Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ten otwór o którym mówicie jest chyba potrzebny jeżeli sie uzywa pieca z otwartą komorą spalania - służy on do nawiewu świeżego powietrza do pieca. Wczoraj wykopaliśmy z żonką 150 metrów bieżących pod ogrodzenie. Poszło by szybciej ale tam kiedyś było chyba pastwisko i ziemia była strasznie "zbita".

Mamy już wykopaną wodę :D . Udało się dowiercić do 22 metrów. Zobaczymy tylko jaka będzie jej jakość. Najgorsze jest to że gmina nie chce nam dać zgody na oczyszczalnię ścieków tylko każą nam budować szambo bo jesteśmy niby ujęci w planach do skanalizowania. A mamy działkę w lesie i wszyscy mówią że nikt do nas nie pociągnie linii kanalizy ale URZĘDNIK potem umyje ręce. :evil: . Kierownik budowy mówi żeby się nie szczypać tylko robić oczyszczalnię a on potem dokona odbioru i zgłoszenia - podobno jest to dość często praktykowane. Jak to wygląda u was?

w Muratorze pisali że jeśli gmmina nie daje kanalizy masz prawo do POŚ, ALE jeśli plan zagospodarowania terenu jest na szambo i kanalizę to gorzej.

Mój sąsiad zrobil taki myk: zglosil inwestycję do starostwa , przez miesiąc nie przyszedl sprzeciw i dziś ma POŚ. My ruszamy podobnie bo ani nas do kanalizy nie mogą podlączyć ani nie dają pozwoenia na POŚ.

Pantnerze, gratulacje! :D

A my mamy otwór po lewej stronie okna (twarzą do okna stojąc), z żaluzją i z takimi wyhamowywaczami wew. No i dlatego, że piec z otwartą kom. spalania.

A jeśli chodzi o kanalizę - szmbo bedziemy robić w maja. Wiecie jak nas to wkurza? Bo w tym roku ruszył projekt kanalizacji gmin karkonoskich... kanalize bedziemy mieli przy db wiatrach za rok, góra dwa..

Pozdrowienia

Aga

Ps. W sobotę żegnamy się z ekipą :D

• 3 weeks później...

Hi hi Partner te pomieszczenia będą ci sie wydawać ogromne jeszcze - zwlaszcza przy wykańczniu :lol: :lol:

Swoją drogą masz ostatni monent na zwiększenie lazienki na dole. Taka jak w projekcie jest niemożliwie mala. Można uszczknąć z sąsiednich pomieszczeń po trochę i będzie mala ale użytkowa. Powodzenia

Joanka- ja więźbę zamawiałem zgodnie z projektem, ale teraz wzmocniłbym - krokwie i dał je stanowczo grubsze jeśli planujesz dachówkę cementową lub ceramiczną - myślę, że grubość 7 cm byłaby wystarczająca-u mnie wyszło ok. 4,5 m 3.

Agnes - przeczytałem artykuł w Muratorze - jak wnioskuję z niego to już mieszkasz w swoim domku - ponieważ podano tam, że Twoja inwestycja o ile pamiętam zamknęła się w kwocie 219 tys.- jeśli to jest prawda to daj znać, a jeśli nie to wyprowadź z błędu nas i moderatora - który to wszystko napisał. Życzę pomyślności w budowaniu i nie tylko.

Witam ponownie wsztkich i pozdrawiam z Bydgoszczy, szczególnie Docenta którego fotografie domu do dziś przeglądane są namiętnie :D . My mieliśmy start 1 kwietnia a dziś stawiamy już ścianki na górze. Na razie super. Partnera ze Szkocji zapraszam do nas :D jeśli ma ochotę tym bardziej że przy pomocy architekta zmieniliśmy nasz projekt nie do poznania.