma przydomową oczyszczalnie w gminie Piaseczno - czy były jakieś problemy z pozwoleniem na jej montaż, mam zamiar zrobić coś takiego u mnie ( moja znajoma chciała uzyskać pozwolenie jakieś 2 lata temu i jej odmówili ) proszę o informacje osoby, które już są posiadaczami przydomowych oczyszczalni w tej okolicy

pozdrawiam

Gosia

Badałem temat w sasiedniej gminie (tej z mojego podpisu) i tez jakoś krzywo patrzą. Tyle, że zapytałem tak zupełnie luźno i nie drązłem tematu, ale usłyszałem, ze moja - wtedy jeszcze przyszła działka jest za mała (a ma 1500m2) :roll: . Wydaje mi się, że chodzi tu o polityke gminy, która ma bardzo ambitne plany na całkowite skanalizowanie się w kilku najbliższych latach i po prostu chcą mieć wszytkich podpiętych do systemu, co jest oczywiste jesli chodzi o posiadaczy szamb, ci z własnymi oczyszczalniami raczej ochoty mieć nie będą na podłączenie do sieci kanalaizacyjnej. Może to o to chodzi :roll:

W gminie Piaseczno może być bardzo podobnie, tym bardziej że, gmina ma otrzymać gigantyczne pieniadze z UE i mają być one przeznaczone własnie na rozwój kanalizy itp. To takie moje luźne przemyslenia. Zapewne zajmę się konkretnie tym tematem za kilka miesięcy, kiedy będę kompletował dokumentacje do pozwolenia na budowę.

Pzdr.

P.

Cześć,

w gminie Nadarzyn w wypisie z MPZP (dla mojej działki) mam napisane, że "zakazuje sie lokalizowania przydomowych oczyszczalni ścieków z rozsączkowaniem". Może chodzi o wysoki poziom wód gruntowych (choć to da się obejść - rozsączkowanie w nasypie), a może o plany skanalizowania gminy i zwiazane z tym obawy że nie wszyscy będą zainteresowani przyłączeniem.

Zapytaj w gminie czy na Twojej działce nie ma zakazu...

ps Na moje pytanie czy mogę zrobić oczyszczalnię bez rozsączkowania pani kierownik wydziału architektury powiedziała, że nie, bo to chodzi (w dokumencie) o wszystkie oczyszczalnie... :roll:

... z ciekawych rzeczy mam jeszcze zakaz lokalizowania kotłowni z piecami na paliwa stałe...

Ja też po sąsiedzku - Gmina Prażmów - i też w gminie zniechęcają do POŚ - w zasadzie argumenty typu - znam takich co mają i zadowoleni nie są. Niby też tłumaczą to poziomem wód - z tym, że jak byłam w Melioracji to tam ( a oni chyba bardziej zorientowani w poziomie wód ) generalnie przeciwskazań nie widzieli. Od geodety wiem natomiast, że jak ktoś się uprze i wybuduje to z odbiorem kłopotów nie było - był przy dwóch odbiorach ostatnio. Nie wiem na terenie której z gmin ale gdzieś z poblizu.

U mnie 4 sąsiadów ma takie oczyszczalnie. Tylko ja zainwestowałem w szambo. Nie wiem co mnie podkusiło do tej idiotycznej decyzji :evil:

Z odbiorem u sąsiadów ani z pozwoleniami (bo jeszcze niedawno były konieczne) nie było problemów. Gmina Tarczyn powiat Piaseczno.

A co masz napisane w warunkach technicznych?

U mnie gmina P-no napisała, że planowana jest sieć kanalizacyjna i dopuszczają jedynie zrobienie szamba szczelnego z nakazem natychmiastowej likwidacji po wybudowaniu kanalizy. Nic tam nie ma o POŚ więc na mój gust nie ma takiej możliwości.

• 1 year później...

Ja jestem z zupełnie innego obszaru Polski ale przecież prawo mamy jedno. W gminie w której mieszkamy w wiekszości tereny sa zkanalizowane i gmina w zasadzie nieprzychylnie patrzy na POŚ bo wiadomo że to nie w jej interesie. Złożyłem więc zgodnie z prawem wniosek w Starostwie Powiatowym tzw. ... zgłoszenie zamiaru budowy ... i odczekałem ustawowe 30 dni na ewentualny sprzeciw Starostwa. Do takiej budowy nie jest potrzebne żadne zezwolenie :roll: . Brak sprzeciwu jest jednoznacznym sygnałem do rozpoczęcia budowy. Od tygodnia mamy POŚ :D. Skoro Starostwo nie zgłosiło żadnego sprzeciwu, budowa była wykonana zgodnie ze zgłoszonym projektem a urządzenie ma stosowne atesty itp. to nie widzę żadnej możliwości by gmina w przyszłości była wstanie zmusić mnie do podłączenia się do kanalizy :D

Może warto iść na całość i złożyć wniosek :wink: najwyżej będziecie 200 zł do tyłu za projekt a teoretycznie jest szansa że wniosek przejdzie.

MOJO: ja buduję się w Grochowej, która sąsiaduje z Łbiskami. Więc jak coś to pisz... Tak dokładnij mówiąc to będę się budować. Pozwolenie mam, teraz załatwiam dokumentację techniczną, żeby mieć wcześniej prąd na budowie i pewnie jesienią ruszę już na dobre z budową... MAM NADZIEJĘ!!!

Pozdrawiam,

Iwona

• 1 month później...

Moi znajomi z Konstancina (a to chyba podlega pod starostwo w Piasecznie) też robili oczyszczalnię i z tego co wiem nie mieli takich problemów o których piszecie.

Co prawda my poleciliśmy im firmę która robiła u nas POŚ i projekt i badania geologiczne mieli z tej firmy i nawet chyba sami nie składali projektu w starostwie tylko pracownik z tej firmy pojechał i to załatwił. Wiem tylko tyle że ich udział w formalnościach związanych z pozwoleniem na budowę tej oczyszczlani był znikomy, a wszytsko prawie załatwiła ta firma, którą im to robiła a potem zakopywała.

Może zadzwońcie i dowiedzcie się w tej firmie, może mają kogoś znajomego w starostwie Piaseczno, ze u nich nie było problemów.

podaję nr do nich: (22) 676-84-69 - WID-BUD.

Oni u nas tez robili oczyszczlanię i nie było problemów.

• 3 weeks później...

Generalnie to istotne jest to co macie w decyzji o warunkach zabudowy. Jeżeli nie jest napisane że nie wolno robić POŚia to nie wiem po co chodzicie się pytać do gminy? Zrobić projekt i zgłoszenie budowy. No i czekać 30 dni na wniesienie sprzeciwu. Współczuje Gosi c - ewentualnie możesz wnieść zażalenie - ważny termin. Jeżeli będziecie robili zgłoszenie to niech wam w starostwie skserują wniosek i przybiją pieczątkę kiedy wpłynęło do nich(tak na wszelki wypadek).

Niezwykle ważna jest inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza (powinniście dostać od geodety mapkę ze zinwentaryzowaną oczyszczalnią). Zgodnie z ustawą o utrzymaniu czystości i porządku w gminach gmina powinna prowadzić ewidencje POŚi, więc z mapką z zaznaczoną oczyszczalnią zawiadamiacie ich o tym iż jesteście szczęśliwymi posiadaczami POŚia (nie ma sprecyzowanych przepisów w jakiej formie ma być zgłoszenie więc jeżeli zaczną wydziwiać zamiast zrobić sobie ksero mapy i zaznaczyć w swoim kajecie niech dadzą wam na piśmie z podstawą prawną co winno zawierać takie zgłoszenie i o jego formę - jeżeli gotowy formulaż to rozporządzenie właściwego ministra który ten formularz opublikował).

Niechęć gminy do POŚi może wynikać z tąd że zgodnie z ustawą o utrzymaniu czystości i porządku w gminach jeżeli ktoś ma POŚ to nie musi się podłanczać do nowo budowanej sieci - jeżeli już sieć istnieje to nie powinien wogóle dostać zgody (starostwo powinno wnieść sprzeciw).