Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich - postępu na placu budowy - to dzisiaj ściągnięcie ziemi urodzajnej ok. 40-50 cm ( Aga nie wierz, że będzie to 20 cm), a w poniedziałek wytyczanie. Przyjechał gościu koparą - wcześniej tzn. o 07.00 byłem już na miejscu, żeby wytyczyć obszar z którego ma być ściągnięta ziemia - zajęło mi to samemu - później z pomocą Kodiego jakieś 1,5 godz. a to dlatego tak długo, że trzeba było rozwijać sznurek dokładnie wymierzyć z rysunków itp. - nieważne ale jednak czsu zabrało mi to sporo. Koparka pracowała ok. 1,5 h - gość wziął w końcu 130 zł, ale chciał 150 - ja mu na to ale przecież za jednym zamachem na jednym terenie miał trzy zlecenia i nie mósiał tylko specjalnie do mnie przyjeżdżać - machnął ręką i powiedział -NO DOBRA NIECH BĘDZIE 130. Tak więc warto zawsze negocjować i łapać okazję - grosz do grosza i będzie spora kupka ( pieniędzy oczywiście).

KURKI - witamy na stronie D 07 . Gdzie budujesz, bądź zamierzasz budować? Jeśli chodzi o taras to mam go od strony ogrodowej ( kuchennej) - drzwi zostały przesunięte na tą ścianę.

Moja działka nie jest narożną, mam z obu stron sąsiadów.

Pozdrawiam

Aga - nie wiem o co Ci chodzi z tą komunikacją do ogrodu - przecież mam z prawej strony 4m a z lewej 5,78 m więc przejazd będzie. Cena 130 zł jest za całość ściągnięcia humusu i wykopu do gł ok. 50 cm - czyli u mnie będzie to mniej więcej górny poziom ław fundamentowych.

Andrzej, chodzi mi o komunikację wew. domu, w pokoju dziennym. Na proj. na wysokości kuchni zaplanowany jest stół jadalny. My tak chcemy go też ustawić. Nie wiem jak Wy. Obawiam się jednak, że drzwi za stołem, na ścianie z kuchnią to właśnie z powodu stołu mógłby być problem. Czy nie?

Myślałąm , że ściągnięcie humusu i wykopy są droższe. Ja planowałąm na to w naszym budżecie więcej kasy (teraz to już nawet nie powiem ile...). Ale dobrze jest mieć jakiś punkt odniesienia. Andrzej pisz o każdej wydanej złotówce. Jaką pow. m2 ściągnęłes? (chodzi mi o humus). Trzymam kciuki za Was. Aga

Aga - nie wiem jeszcze gdzie będzie stał stół jadalny - po prostu drzwi blkonowe muszą być w tym miejscu ponieważ będziemy mieli za nimi taras - częściowo zadaszony wychodzący na południowy zachód - przedłużamy połać dachu o ok. 1m. Jeśli chodzi o wymiary to jest to wykop 14x10 m i na ganek ok 4x4 m . Jeśli chodzi o koszty to wykonawca za ten element chciał wziąć ok. 1000 zł i nie jest on najdroższy. Wykopy pod fundament zrobię sam tak jak Kodi - myślę, że zajmie mi to ok. 3-4 dni. Później napiszę Ci jaką dostałem wycenę od pierwszego wykonawcy.

To nara.

W odpowiedzi na zapytanie Docenta: Nasza działka leży koło Bydgoszczy (jakieś 10 km na południe) przy dolinie Noteci. W tym roku kupiliśmy działkę, w przyszłym planujemy zakup projektu, ogrodzenie, wykopanie studni i ewentualnie rozpoczęcie budowny. Pełną parą ruszymy dopiero w 2005r.

Z przyjemnością będziemy śledzić Twoje poczynania i innych na forum.

Czy ktoś ma jeszcze jakieś zdjęcia domu, może już wykończonego. Część dostaliśmy już od Agnieszki. Oglądanie takich zdjęć to coś najmilszego jeśli się jeszcze nie można cieszyć własną budową, więc prosimy o jeszcze.

Kurki- moje poczynania jak na razie są nijakie - poprostu rzeźbię teraz w ziemi ( tzn od dzisiaj)

Aga - w sobotę wytyczyłem budynek - 250 zł ( gdzie indziej ok. 400 zł) panowie geodeci spóźnili się ok. 1 h i w dodatku padał deszcz, ale wyrobili się w 1,5 godz. Od dzisiaj zacząłem kopanie ław samodzielnie - zrobiłem wykop pod ławę od frontu budynku 0,7 x 0,5 m średnio - zajęło mi to ok. 8 godz. - bardzo ciężka praca , nawet pisząc teraz bolą mnie całe ramiona i w ogóle wszystko. Ekipa , którą chciałem zatrudnić chciała za ten element ( kopanie ław 1000 zł) - myślę, że przez 4 dni uda mi się wykopać całość - tak więc mam niezłą dniówkę - 250 zł - chyba warto!

W sobotę i niedzielę będzie szalowanie zewnętrzne i wykonanie zbrojenia.

Pozdrawiam

BRAWO!!!!!! Jesteś WIELKI!!!!

A jak będziesz robił strzemiona? Zbrojenie układasz sam? Czy Ty w ogóle masz już pozwolenie na budowę, czy to ciągle samowola ? :roll:

Trzymam kciuki!

bardzo ciężka praca , nawet pisząc teraz bolą mnie całe ramiona i w ogóle wszystko.

Myślę, że żonka na te zbolałe ramiona i "wszystko" na pewno pomoże :wink: Miłego odpoczynku, bo od rana - DO ROBOTY!

Pozdrowienia Aga

Aga - dzisiaj skończyłem wykopy pod ławy fundamentowe, pociąłem drut na strzemiona na odcinki 1 m - jest ich 106 - jutro kumpel załatwia giętarkę do strzemion i jazda ze zbrojeniem i szalunkiem zewnętrznym, w poniedziałek zapewne będę zalewał ławy i bedę czekał na pozwolenie na budowę - stali kupiłem trochę na zapas 250 kg fi 12, 51 kg fi 6, pace do zacierania ław, kłódkę, 2 tarcze do metalu - za wszystko dałem 560 zł.

Pozdrawiam.

Super Andrzej, pisz o wszystkim dokłądnie. A ja mam taki mały etap frustracji - kasa ciągle płynie a nie widać nic........

A bo trzeba było zapłacić za projekt (no o działce to nawet nie wspominam)

potem adaptacja

potem gaz (a przyłącze za rok)

dziś dostałam rach od ZE a przyłą cze dopiero za rok.....

Kurde to kiedy ja mam odkładać tę kasę??????????????

Aga- tak już w życiu wydaje mi się jest, że człowiek zawsze na coś odkłada,ale nie ma co się martwić na zapas - trzeba iść do przodu i realizować swoje cele , choćby małymi kroczkami. Jak tylko będę znajdował czas to ze szczegółami będę opisywał wszystkie wydatki i problemy napotkane podczas budowy - np. teraz zastanawiam się , czy pod ściany działowe nie trzeba dodatkowo kopać fundamentu, aby był powiazany z ławą główną????? niby na rysunkach tego nie ma , ale jak się rozmawia z budowlańcami - to mówią, że można by było je zrobić.

Trzymaj się i głowa do góry>

Nie zrobiłem powiązania ścian działowych z ławą główną - natomiast ławę zalałem wczoraj - wyszło 9 m3 betonu B 15 za 1636 złociszy( brutto po 182 zł m3) co prawda 0,5 m3 poszło do wyrównania drogi dojazdowej, no i nie zalałem słupów ( stop ) ponieważ nie wyrobiłem się z wójem w ciągu jednego dnia ( po prostu zabrakło 1 godz. jasności)- przez jeden dzień wykonaliśmy szalunek dookoła fundamentów i zbrojenie ( wcześniej sam przygotowałem strzemiona), na szalunek poszło 22 deski mniej więcej 5-6 m tylko po obwodzie i wewnątrz po jednej desce z góry, aby można było dokładnie wypoziomować ławę - mam nadzieję , że deski da się wyciągnąć.

Do zalania ław w zasadzie byłem ja sam - nic trudnego - trzeba było jedynie wygładzić beto z wierzchu. W planie od poniedziałku - ścianka fundamentowa na 6 warstw bloczków betonowyc - czyli do wysokości około 96 cm.

Wykonawca w kosztorysie za ten element żądał 2500 zł - szalunek, zbrojenie , zalania - zgrozo - przecież tak na dobrą sprawę były to dwa dni pracy dla 2 osób .

Pozdrowienia.

Właśnie chodzi o to, że żoneczka wieczorami nie pozwala mi stukać w klawiaturę, bo mogę obudzić naszą malutką. Odpowiadam na pytanie - tak wykonałem to osobiście po 4 pręty na każdy róg ok. 120 cm długości zagięty pod katem 90 stopni poprzez nadepnięcie w środku na pręt. Zakupiłem materiał na ścianki fundamentowe - 700 szt bloczków po 1,85 zł bezpośrednio od prod. - w hurtowni cena 2,30 , 500 kg cementu, 13 ton żwiru 0-2 za 170 zł - od soboty ruszam z izolacjami i jeśli będę miał murarz to ze stawianiem ścianki.

To nara.

Acha strzemiona robiłem samodzielnie , ale na pożyczonej wyginarce - czas wykonania 1010 strzemion ok. 2 godz. ale wcześniej miałem przycięty drut na odcinki 1 m za pomocą szlifierki kątowej.

Pozdrawiam.

Errata - strzemion było 110, anie 1010 ( mała pomyłka)

Aga - a Ty czemu nic nie stukasz? Dzisiaj wysłałem Ci zdjęcia z mojej budowy - daj znać, czy doszły - bo mam jakieś problemy z wysyłaniem.

Mam już zaizolowane ławy fundamentowe - poszło na nie 4 rolki papy wierzchniego krycia po 40 zł za rolkę i 30 kg lepiku na zimno po 2,60 za kg - wykonane własnoręcznie.

Dzisiaj także zapłaciłem pani architekt za przygotowanie projektu budowlanego, który w moim imieniu złożyła do gmniny - wyszło z rachunkiem 1440 zł - tj. 1220 za adaptację, plan zagosp. 180 zł za projekt szamba, 70 zł za uzgodnienia - w przyszłą środę mam odebrać pozwolenie na budowę - i po 2 tyg. będzie w końcu prawomocne.

Nie mam na razie murarz do wybudowania ścianki fundamentowej - ten wykonawca o którym Ci wcześniej wspominałem za ten element zarządał 1500 zł - może znajdę coś tańszego - o szczegółach będę pisał w następnych postach.

Pozdrawiam