mako5 04.05.2005 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 Witam,mam problem ze studzienkami na drodze dojazdowej. Droga jest zwykła, ziemna i jest kawałkiem działki. Jest na niej kilka studzienek (3xkanał, wodomierz, co). Jak zaczęły jeździć tam gruszki to studzienki zaczęły padać jak muchy. Już w dwóch zapadły się pokrywy i popękały górne kręgi. Studzienki były pokryte zbrojoną pokrywą betonową i klapą żeliwną typu ciężkiego. Czym to zabezpieczyć? Zastanawiałem się nad solidniejszą pokrywą żelbetową (takie jakie były tylko może jakieś lepsze z atestem na maksymalne obciążenie ale kierownik budowy mi to odradził bo mogło by to doprowadzić do wprasowania całej studzienki i oberwania rur. Zastanawiałem się nad takimi podkładami żelbetowymi jak układają na drogach technologicznych ale to nie zda egzaminu bo po pierwsze studzienki lekko wystają i to tylko będzie je mocniej wgniatać a po drugie niedługo będą jeszcze tam inne media kopane i za każdym razem przestawianie płyt by mnie wykończyło finansowo (kilka razy ściganie dźwigu). Na razie zabezpieczyłem belkami drewnianymi ale to raczej nie wytrzyma kolejnych gruszek czy dostawy piasku/kamienia. Jakieś pomysły? Studzienek ni da się omijać bo droga ma 4 metry szerokości i jest ogrodzona z dwóch stron. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/32879-zabezpieczenie-studzienek-na-drodze-dojazdowej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semp 04.05.2005 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 Trzeba zastosowac pierścienie odciążające. Popytaj tam gdzie sprzedają kręgi. Tylko szukaj większej firmy bo te domowe to nawet nie wiedzą co to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/32879-zabezpieczenie-studzienek-na-drodze-dojazdowej/#findComment-634248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 05.05.2005 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2005 Trzeba zastosowac pierścienie odciążające. Popytaj tam gdzie sprzedają kręgi. Tylko szukaj większej firmy bo te domowe to nawet nie wiedzą co to jest. Dzięki, problem jeszcze nie jest rozwiązany ale naprowadziłeś mnie na jedno z możliwych rozwiązań. Zwykła pokrywa betonowa zbrojona na studzienkę fi1000 kosztuje 86zł a pierścień odciążający razem z odpowiednio większą pokrywą kosztuje 501zł. Wszystko netto. Rozwiązanie porządne ale drogie. No i do tego transport jakieś 200zł (mimo że mają 2km do mnie) . W przypadku samej płyty jestem w stanie sam sobie to przewieźć (250kg fi1200) ale w przypadku wersji z pierścieniem już nie (340kg pierścień i 640kg płyta fi 1600). Na razie szukam jeszcze innych alternatyw bo zabezpieczenie wszystkich studzienek w ten sposób (4szt.) to już spora kwota a jeszcze nie policzyłem robocizny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/32879-zabezpieczenie-studzienek-na-drodze-dojazdowej/#findComment-635189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts