Nata442 25.02.2007 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Nie ma co sie rumienić . To są bardzo ważne dla nas informacje. Nie wiem czy wiesz, ale Wasz doładny kosztorys budowy zamieścił Murator na http://www.zbuduj.pl Jest dla nas bardzo przydatny bo mniej więcej wiemy co nas czeka i za ile. Mniej więcej- bo rzeczywistość jest jaka jest i ceny są dużo wyższe Dostajemy taaaaaaaaakich oczu jak hurtownia nam wylicza koszty. Ale naprawdę się cieszymy - mamy oczywiście mnóstwo wątpliwości, które rosną jak tylko wejdzie się na Forum i poczyta. Kominy murowane czy systemowe, jaki kominek, co jest to i to? Mimo ,że uwielbiam czytać - od jakiegoś czasu porzuciłam lekturę beletrystyczną na rzecz LEKTURY FACHOWEJ- bo tyle rzeczy mi spać nie daje. Wiem, że Ty masz 2 kominy Zapla. My zdecydowaliśmy się wstępnie na przeniesienie kuchni do salonu i podłączenie kominka do jednego komina. Oprócz tego chcemy dodatkowy pokój zamiast garażu, ciut większe pomieszczenie gospodarcze ( kosztem tego właśnie pokoju) z wyjściem do ogrodu- mimo wszystko chcemy mieć ogrzewanie tradycyjne i gazowe, drzwi na taras z tyłu, podobają się nam kolumny drewniane zamiast betonowych- no w przyszłości może okiennice, choć na forum dowiedziałam się , że ceny na nie są zawrotne Uff- to tyle .Pzdr Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/329-projekt-d07-praktyczny/page/54/#findComment-1632928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 26.02.2007 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Nie wiem naprawdę na ile nasz kosztorys jest dzisiaj realny. Ceny szaleją. Może jednak daje on jakieś wyobrażenie o całości? Trzymam kciuki za trafne wybory i - jakby co - pytajcie. Pozdrowienia A. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/329-projekt-d07-praktyczny/page/54/#findComment-1635656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent_Gdańsk 26.02.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 AgnesK- witaj Agnieszko- w sprawie wentylacji to nie do końca jest tak u mnie jak piszesz- jest ona moim zdaniem niewydolna na tyle, aby odprowadzić całą wilgoć z domu- lub dom jest zbyt ciepły, bo przy silnych mrozach pojawia mi się u dołu okien woda. Nie stwierdziłem natomiast u mnie tzw. cofki powietrza ( patrz nadmuchwanie do środka) może dlatego, że oba kominy wystają nieco poza kalenicę- a wiatry u mnie są powiedziałbym, że bardzo silne przez prawie cały rok. Mam także problem z wilgocią nad oknem dachowym w łazience ( nawiasem mówiac z najlepszym nawiewnikiem)- powstał grzyb z którym będę walczył latem - bo teraaz nie ma sensu. Po każdej kąpieli czy to pod prysznicem, czy nie daj boże w wannie po oknie po prostu ścieka woda i trzeba pamiętać o jej wycieraniu na bieżąco. Może dlatego płacę tak małe rachunki za gaz- bo jestem za szczelnie zamknięty w otulinie ze styropianu ( ogrzewanie , podgrzewanie wody i gotowanie - koszt ok 2000 zł za cały rok - gaz ziemny - kocioł Vaillant jednof. z zasobnikiem z otw. komorą- kominek palony tylko dla nastroju). A tak w ogóle to napisz jakie widzisz plusy i minusy po rocznym mieszkaniu- jestem ciekaw. Ktoś pytał o błędy konstrukcyjne- proponuję przeczytać uważnie cały wątek tam jest tego dosyć dużo- mądry Polak po budowie - po 2 latach mieszkania mam dużo zastrzeżeń i już bym coś zmieniał- dlatego przed budową trzeba dokładnie czytać doświadczenia ludzi budujących ten projekt. Ogólnie jest ok- mimo to jednak człowiek ma jakiś pewien niedosyt lub przekonanie, że można było coś zrobić inaczej. Pozdrawiam wszystkich i życzę wytrwałości. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/329-projekt-d07-praktyczny/page/54/#findComment-1635998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 26.02.2007 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Andrzeju, witaj Już myślałam, że tu w ogóle nie zaglądasz:) Jeśli chodzi o poprawki/usterki itp, to rację miał chyba ten, kto wymyśli powiedzenie: pierwszy dom dla wroga, drugi dla przyjaciela, trzeci dla siebie. My jesteśmy generalnie zadowoleni. Biorąc pod uwagę ile kasy wydaliśmy na dom, jaki mamy komfort mieszkania w porównaniu z poprzednim mieszkaniem właśnie, to rzec można baaaaardzo zadowoleni. Bardzo cieszymy się, że zdecydowliśmy się na ścianę jw z bk. Ja bałam się tego efektu termosu właśnie. Podliczenia kosztów ogrzewania jeszcze nie robiliśmy - może namówię do tego R, ale dom jest b ciepły. A Twoje problemy w łazience nie wynikają czasem z tego, że nie masz grzejnika pod oknem ino wannę? My nie mamy żadnych problemów z wilgocią na oknach itp - a przypomnę, że wszystkie kanały wentylacyjne są pozatykane. Może to dzięki temu że do domu jest doprowadzane powietrze do kominka z zew, którego częśc jednak wydostaje się poza kominek? Może fakt, że przez otwór w drzwiach tarasowych (ułamała się listewka, ułamuje się za każdym razem gdy ją wymieniamy, więc daliśmy już sobie spokój i dzięki temu mamy "nawiewnik" za friko ) dostaje się do domu powietrze? Poza tym wietrzymy normalnie i rozszczelniamy okna. Brak mi jednej rzeczy - ale tę świadomośc miałam już przy wyborze projektu - pokoju na dole. Ciągle myślę o tym jak to będę jako staruszka na górę po schodach się wdrapywała... Andrzeju - wklej tu tu może jakieś zdjęcie domu już po zrobieniu elewacji. Macie ogrodzenie? A taras? To ciągle przed nami. Przyślij jakieś zdjęcia:) Pozdrowienia Agnieszka Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/329-projekt-d07-praktyczny/page/54/#findComment-1636313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 26.02.2007 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Andrzej, a może Wy macie po prostu źle okna osadzone na dole?? Może Wam po prostu przemarzają i dlatego dochodzi do wykraplania się pary podczas mrozów?? My mieliśmy taki problem w mieszkaniu. Czasem trzeba było zużyć kilka chusteczek ażeby zetrzeć skroploną parę z dołu okien. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/329-projekt-d07-praktyczny/page/54/#findComment-1636319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata442 27.02.2007 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Prośba do Docenta! Czy mógłbyś- choć pokrótce w punkcikach - wyszczególnić z czego jesteś zadowolony a co dziś zrobiłbyś inaczej? O wentylacji u Ciebie i felernych kominach w projekcie już wiemy. Co byś mógł do tego jeszcze dodać? Wprawdzie jeszcze nie zaczęliśmy budowy- ale każda taka nowa informacja jest dla nas bardzo cenna. My dziś dowiedzieliśmy się, że na działce do której się przymierzamy , a która jest ciutkę nieforemna chyba się nie zmieści ganek- mnie on się bardzo podoba i przyznam, że wiadomość ta ogromnie mnie zasmuciła. Pomyślimy co z tym fantem zrobić- być może da się coś wykombinować. Z Pana Praktycznego nie chcemy rezygnować- tym bardziej, że projekt jest już w drodze.Pzdr Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/329-projekt-d07-praktyczny/page/54/#findComment-1637444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsss 02.03.2007 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Piszcie,piszcie wszystko,wczoraj zamówiliśmy projekt i cała impreza zaczyna nabierać tempa. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/329-projekt-d07-praktyczny/page/54/#findComment-1644957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent_Gdańsk 02.03.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 AgnesK-sorry, że tak rzadko zaglądam już tutaj, ale chyba sama rozumiesz,że budowa już za nami - pozostało do zrobienia tylko małe co nieco Podobnie jak u Ciebie mam doprowadzenie do kominka z zewnątrz budynku( i teraz zastanawiam się, czy było to rzeczywiście takie niezbędne - pod kominkiem i wokół jest zimno) taras już mam od zeszłej wiosny - wyszło tego ponad 15 m2 -jest wyłożony kafelkami w kolorze marmurkowych łatek- nie jest zbyt duzy , więc tego lata planuję go powiększyć o dodatki z kostki brukowej przy okazji robienia podjazdu i chodników; elewacja niestety będzie musiała poczekać na lepsze czasy bo po kredycie ani widu ani słuchu a kasy wiąż brak. Postaram się przesłać Ci jakieś zdjęcia ale na maila bo zapomniałem jak się je wkleja na forum. A co do wprwiania okien to myślę, że zostały wstawione zgodnie ze sztuką budowlaną, czyli w ścianie dwuwarstwowej są zlicowane z murem- może dlatego ,że sa 5-cio komorowe i bardzo szczelne to tak się u mnie dzieje. Niestety też męczy mnie jeden pokój na dole - jest pomysł, żeby z garażu późnie zrobić pokój i postawić wolno stojący garaż - bo jak sama wiesz ten nasz to jest na małe autko i nic więcej. A co do kasy wydanej na dom - u mnie jeszcze nie przekroczone 190 tys. to nie jest tak duzo jak się porówna to do zwariowanych cen w Trójmieście - teraz wystarczyło by mi to na ok. 45 m2. Tylko się cieszyć. Pozdrowienia dla górali od morskich wilków. Nata-na początku powiem Ci , że bardzo dobrze znam Gostyń - cała rodzina mojej żony pochodzi z Gostynia- co roku tam bywałem - pewnie mamy wspólnych znajomych. A co do projektu to radzę Ci dobrze przejrzeć ten wątek i wybrać najlepsze rozwiązanie po adaptacjach - ja już teraz zrobiłbym pewne zmiany- ale niestety już nie mogę. Domek jest naprawdę funkcjonalny , z zewnątrz nie wygląda okazale, ale w środku uwież mi nadaje się dla 4-5 osobowej rodziny w zupełności- nie jest drogi w budowie z uwagi na swą prostotę. Ogólnie polecam . Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/329-projekt-d07-praktyczny/page/54/#findComment-1645050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata442 03.03.2007 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Dzięki Docent za odp. Jednak świat jest jedną globalną wioską . Cały czas śledzę forum- notuję Wasze CENNE uwagi - jest faktycznie cała lista tego co do poprawki. Hej Marss! Nareszcie ktoś kto też dopiero zaczyna. My dostaliśmy projekt wczoraj no i nie możemy się od niego oderwać. Fajnie- bo mamy projekt, a nie mamy działki . Czekamy na przetarg, który miał być na początku roku, a będzie na końcu kwietnia Całe nasze plany idą w łeb. A przetarg jak przetarg- cena może tak podskoczyć, że dostaniemy takich oczu no i trzeba będzie szukać dalej. Ale na d07 jesteśmy zdecydowni. Pytanie tylko kiedy-i gdzie ? ( i za co ) Jakie planujesz zmiany?Nasza lista zmian jest bardzo długa- to m.in.skutek czytania forum o d07 i wskazówki grupy budującej. Chyba siądę ( jak mi się uda- mój Tomcio jak widzi, że siadam do compa to zaraz wchodzi mamie na kolana i żąda wielkiego zainteresowania jego osobą- no cóż - mężczyzna- wprawdzie dopiero 2-letni ale nie znosi konkurencji ) i napiszę jakie zmiany proponują forumowiczowianie- i na co trzeba uważać- może ktoś coś doda do tego. MOŻE.... bo cisza tu taka jak na morzu- wszyscy budują i budują i budują....... Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/329-projekt-d07-praktyczny/page/54/#findComment-1645614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsss 03.03.2007 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Hej,hej Nata442.My już działeczkę zakupiliśmy i załatwiamy papierki.Co do zmian to mamy zamiar poprzesuwać niektóre scianki działowe żeby przystosować domek do naszych potrzeb.Z technicznych spraw to jedyny problem z jakim się spotkałem to w/w kominy.Jeżeli znasz jeszcze jakieś inne wady projektowe to będe wdzięczny za informację. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/329-projekt-d07-praktyczny/page/54/#findComment-1645630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 03.03.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Witajcie,a mi się wydaje, źe doprowadzenie powietrza do kominka z zewnątrz jest wręćz niezbędne - wyobraż co by się działo jakby kominek zasysał do spalanie powietrze z domu - podciśnienie i ... koszmar,,... U nas wokół kominka nie jest zimno. Kaseta stoi na stojaku - kosztował ok 350 zł i zastanawialiśmy czy go kupić bo wiele osób nam odradzał - teraz nie źałujemy bo powietrze jest doprowadzane b. precyzyjnie. Jasne, źe jakaś jego częśc ląduje w domu, ale nie odczuwamy tego w ogóle.PozdrowieniaA Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/329-projekt-d07-praktyczny/page/54/#findComment-1645791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata442 03.03.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Dzięki Agnes za informację! Właśnie takie cosik- niby króciótkie- ale jakże dla nas cenne!!! Już zdążyłam zauważyć, że niektórzy mają problemy z wentylacją w ogóle. Zazanaczyłam sobie miejsca, gdzie w forum jest o tym mowa, by potem to w spokoju przeanalizować ( oj jest co czytać , oj jest).Jeśli ktoś z wybudowanych już posiadaczy D07 chciałby coś do tego dodać od siebie - to ci niewybudowani jeszcze- będą bardzo wdzięczni Wynotowałam z forum D07 kilka wskazówek dla inwestorów ( przyznaję się, że niektóre cytuję wprost- mam nadzieję, że nikogo nie urażę- to naprawdę mrówcza praca i proszę o wyrozumiałość- jak się coś nie zgadza to proszę o sprostowanie). Oto one: - koniecznie zwiększyć grubość ocieplenia styropianem na posadzce z 5cm na 8-10 - ( po prostu w projekcie jest tego za mało) następnie uważać na wysokość pomieszczeń na parterze, które powinny mieć ok. h=255cm; więc trzeba dodać parę centymetrów, aby nie były za niskie jak się zwiększy grubość ocieplenia. Jednocześnie uważać na ościeżnice drzwi- a więc - 10 cm ocieplenia, szlichta ok.4 cm+ ostateczne wykończenie 1cm = 13-15 cm . Standardowe ościeżnice drzwi mają 210 cm, czyli nadporoże powinno być na wysokości- 223-225 cm. Uniknie się wtedy ewentualnego kucia nadporoża. UFF- jak coś pokręciłam to mnie poprawcie -Uwaga na drzwi wejściowe do domu- w projekcie jest błąd- 206,5 cm, a powinno się zostawić już na gotowe standardowe drzwi 210 cm.( patrz do góry) - Cieśle zalecają inwestorom zwiększenie przekroju krokwi- ponoć te zaproponowane w projekcie są minimalne i mogą się odkształcać ( nie chodzi o parametry nośności, ale o odkształcenia optyczne ) Trzeba to zrobić koniecznie na terenach gdzie często wieją silne wiatry a zimą spada dużo śniegu. Zwiększenie wymiarów więźby ponoć niesamowicie ułatwia ocieplenie dachu. Ci, którzy tego nie zrobili a) musieli robić trudniejsze stelaże pod ocieplenie b)krokwie im lekko pracowały i wygięły się pod naporem dachówki ( w normie, ale mają poczucie dyskomfortu) c) ponieważ nie robili na razie podbitki to krokwie w stosunku do masywnej dość bryły wyglądają dość nieproporjonalnie. Jeśli będzie gont, czy blachodachówka to nie ma takiej potrzeby - Niektórzy po rozmowach z cieślą robili przy schodach zmiany w ich ułożeniu- ponoć zostawienie ich zgodnie z projektem stworzy kłopot dla osoby obkładającej schody drewnem, bo za dużo ich zbiega się w jednym punkcie. Ale ponoć wielu zostawiło jak w projekcie i jest ok. Pamiętać o tym, by pierwszy i ostatni stopień były na tyle wysokie by po dodaniu ocieplenia i szlichty były takiej samej wielkości jak pozostałe -Zaleca się np. rezygnację ze schodów betonowych na rzecz schodów drewnianych- cena wychodzi porównywalna,a + zlikwidowanie ścianki koło samych schodów i do wiatrołapu - pozwoli na stworzenie całkiem dużego przestronnego pomieszczenia. Sama jestem tym zainteresowana. Kto nie ma ścianek do wiatrołapu ???? Czy nie leci zimno do pozostałych pomieszczeń? Co zrobić by było ok????!!! - zaleca się podniesienie okienka frontowego by rozświetlał klatkę schodową a nie przestrzeń pod schodami - kominy- w projekcie są za krótkie kominy- powinny wystawać 50-60 cm nad kalenicę - gdy ktoś chce się podłączyć z kominkiem do komina ( 90% wybiera raczej drugi komin)- muszą uważać na przekrój rur- gdy ten jest za mały można wstawić tylko kominek o małej mocy). I zrobić koniecznie nawiew do kominka- pod posadzką - do garderoby na górze zaleca się drzwi przesuwane z otworami wentylacyjnymi- nie ma ścisku z drzwiami łazienkowymi- za wąski korytarz - Robić fotki instalacji- dziesiątki fotek- w razie awarii wiesz gdzie kuć, albo gdzie nie można wiercić -podczas rozmów z ekipą negocjować cenę! Ponoć często specjalnie zawyżają wysokość usługi o 30% - by po obniżeniu ceny i tak wyjść na swoje. W każdym razie można próbować - No i na koniec najważniejsza wiadomość - zaleca się na rozmowy z ekipą budowlaną jeździć zdezelowanym 12-letnim maluchem, by nie zrobić zbyt "dobrego" kasiastego wrażenia na majstrach. Tyle udało mi się zanotować. Jeśli cosik się nie zgadza- proszę o komentarz Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/329-projekt-d07-praktyczny/page/54/#findComment-1645966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent_Gdańsk 05.03.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Nata- dla mnie rewelacja- większość ujęłaś- zapomniałaś, żeby nie robić dodatkowego odpowietrzenia kanalizy w lewym rogu górnej łazienki, przenieść drzwi do garażu z pomieszczeń domowych do pom. gosp., proponuję zrobić cakowicie otwartą kuchnię i zmniejszyć nieco wiatrołap- zyska się wtwdy na pow. salonu, jest też problem ze schodami na strych - standardowe wyłazy nie pasują. Jak będziesz nadal taka skrupulatna - to budowa będzie prowadzona wzorowo Pamiętaj tylko żeby pilnować panów murarz i sprawdzać wymiary czy sa zgodne z projektem - jakbym ich nie sprawdzał to miałbym okienko w kuchni o jakieś 50 cm przesunięte w lewo. Powodzenia w lekturze. Aga- nie żeby od razu mi to przeszkadzało - tez mam kominek na specjalnym stojaku do którego wchodzi rura spiro, ale młodszą córeczkę w zimie przeganiam od kominka bo po nóżkach ciągnie. Próbowałem przesłać Ci parę fotek mailem, ale mój outlook tylko odbiera wiadomości i nie chce żadnych wysyłać, spróbuję bezpośrednio z o2. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/329-projekt-d07-praktyczny/page/54/#findComment-1649713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsss 06.03.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Mam pytanie? Czy te wszystkie zmiany muszą się znaleć na projekcie adaptacyjnym czy pózniej już w trakcie budowy można je też wprowadzać.Chodzi mi o zmiany o których pisał Docent_Gdańsk Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/329-projekt-d07-praktyczny/page/54/#findComment-1650771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 06.03.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 No to ja wtrącę swoje trzy grosze:) Najpierw odniose się do wpisu Naty: koniecznie zwiększyć grubość ocieplenia styropianem na posadzce z 5cm na 8-10 - Sic! A cała reszta zmian ciągnie się za tym automatycznie - opisałaś je. Uwaga na drzwi wejściowe do domu- Gdyby nam tutaj ktos nie zwrócił na to uwagi, to pewnie byśmy tego bubla nie zauwaźyli. Nasz ś.p. Mistrz nawet w kwestii drzwi wejściowych nie spojrzał w projekt (odnośnie wys. oczywiście ) ino zrobił je od razu tak jak powinno być. Cieśle zalecają inwestorom zwiększenie przekroju krokwi A ten wpis mnie dziwi - nie wyłapałam go Przecieź przekrój krokwii jest zwiększany podczas adaptacji projektu. W proj. standardowych krokwie są wyliczane dla...któregoś tam regionu Polski (nie pamiętam juź ), od tego jest adaptacja, źeby przeliczyć czy trzeba je zwiększyć.. Moźe u kogoś architekt dokonujący adaptacji proj "dał ciała"??? U nas przekroje zostały zwiększone znacznie, no ale to było oczywiste. ŹADNYCH problemów z więźbą nie mieliśmy. Niektórzy po rozmowach z cieślą robili przy schodach zmiany w ich ułożeniu- ponoć zostawienie ich zgodnie z projektem stworzy kłopot dla osoby obkładającej schody drewnem, Mamy schody betonowe - z rozmysłem. Ja nie cierpię aźurowych. Za kaźdym razem zejście po takich schodach to dela mnie koszmar.. No tak mam juź Narazie oklejone wykładziną, a drewno in spe. Pan od drewna, który robił nam oblicówkę, oglądał schody i nie sygnalizował źadnych problemów. No ale on uwielbia zabawę drewnem - moźe dlatego właśnie:) Kto nie ma ścianek do wiatrołapu ???? Ewa "ori_noko_ zaleca się podniesienie okienka frontowego by rozświetlał klatkę schodową a nie przestrzeń pod schodami To chyba komuś ekipa żle okienko zrobiła, bo w projekcie jest ponad schodami... kominy- w projekcie są za krótkie kominy- powinny wystawać 50-60 cm nad kalenicę 3 x TAK!!!! do garderoby na górze zaleca się drzwi przesuwane z otworami wentylacyjnymi- nie ma ścisku z drzwiami łazienkowymi- za wąski korytarz Pewnie tak, u nas będą jednak otwierane. Robić fotki instalacji- dziesiątki fotek- w razie awarii wiesz gdzie kuć, albo gdzie nie można wiercić 3 x TAK (juz nie będę pisała dlaczego - mój męźuś wie... Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/329-projekt-d07-praktyczny/page/54/#findComment-1651179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 06.03.2007 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Andrzeju, tego z odpowietrzeniem nie pojmuję... A co chcesz z tym fantem zrobić?? Nie proponuje zmniejszania wiatrołapu - dzięki temu jest miejsce na duźą pojemną szafę. No ale wszystko jest kwestią gustu:) Co do kominka, to juz nic nie wiem... U nas ne ciągnie... Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/329-projekt-d07-praktyczny/page/54/#findComment-1651181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 06.03.2007 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Mam pytanie? Czy te wszystkie zmiany muszą się znaleć na projekcie adaptacyjnym czy pózniej już w trakcie budowy można je też wprowadzać.Chodzi mi o zmiany o których pisał Docent_Gdańsk Zmiany konstrukcyjne na etapie adaptacji. Ściany działowe moźesz sovie przestawić jak chcesz. Zmiany okien na elewacji teź na etapie adaptacji. Ale my w adaptacji nei mielśmy np zmiany ściany dw na jw. Tyle pamiętam:) Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/329-projekt-d07-praktyczny/page/54/#findComment-1651186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsss 06.03.2007 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Mam pytanie? Czy te wszystkie zmiany muszą się znaleć na projekcie adaptacyjnym czy pózniej już w trakcie budowy można je też wprowadzać.Chodzi mi o zmiany o których pisał Docent_Gdańsk Zmiany konstrukcyjne na etapie adaptacji. Ściany działowe moźesz sovie przestawić jak chcesz. Zmiany okien na elewacji teź na etapie adaptacji. Ale my w adaptacji nei mielśmy np zmiany ściany dw na jw. Tyle pamiętam:)A z czego macie ściany jednawarstwowe? Ciągle się wacham pomiedzy ceramiką a betonem komórkowym.I jeszcze jedno,czy w adaptacyjnym musi byc podany kjonkretnie materiałna ściany zewnętrzne bo jak tak to mam niecały tydzien na decyzje z czego będe budował. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/329-projekt-d07-praktyczny/page/54/#findComment-1651205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 06.03.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Mamy ściany z Solbetu. Miał on wówczas najlepszy stosunek cena/jakosc. Ytong był o prawie 10 tys droźszy.W adaptacji nie było podane z czego są ściany - ale w tej kwestii musisz rozmawiać z architektem. Moźe coś się zmieniło? Poza tym w proj. jest bk. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/329-projekt-d07-praktyczny/page/54/#findComment-1651224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsss 06.03.2007 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 A jaką grubość bloczka zastosowaliście? Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/329-projekt-d07-praktyczny/page/54/#findComment-1651433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts