Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

Gosia, Habier - jak zauważyliście na tym wątku to za dużo osób się nie odzywa - ja naliczyłem raptem 8 , a jesteśmy z wątkiem D 07 na samej górze z tego względu, że prawie codziennie zaglądają tu dwie osoby - stąd też jest tu dużo postów. Dom, jak dom - nasz ma Tę zaletę , że jest prosty w budowie ponieważ przypomina "stodołę", jest funkcjonalny w środku, posiada wysoką ściankę kolankową i jak sama nazwa wskazuje jest "Praktyczny" - stąd nasze decyzje o budowie domu właśnie tego projektu.

Aga - zdecydowanie tak - jak Ci już wcześniej pisałem nie mam innego wyjścia jak zacząć w tym roku. Zaczęcie w nastepnym roku jest dla mnie katastrofą finansową.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bo on ma w sobie to coś!

MA!!! a jakże :)

Jak wyrwę 1 egz. projektu to wszystko opiszę (to zestawienie materiałów).

Rwij! Będę bardzo wdzięczny

:D

Tak więc grono wielbicielek/wielbicieli Pana Praktycznego się powiększa. Super! :D

Powiększa - i to jak :) Można jeszcze doliczyć moją lepszą połówkę, no i rodziców :)

pzdr

Habier

CZEŚĆ DAWNO MNIE NIE BYŁO ALE TO WYNIKA Z CZĘSTSZEJ OBECNOŚCI NA BUDOWIE.WŁAŚNIE WYLALIŚMY POSADZKĘ W GARAŻU.ZA CHUDY BETON ZAPŁACILIŚMY 100ZŁ ZA M +30ZŁ ZA DOJAZD.ZAMÓWIŁEM 2,5M ALE 1/3 NA OKO ZOSTAŁA NIE WIEM CZY PRZYWIÓZŁ ZA DUŻO CZY SIĘ PRZELICZYŁEM.OGÓLNIE PODŁOGA WYSZŁA MI BARDZO ŁADNIE.NAJWAŻNIEJSZE ŻE SKOŃCZYŁEM ZASYPYWANIE I ROBIĘ PO KOLEI POSADZKI I DOPIERO !!!!TAK NAPRAWDĘ ZACZNĘ UKŁADANIE STROPU.NIE MOGŁEM ZACZĄĆ TAK JAK PLANOWAŁEM I PISAŁEM BO NIE MIAŁEM RÓWNEGO PODŁOŻA.PRZEZ TO ZASYPYWANIE TANIM KOSZTEM ZMARNOWAŁEM TYLE CZASU ALE UWAŻAM ŻE SIĘ OPŁACIŁO.

ODNOŚNIE ZMIAN W PROJEKCIE KTOŚ CHYBA PISAŁ O BALKONIE .MY MYŚLIMY W POKOJACH NAD GARAŻEM O BALKONIE DREWNIANYM.CZY BĘDĄ POTRZEBNE ZMIANY W PROJEKCIE CZY MOŻNA SIĘ OBEJŚĆ?AGNIESZKO CHYBA JESTEŚ ZORIENTOWANA JEŚLI MOŻESZ TO NAPISZ .WIĘKSZYCH ZMIAN NIE ROBIMY,WEJŚCIE DO GARAŻU BĘDZIE Z POMIESZCZENIA GOSPODARCZEGO.ALE TAK NAPRAWDĘ TO MY O WSZYSTKIM DECYDUJEMY W TRAKCIE,NIC NIE PLANUJEMY.

WSZYSTKIE PAPIERY ZAŁATWIALIŚMY 6 MIESIĘCY.FUNDAMENTY PLANOWALIŚMY POSTAWIĆ W ZESZŁYM ROKU TAKŻE DOCENT ŻYCZĘ POWODZENIA .

Byłbym szczęśliwy jakby papierkologia zajęła mi tylko 6 miesięcy - bo w czerwcu miałbym już pozwolenie na budowę.

Darku, Aneto - przed chwilą wysłałem do Was maila więc się nie będę powtarzał. A co do balkonu - to nie wiem do czego miałby służyć ? - przecież będziemy mieli taras!

Ale pogoda płata nam figle :evil:

No ta moja odpowiedz wyszła dziwnie - to miała być reakcja na finansowe plany Docenta.

Jeśli chodzi o balkon to mam wątpliwości natury technicznej. Co z wieńcem? na ściance kolankowej? Jak chcecie ten problem rozwiązać? Zrobienie drzwi balkonowych komplikuje sprawę. Teraz jest wieniec prosty, dookoła ściannki, nieprzerwany. Nie wiem czy balko jest wart tych kombinacji które trzeba będzie zrobić, szczególnie że budujesz sam. Balkon kusi, ale podobnie jak Andrzej jestem zadania, że jest on zbędy. To wiesz, każdemu według potrzeb.

Nie wydobyłam egz. projektu, bo architekt będzie teraz we wszystkich egz. nanosiłą poprawki. My będziemy musieli chyba zwiększyć przekrój ław bo jesteśmy już w innej strefie. Teraz projekt ma być przeliczony przez konstruktora budynku, który wypowie się teżw kwestii ścianek działowych na poddaszu (chcemy murowane). Darku, jakie Wy będziecie mieli ścianki na górze?

Narazie mamy małą jazdę z zagosp. działki i podadowieniem budynku, bo pani architekt miasta nie chce zgodzić się na równoległe stawienie budynku, tylko wpisali nam w warunkach tak dziwnie po skosie.

A i jeszcze jedno, Darku, co z tą podłogą w garażu? ciężko Ci było ją wykonać? (ma obniżony poziom). Nie można zrobić izolacji tej samej grubości na całym parterze i mieć posadzkę na jednym poziomie?

Miałam też napisać zest. materiałów. Ponieważ nie mam proj. przed sobą mogę skopiować tylko podstawowe dane potrzebne do kalkulacji. Oto one:

ławy B15 – 5,14m3

stopy fun – 0,22m3

bloczki bet 14,65m3

ściany parteru 170,16m2

ściany poddasza 3,12m3

strop teriva I bis 78m2 14,4m

żebra rozd bet B15 0,62m3

drewno konstrukcyjne – 3,12m3

folia dachowa, dachówka 152,65

obróbki blach 7,78m2

rynny dach 31m2

r spustowe 27,6m

śc działowe

z cegły pełnej (gr ˝ cegły)44m2

(gr ź cegły) 10,21m2

ruszty ok. 65m2

dociepleni elew.+ wyprawki (drywit) 85,4m2

śc pod deskami 84,78m2

No i teraz mam zgryz, bo nie wiem gdzie się walnełam w ścianach nośnych, raz napisałam m2 a raz m3. Darek może sprawdzisz i sprostujesz, żeby dane były miarodajne.

Darek, Beata piszcie tak dużo i często jak tylko dacie radę. Szczególnie ciekawią nas koszty i rozwiązanie jakie stosujecie.

Pozdrawiam serdecznie

Agnieszka

Ps. Cały weekend miałam rodzinę na głowie ( :-? ) stąd dziś wreszcie mogę się rozpisać i nadrobić zaległości.

Widzę że wszyscy balkon odradzają,ale ja uważam że jest on naprawdę potrzebny.Darek mówi że problemu nie będzie,trzeba tylko z wieńca wypuścić zbrojenie.Jeżeli twierdzi że sobie poradzi to ja jestem mimo wszystko za balkonem.teraz mamy pralkę na górze w łazienc i wiem że wynoszenie prania na ogród jest uciążliwe.NO ale jeszcze przemyślimy tą kwestię.

Beata odzywajcie się czejściej!

Znajomi mają 2 balkony, jeden z płyty 2 będzie drewniany. Żałują że ten 1 zrobili z płyty. (koszty, duża ilośc zbrojenia, ev. mostek termiczny). Więc może lepiej faktycznie zróbcie drewniany? Zresztą dobrze będzie się komponował.

Andrzej jak będziesz zamawiał proj. powiedz żeby Ci przesłąli potwierdzenie przynależności p. Kowalskiegi do izby (tego wymaga nowe prawo) a że spieszy Ci się, to załatw to od razu przy zamówieniu proj.

Agnieszka kilka dni temunapisałaś zestawienie materiału.Jeśli chodzi o ławy fundamentowe i stopy to nam poszło 7,5m3 betonu .Od soboty nic na budowie u nas się nie dzieje ,bo pogoda nie dopisuje,aż się zaczynam obawiać czy my wogóle ten strop położymy.Ale jestem ciągle dobrej myśli.

Darek, a fundamenty robiłeś wylewane? Wiesz co, jeszcze na poprzedniej str. zadałam kilka pytań, możesz spojżeć i napisać coś na nie?

Słuchaj a z tym waszym balkonem, to nie musi on być ujęty w adaptacji proj.? Możecie go tak sobie na etapie budowy dostawić dokonując tylko wpisu do dziennika budowy?

Trzymam kciuki za pogode! To chociaż teraz wszyyyyyyyysto opiszcie ze szczegółami! :D

• 2 weeks później...