Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pocenie się rur doprowadzających wodę.

Recommended Posts

Mam problem z poceniem się rur w pomieszczeniu gospodarczym. Teraz gdy jest cieplej w mieszkaniu na rurze wprowadzajacej wodę do domu, na filtrach, na zaworach oraz przy rurach do zasobnika ciepłej wody skrapla się para wodna i kapie na podłogę, w szafce. Jest to uciążliwe bo jak tak dalej pójdzie to mi się szafka rozleci. Zbiera się również woda na podłodze. Czy mieliście z tym problem i jak temu zapobiec?

Mam problem z poceniem się rur w pomieszczeniu gospodarczym. Teraz gdy jest cieplej w mieszkaniu na rurze wprowadzajacej wodę do domu, na filtrach, na zaworach oraz przy rurach do zasobnika ciepłej wody skrapla się para wodna i kapie na podłogę, w szafce. Jest to uciążliwe bo jak tak dalej pójdzie to mi się szafka rozleci. Zbiera się również woda na podłodze. Czy mieliście z tym problem i jak temu zapobiec?

Jednym z rozsądnych wyjść jest izolacja rur nakładaną pianką. (takie długie odcinki rury z pianki). To odizoluje od ciepłego powietrza i zapobiegnie kondensacji pary. Gorzej z filtrami itp. bo takich dużych pianek nie robia :wink:

Moze spróbuj zabudować te rury i filtry we wnętrzu szafki czymś w miarę grubym i czymś co mozesz izolować. Stworzy to takie pudełko, w którym trudniej będzie o kondensację, ale pudełko to musi byc dość szczelne. :cry:

Pozdro!