Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam podpisałem umowe z ZE że sam wykonuje przyłącze kablowe 100m. zakład odkupuje je za 4566zł.

Mój koszt to:

- materiały 2497zł

- elektryk 900zł (w tym linia zalicznikowa)

- geodeta 170zł

moja praca to wykopanie 100m rowu głębokości 80cm

napewno opłaca się wykonać samemu.

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Te wasze ZE są jakieś porąbane.

U nas montują skrzynkę SPP (skrzynka przyłączeniowopomiarowa) czyli 2 w jednym. W tej skrzynce mam i złącze kablowe i zabezpieczenia i licznik i wszystko robi ZE.

Dzięki za info a zwłaszcza za zdjęcie :-). Pomaga mi to rozeznać temat. Czy ktoś mógłby jeszcze wypisać jakie elementy są potrzebne do przyłącza? Zakładam ża mamy skrzynkę ZK. Domyślam się że trzeba skrzynkę pod licznik, coś do połączenia skrzynek, zabezpieczenie, może jakiś wyłącznik (?), kabel do połączenia do podłączenia do RB no i samą RBetkę.

Do szafki dokupiłem tylko: S-193 B16 E5 szt 1 oraz S193 C20 E5 szt 1.

Reszta była już w szafce. Jak już pisałem taka szafka to Wasza skrzynka ZK, pomiarówka i RBetka.

To ja dorzucę jeszcze parę uwag.

Mam temat już za sobą, więc również pewne praktyczne spojrzenie na sprawę.

Z taryfy (mój ZE to STOEN) wynika że ZE ma obowiązek zasilić mnie na mój wniosek. To fakt. Odbywa się to w taki sposób, że na mój wniosek o wydanie warunków przyłączenia dostaję odpowiedź i już wiadomo czy ma to być przyłącze kalbowe czy napowietrzne. Jest tam wszystko napisane, tzn zgodna na wniskowany przydział mocy i rodzaj i ilość zabezpieczeń zarówno zalicznikowych jak i przedlicznikowych oraz miejsce ustawienia szafki złącza kablowego. Tyle jest obowiązkiem ZE, no jeszcze jego wykonanie i na to musiałem troche poczekać. W tym czasie korzystałem z pożyczki od sąsiada.

Wykonanie złącza kalbowego (tak było w moim przypadu) nie załatwia sprawy. Za tą część zapłaciłem po kosztach taryfowych zł x kW.

Dalej aby mieć prąd trzeba kupić na własny koszt skrzynkę pomiarową i odpowiednie zabezpieczenia w niej montowane. Licznik zakłada ZE bezpłatnie. Ale za zamontowanie skrzynki, jej uzbrojenie musiałem zapłacić. Wcześniej w miejscu przewidzianym na złącze i licznik pojawił się kabel zasilający rozdzielnicę w domu czyli główne zasilanie. Kabel ten został podłączony, założono licznik i mogłem korzystać z prądu (budowlanego). Aby płacić wg taryfy np. C11 trzeba mieć zrobiony odbiór budynku. To warunek zmiany taryfy przez ZE. A co oznacza odbiór budynku to już inna kwestia wymagająca osobnego opisu.

Witam!

Mam ten sam bol co Wy ...

U mnie sytuacja sie przedstawia tak :

ZE prowadzi tylko kabel ze slupa pod ziemia do ZK1b i koniec.Ja musze postawic obok szafke pomiarowa...

I dalej mam wycene zrobiona przez elektryka:

300 projekt

300 montaz

10PLN za wykopanie mb :( zrobie we wlasnym zakresie...

kabel 12PLN /mb z Vat

800 szafka z wyposazeniem

50 rozetka

35 wkladka

Jak narazie tyle ahaa ja jeszcze geodete oplacam nawet nie wiem ile to bedzie ...

Jak te ceny sie Wam wydaja w miare czy nie ...?

Pozdrawiam!

Jawrob

Siema :D :D :D

Słuchajcie ... jak wcześniej pisałem czekałem na rozliczenie z " dobrym duchem " z ZE ,otóż ,za pomoc w błyskawicznym załatwieniu wykonania skrzynki z licznikiem w ogrodzeniu , podłaczeniu instalacji do RB , zainkasował 400 zł słownie czterysta złotych. Uważam że to bardzo przystępna cena , więc nawet nie próbowałem się targować . Całą szafkę z licznikiem i betonowym postumentem itp, itd zamontował ZE w ramach opłaty ryczałtowej . Moje dodatkowe koszty to kabel YKY , skrzynka RB (50 zł) różnicówki , zabezpieczenia , wtyki .

Pozdrawiam :D :D :D

• 6 months później...

Podłączę się pod wątek.

Widzę, że różne ZE w różny sposób doprowadzają przyłącze.

Jedni stawiają szafkę licznikową inni przerzucają to na inwestora.

Czy komuś może udało się wymusić na ZE, aby taką skrzynkę licznikową postawił na własny koszt mimo, że tego nie chciał?

Bo u mnie nie chce :(

Dlaczego ZE nie chce pokrywać kosztów skrzynki licznikowej, a także skrzynki dla zabezpieczenia przed i za-licznikowego ?.

Poza chęcią nie wydania na te cele pieniędzy jest jeszcze inna przyczyna.

Licznik montuje darmo, pobiera pieniądze za jego użytkowanie.

Ale licznik pozostaje własnością ZE. Odbiorca ma chronić ten licznik przed kradzieżą lub uszkodzeniem, przez zastosowanie odpowiedniej obudowy i zamknięcia.

Gdyby skrzynka licznikowa była własnością ZE, to w przypadku kradzieży koszt nowego licznika, koszt nowej skrzynki, musiał by ponosić ZE.

Bo chociaż ukradzino licznik Zakładowi Energetycznemu (bo on jest właścicielem), to przyczyną było złe zabezpieczenie skrzynki, co jest winą odbiorcy.

Jeśli nawet skrzynkę, wraz ze złączem kablowym (ZK) rozjedzie samochód, to ZE odbuduje tylko ZK, natomiast resztę wraz z licznikiem pozostawi odbiorcy.

Padną argumenty : dla czego skrzynka nie była ubezpieczona przez odbiorcę ?

Dlaczego ZE nie chce pokrywać kosztów skrzynki licznikowej, a także skrzynki dla zabezpieczenia przed i za-licznikowego ?.

Poza chęcią nie wydania na te cele pieniędzy jest jeszcze inna przyczyna.

Licznik montuje darmo, pobiera pieniądze za jego użytkowanie.

Ale licznik pozostaje własnością ZE. Odbiorca ma chronić ten licznik przed kradzieżą lub uszkodzeniem, przez zastosowanie odpowiedniej obudowy i zamknięcia.

Gdyby skrzynka licznikowa była własnością ZE, to w przypadku kradzieży koszt nowego licznika, koszt nowej skrzynki, musiał by ponosić ZE.

Bo chociaż ukradzino licznik Zakładowi Energetycznemu (bo on jest właścicielem), to przyczyną było złe zabezpieczenie skrzynki, co jest winą odbiorcy.

Jeśli nawet skrzynkę, wraz ze złączem kablowym (ZK) rozjedzie samochód, to ZE odbuduje tylko ZK, natomiast resztę wraz z licznikiem pozostawi odbiorcy.

Padną argumenty : dla czego skrzynka nie była ubezpieczona przez odbiorcę ?

Czyli ma się rozumieć nie ma szans na "wymuszenie" na ZE zainstalowania skrzynki licznikowej?

• 2 months później...

Witam.

Może ktoś pomoże i wyjaśni :

W grudniu 2005 roku otrzymałem warunki przyłączenia energii elektrycznej z ENION ( Oddział w Częstochowie ) do budynku, który będzie od wiosny powstawał ( początkowo na plac budowy ) - będzie to złącze kablowe.

W zakresie przyłącza ENION zobowiązał się do tego, że :

1. zabuduje mufę rozgałęźną na kablu niskiego napięcia ( kabel biegnie wzdłuż granicy działki )

2. wykona trójfazowe przyłącze kablowe do miejsca dostarczenia energii

3. dostarczy wyłącznik nadmiarowo-prądowy, który wnioskodawca zabuduje w złączu pomiarowym jako zabezpieczenie przedlicznikowe.

W zakresie przyłączanych urządzeń, instalacji wnioskodawca :

1. zabuduje złącze pomiarowe w linii ogrodzenia

2. zastosuje złącze pomiarowe spełniające wymagania ENION

3. w złączu pomiarowym zabuduje dostarczony wyłącznik nadmiarowo-prądowy

4. od złącza pomiarowego wybuduje zalicznikową kablową linię zasilającą do miejsca poboru mocy.

W styczniu bieżącego roku ENION przygotował projekt umowy, którą podpisałem. W umowie zawarto wcześniejsze ustalenia dotyczące obowiązków wnioskodawcy w zakresie zabudowy we własnym zakresie złącza pomiarowego. Tymczasem od 01.01.2006 roku - jak udało mi sie odnaleźć na stronie ENION-u - obowiązuje ich nowa taryfa, gdzie można przeczytać w pkt 8.4, że :

" Za przyłaczenie podmiotów zakwalifikowanych do IV i V grupy przyłaczeniowej (...) pobiera sie opłatę, która stanowi iloczyn stawki opłaty za przyłaczenie zawartej w taryfie oraz wielkosci mocy przyłączeniowej określonej w umowie o przyłączenie.

Stawki opłat za przyłączenie do sieci dla IV i V grupy przyłączeniowej dla przyłącza kablowego względniają koszty zakupu i montażu złącza kablowego i szafki złączowo-pomiarowej lub szafki złączowej w przypadku budynków wielolokalowych, w których lokalizacja układów pomiarowych nie pokrywa się z lokalizacją złącz kablowych.

Stawki opłat za przyłączenie podmiotów zakwalifikowanych do IV i V grupy przyłaczeniowej uwzgledniaja wydatki ponoszone na wykonanie prac projektowych i geodezyjnych, uzgodnienia dokumentacji, uzyskania pozwoleń na budowę, zakup lub budowę elementów odcinków sieci służących do przyłączenia podmiotów, wykonanie robót budowlano

montażowych wraz z nadzorem, wykonanie niezbędnych prób, a także opłaty za zajecie terenu ".

W umowie opłatę za przyłączenie wyliczono według nowej taryfy - zatem logiczne wydaje się, że w ramach tej opłaty należy sie spodziewać, że koszty zakupu i motażu złącza kablowego i szafki złączowo-pomiarowej powinien pokrywać ENION. Tymczasem w rozmowach z pracownikiem tej firmy usłyszałem dość niejasne wyjaśnienia, że w takiej sytuacji powinny stać obok siebie dwie szafki - jedna postawiona przez nich, zaś druga przeze mnie ( w tej drugiej szafce - wg nich - powinien znajdowac się licznik ).

Do tej pory nie przerabiałem tego tematu, jestem laikiem w tym zakresie, jednak mam przypuszczenia, że chcą mnie naciągnąć - dlatego mam pytanie : czy w tej sytuacji chcąc mieć prąd na placu budowy powinienem zlecić wykonanie czegoś więcej niż zakup i montaż kabla od licznika oraz RB ?

Dziękuję z góry za rady