AgnesK 21.04.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Wiesz co Sylwia, ja się zawsze boje takich miejsc. Z casem staja się rupieciarnią absolutnie zbędnych rzeczy. Miejsca do przechowywania w domu jest trochę: 1. w wiatrołapie duźa szafa, 2. pom. gosp. 3. garderoba ( u nas tak jak w projekcie) Nie wiem jak to Andrzej zrobił, ale trudno mi sobie to wyobrazić. Czy skórka jest warta za wyprawkę? Andrzeju, do odpowiedzi... (znowu ten belferski ton ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 22.04.2007 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Tez planowaliśmy stryszek, jednak jak zobaczyliśmy naocznie ile to miejsca jest... odnieśliśmy do LM schodki z włazem... No i wejscie montowane w suficie robionym z nidagipsowej płyty - otowrzysz kilka razy, a to MUSI pracować wiec pękniecia na suficie na miejscach łaczeń będą widoczne bardzo szybko.Jednak mi łatwo tak powiedzieć bo u nas "sucha" graciarnia (walizki, śpiwory, materace dmuchane) to pod schodami, pozostałe w osobnym garażu. Są po prostu inne możliwości przechowywania. Jakbym miała nas upchnać tylko na metrażu domowym to pewnie inaczej bym śpiewała..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 22.04.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 No właśnie - jeszcze miejsce pod schodami jest do zagospodarowania.Na 100% łatwiej dostepne niź stryszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 22.04.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 To się cieszę, musimy zgłębić temat wejścia na owy stryszek, ponoć jakieś problemy z gotowymi składanymi schodami Ja jeszcze mało specjalistyczna jestem, dlatego nie do końca złapałam o co chodzi: żeby zainstalować gotowy właz z rozkładaną drabinką, wejście musiałoby być ze schodów? ale bardzo możliwe, że coś pomieszałam Pytanie 2: czy w związku z tym stryszkiem, ocieplenie idzie po dachu czy po podłodze tego stryszku? czy to co piszę ma sens Całe życie będę się uczyć sylwiaW wydaje mi się ,że skoro chcesz schody rozkładane to bezwzględnie powinnaś całe ocieplenie ulożyć na dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 22.04.2007 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Szkoda, że Andrzej nie ma czasu tu zajrzeć Oczywiście do końca nie wiem jak to będzie wyglądało, dzięki Wam jestem mądrzejsza i prawdopodobnie za rok napiszę jak rozwiązałam sprawę stryszku w moim domu W temacie schodów - podoba mi się pomysł ścianki oddzielającej tą wolną część pod nimi, można zamontować jakieś drzwi harmonijkowe i zasłonić cały zbiór przedmiotów zgromadzonych po nimi pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 22.04.2007 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 co prawda Pan Praktyczny ma sporo powierzchni gospodarczych ale myślę że na stryszku też będę miał co "składować". jak do tej pory od 1.5 roku samochód nie stał jeszcze w garażu gdyż nie ma dla niego miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 22.04.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 My samochód garaźujemy od poczatku:) Przyznam jednak, źe gdyby garaź był choć o 5 m2 większy to by było super.. W przyszłym roku chcemy dobudować taki drewniany domek na narzędzia itp, na tyłach garaźu właśnie. Ma on się w zamyśle łączyc z wiata na drewno, która (miejmy nadzieję) powstanie w tym roku). Pod schodami u nas ma swoją kuchnię nasza Glizdeczka.. Pierwotnie bylo tam legowisko naszego psa. Ino dwa tygodnie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 23.04.2007 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 trochę nie na temat ale zaraz oszaleję Notariusz podała dziś termin podpisania umowy przedwstępnej - 9 maja! Chyba zmienię zawód... Wymyśliłam dziś, że kolejność podpisywania umów jest ustawiana według wysokości jej zarobku na sprawie... Chyb nie mam na co czekać, może jak zamówię projekt to mi się humor polepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 23.04.2007 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Zmieniaj Sylwia! To kolejny dowód na to, że konkurencja w tym zawodzie jest praktycznie żadna. Nawet w soboty kancelarie są nieczynne.. Ale jak przyjdzie projekt, to...przez długi czas znowu nic Cię nie wytrąci z róźnowagi A ja posadziłam kwiatki w skrzynkach na oknach:) (trudno je podlewać tylko przy oknach tak duźych, ale dam radę ). Jak urosną wkleję fotkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent_Gdańsk 23.04.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Agnieszko i Sylwio - stryszek mam - co prawda jest wysokości ok. 90 cm ale za to na całej długości domu - można tam składować graty które nie boją się zimna a ocieplenie stropu robiłem na jętkach- czyli na podłodze tego stryszku - właz zrobił mi znajomy stolarz, bo standardowe się nie mieściły - są za długie - mają 120 cm. - nie mam we włazie ocieplenia , więc na zimę przykrywam go od góry wełną która została mi po ociepleniu poddasza. Czasami zaglądam tu - teraz pracuję za koparkę i wylewam murek na ogrodzenie od frontu . Trzymajcie się. MARKOW- chyba chcesz zbudować dom pasywny - trochę przesadzasz - tak mi się wydaje z grubością ocieplenia - wszędzie gdzie czytałem max grubość to 12 cm styropianu - większa grubość nie ma uzasadnienia w stratach ciepła. Uwierz mi ten dom jest naprawdę bardzo ciepły- ja mam 10 cm a rachunki za gaz są ok 300 zł za 1 m-c w ciągu zimy - to chyba niezbyt wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 23.04.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Andrzeju, teraz mi się przypomniało - nie podliczyliśmy rachunków Kurczę..kiedyś to zrobimy..obiecuję Koniecznie zamieść zdjęcie (lub prześlij) z efaktami prac nad ogrodzeniem. Pozdrowienia A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent_Gdańsk 24.04.2007 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Postaram się przesłać- teraz tylko wylewam podmurówkę a w poł czerwca będzie kostka w trzech kolorach - grafit, czerwień i żółty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 24.04.2007 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Tak na wszelki wypadek macie na 9 maja podpisać umowę u notariusza i chcecie kupićprojekt tak na podniesienie morale Może warto sprawdzic (choć pewnie juz to zrobiiście, a ja tu smęce ) czy Praktyczny jest zgodny z warunkami zabudowy w waszej okolicy i czy nadaje się na działkę - tu akurat strachu nie ma bo to bardzo uniwersalny projekt. Przykładowo w naszym rejonie domy nie mogą mieć więcej niż..., kąt nachylenia dachu 30-35 stopni itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 01.05.2007 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Tak na wszelki wypadek macie na 9 maja podpisać umowę u notariusza i chcecie kupićprojekt tak na podniesienie morale Może warto sprawdzic (choć pewnie juz to zrobiiście, a ja tu smęce ) czy Praktyczny jest zgodny z warunkami zabudowy w waszej okolicy i czy nadaje się na działkę - tu akurat strachu nie ma bo to bardzo uniwersalny projekt. Przykładowo w naszym rejonie domy nie mogą mieć więcej niż..., kąt nachylenia dachu 30-35 stopni itd... U mnie jest uchwalony plan zagospodarowania, mam z niego wypis i nie znalazłam tam info o kącie nachylenia dachu... Podane jest tylko, że zabudowa jednorodzinna do iluś tam metrów w górę i ile metrów do linii zabudowy... Pewnie się okaże, że gdzie indziej mam szukać tych danych??? Odnośnie projektu, to i tak musimy go kupić, bo po podpisaniu umowy od razu biegnę do banku, a oni chcą ode mnie kopię projektu (mówię panu, że nie można kopiować on na to że tylko dwie strony ) i kosztorys! Ciekawe ile jest wart taki kosztorys robiony na dzisiejszych cenach dla materiałów, których nie ma! Bardzo jestem ciekawa ile mnie to będzie kosztowało tak naprawdę, czy 350 czy raczej 400 tysięcy! Za rok podamy w Muratorze aktualną cenę budowy Praktycznego! Miło będzie powspominać pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsss 01.05.2007 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Tak na wszelki wypadek macie na 9 maja podpisać umowę u notariusza i chcecie kupićprojekt tak na podniesienie morale Może warto sprawdzic (choć pewnie juz to zrobiiście, a ja tu smęce ) czy Praktyczny jest zgodny z warunkami zabudowy w waszej okolicy i czy nadaje się na działkę - tu akurat strachu nie ma bo to bardzo uniwersalny projekt. Przykładowo w naszym rejonie domy nie mogą mieć więcej niż..., kąt nachylenia dachu 30-35 stopni itd... U mnie jest uchwalony plan zagospodarowania, mam z niego wypis i nie znalazłam tam info o kącie nachylenia dachu... Podane jest tylko, że zabudowa jednorodzinna do iluś tam metrów w górę i ile metrów do linii zabudowy... Pewnie się okaże, że gdzie indziej mam szukać tych danych??? Odnośnie projektu, to i tak musimy go kupić, bo po podpisaniu umowy od razu biegnę do banku, a oni chcą ode mnie kopię projektu (mówię panu, że nie można kopiować on na to że tylko dwie strony ) i kosztorys! Ciekawe ile jest wart taki kosztorys robiony na dzisiejszych cenach dla materiałów, których nie ma! Bardzo jestem ciekawa ile mnie to będzie kosztowało tak naprawdę, czy 350 czy raczej 400 tysięcy! Za rok podamy w Muratorze aktualną cenę budowy Praktycznego! Miło będzie powspominać pzdrA nie jest potrzebne pozwolenie na budowę,żeby się ubiegać o kredyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 01.05.2007 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 marsssw Millenium i w Kredyt banku można się ubiegać o kredyt łącznie od razu na działkę i budowę domu (na podstawie projektu i kosztorysu). W innych (byłam w sumie chyba w siedmiu) chcieli to rozdzielać. Mnie interesuje jedno podejście, po za tym to wygodniejsze bo spłacam tylko odsetki (dopóki nie oddam budynku) a tak musiałabym płacić całą ratę za działkę.A co do pozwolenia - to jest potrzebne do uruchomienia pierwszej transzy na budowę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 04.05.2007 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Jest tam kto? wszyscy wyjechali na majowy weekend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent_Gdańsk 09.05.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Jesteśmy ( byliśmy ) już na 3 stronie- teraz będziemy u góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 09.05.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Od razu mi ulżyło Dziś umowy jednak nie podpisujemy, notariusz przełożyła na 16 - tego! Uczę się cierpliwości Mam dylemat co do usytuowania domu na działce. Mam narożną co oznacza dwie możliwości: czy lepiej przodkiem na północny-wschód i wtedy taras robimy z tyłu domu - tak jak Andrzej , czy postawić go przodkiem na północny-zachód wtedy taras z boku tak jak w projekcie.... jakieś pomysły? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsss 16.05.2007 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Złożyłem dokumenty o pozwolenie na budowę w starostwie.I znowu czekanko.Jak dobrze pójdzie tow lipcu start,czyli na razie zgodnie z planem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts