Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

Działkę kupiliśmy w czerwcu, budowę zaczynamy w przyszłym roku, projektu nadal nie mamy, choć jesteśmy na niego zdecydowani. Od kilku lat oglądamy projekty, ale nieustannie wracamy do D07. Nie jest on może idelany, ale wydaje nam się ładny, praktyczny (ma wszystko co potrzeba i ile potrzeba), nie za duży, i pasujący do daszych możliwości finasowych. Chcielibyśmy wprowadzić w nim trochę zmian - np. zamknąć przejście ze spiżarni do pomieszczenia gospodarczego, a otworzyć go ze strony garażu; dołożyć kominek i inne. Zależy nam na obejrzeniu go w rzeczywistości i wymianie doświadczeń co do zmian wewnątrz. Cieszymy się także, znaleźliśmy na forum tylu ludzi, którym się też ten dom podoba bo nie widząc go nigdzie (czy w gazetach, czy w innych prezentacjach muratora) myśleliśmy, że jesteśmy sami.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam po dłuższej przerwie - niestety mamy teraz z kol. małżonką moc obowiązków i dlatego nie zawsze można przejrzeć wszystkie posty i odpisać na nie .

Jak wcześniej już pisałem udało mi się w końcu zdobyć WZ po 8,5 m-ca walki z urzędasami, projekt zakupiłem 17.09 i 19.09 złożyłem wraz z wszystkimi dok. do p. architekt, która będzie robiła mi adaptację ( weźmie za to 1000 - 1200 zł) i ona już w moim imieniu złoży dok. do UG w celu wydania pozwolenia na budowę. Uzgodniłem z nią, że dom będzie odsunięty od ulicy 8 m, z lewej strony 4m od sąsiada, a zprawej pozostanie 5,5 m od strony ogrodu gdzieś 29 m.

Teraz tylko pozostało mi cierpliwie czekać na pozwolenie i conieco pogrzebać w ziemi, żeby przyspieszyć późniejsze prace.

Pozdrawiam wszystkich miłośników Pana Praktycznego.

PS. wczoraj skleiłem model domku - męczyłem się prawie 2 godz. ale chciałem nie spartolić roboty - szkoda tylko, że nie jest on kolorowy - postawiłem go w honorowym miejscu, żeby nacieszyć nim mój wzrok.

Trzymajcie się.

:D Ja też męczyłąm się prawie 2 godz! No to nie jest źle. U nas też będzie 8 m od drogi, boki trudno opisać bo stoi tak po skosie (taką mamy linię zabudowy).

A nie wiem czy już czytaliście w innym wątku, gdzie opisałąm reakcję p. pseudo-konstruktora na naszego boskiego PAna Praktycznego. Powiedział, że jest przewymiarowany, i w ogóle po co wieniec na ściance kolankowej :evil: No to teraz rozumiem, dlaczego na Forum jest wątek o problemach ze ściankami kolankowymi. Jeśli w Polsce jest jeszcze kilku(nastu) takich partaczy..... A Pan nam już nie przelicza projektu.

Andrzej a te 1200 to z ZUDem i proj. zag. działki i przyłączami?

A wiecie że te gnojki na górze chcą zlikwidować ulgę odetkową :evil: :evil: :evil: To już jest (i tu następuje dłuuuuuugie piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii) :evil: :evil: :evil:

Ostatnio facet który będzie nam nadzorował budowę, zaproponował zabudowę wejścia do domu, czyli nie było by filarów a był by ganek. Zyskali byśmy powierzchnię a dodatkowo mniejsze oziembienie domu.Ale muszę dowiedzieć się czy nie należy mieć tu zgody na zmiany projektu. Co wy na taki pomysł? Czy potzebna jest zgoda na zminy? i jeśli tak to jak ją uzyskać ?

Pozdrawiam wszystkich "Praktycznych"

:D

Z tego co wiem robi się tak: zdejmujesz humus, geodeta wytycza budynek (i tak musisz zdjąć z pewnym zapasem), kupiesz fundamenty, geodeta przybywa jeszcze raz i sprawdza czy jest gut.

Rysunki - HenoK, Tomek1950 i Ponury uświadamiali mnie dłuuugo w wątku pt" Jaka jest płeć forumowicza" (dziwnie, że tam, ale wszędzie dobrze się uświadamiać) a skoro mnie nauczyli, to każdy to zrozumie :D

Mam zgryz - zastanawiamy się, czy w przyszłym roku nie robić do st. sur. otwartego a nie tylko sam stan zero......... Trzeba będzie brać kredyt.... Kurde, nie wiem....

Pozdrowieniahttp://www.gif.marktrad.pl/budownicze/b5.gif

No to widzę, że mój wczorajszy post wcięło..... :( :-?

Z tym humusem - o ile pamiętam ściąga się go na głębokość 20 cm? Czy nie? To chyba można jakoś wyliczyć głębokość wykopów. Poza tym Andrzej - jak potem ściągniesz humus? Będzie z tym trochę zabawy, jeśli najpierw wykopiesz fundamenty. Zresztą spytaj HenoK, on Ci odpowie. A może Radarki?

No właśnie Radarki, jak tam koszty? Ile Was wyniósł stan zero? (bo chyba do tego etapu dobrnęliście?)

Andrzej, jeszcze jedno, czy Ty masz działkę narożną, czy będziesz ustawiał dom bokiem? (informuj o postępach na placu budowy)

Pozdrowienia Aga