AgnesK 13.10.2003 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Dopiero siadłam do komputera. Zdjęcia super - już Ci odpisałam. Śmieliśmy się z Radkiem właśnie, że Ty to masz stachanowskie tempo - 1010 strzemion w 2 godz..... A z drugiej strony zastanawiałam się - co ty kurka z tyloma strzemionami robiłeś.... No ale się wyjaśniło. To ile kasy poszło Ci w sumie do tej pory? A i jeszcze jedno - szopka pierwsza klasa. Aż szkoda na budowę Pozdrowienia i czekamy niecierpliwie na dalsze wieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 14.10.2003 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Wszystkie wydatki opisywałem Ci szczegółowo co do zeta - po prostu cofnij się i zlicz. I tak będę robił aż do końca mojego lub budowy Pozdrowionka.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 14.10.2003 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Trochę Cię rozumiem. Ja ostatnio siadłąm i xzliczyłam ile do tej pory wydaliśmy na projekt i media i też sobie powiedziałam, że więcej nie liczę. Pozdrowienia i czekamy na dalsze wieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 26.10.2003 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2003 Witam po dłuższej nieobecności - niestety musiałem spędzić cały zeszły tydzień w pracy , ale za to teraz mam urlop aż do 13.12 - więc prace budowlane ruszą z kopyta. W środę zostały zakończone prace murarskie przy ściance fundamentowej - położyłem 6 warstw - czyli wyszło ok. 630 bloczków betonowych oraz wysokość ścianki ok. 1 m - koszt wykonania to 1000 zł razem z położeniem kanalizacji w części podziemnej - ekipa stawiała tą ściankę niecałe dwa dni - 4-5 lódków ( murarzy) - tak więc szło im to bardzo szybko. Teraz jestem umówiony za 2 tyg. na ściany i strop - wycena wstępna to 4500 zł za całą 1 kondygnację - łącznie ze schodami i ściankami działowymi. Do tego czasu chcę wykonać samodzielnie izolację pionową oraz ocieplenie styropianem 8 cm oraz zasypkę fundamentów. I rzecz najważniejsza w dniu 21. 10 otrzymałem w końcu pozwolenie na budowę - które za 2 tyg. się uprawomocni - TAK WIĘC MAM TERAZ TOTALNY LEGAL NA BUDOWIE!!!! POZDROWIENIA I TRZYMAJCIE KCIUKI ZA POGODĘ W LISTOPADZIE!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 26.10.2003 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2003 No, widziałam Cię u Kodiego i czekałąm aż tu wdepniesz. Legal ... to dopiero za 2 tyg.... GRATULACJE! Super Andrzej. Następny artykuł w M o Tobie ( ). Słuchaj jak wykonywałeś fundamenty wew? Geodeta Ci je też wyznaczał czy robiłeś to po prostu miarką? Fudamenty wew. będziesz też izolował? Mój Radek też będzie w domu do poł listopada (sezon chorobowy zaczął się w przedszkolu) i mamy zamiar wykończyć wszystkie sprawy papierkowe, tzn odebrać adaptację i pod koniec listopada złożyć papiery o pozwolenie. Jak tam mała? Pozdrowienia Aga Ps. A u nas już padał śnieg! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 27.10.2003 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 ścianka wewn. to przecierz tylko murek ok. 3 m długości - wyznaczyłem go sam - izolację wewnątrz wykonuję też - czyli 2 razy dysperbitem - dzisiaj wykonałem izolację na zewnątrz, a jutro od wewnątrz - na całość śmiało wystarczy ok. 50 kg dysperbitu. Pogoda jaka jest kazdy widzi - ja jak jadę na działkę z samego rana to jest szron, ale ok. godz. 09.00 jak jest słońce jest OK i cieplutko , pod warunkiem, że nie pada deszcz - ale wtedy chowam się u sąsiada na kawce. Z nasza malutką wszystko OK - zdrowa, śliczna i bardzo, bardzo grzeczna - pozdrawiam . Ach zapomniałem na izolację - 50 kg dałem 110 zł + pędzel 5 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 28.10.2003 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Dzięki. Nie mam projektu od września bo ciągle siedzi u p. architekt... Słuchaj, a co z fundamentem pod schody i kolumny wejściowe, bo z tego co pamiętam, to takowy jest?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 28.10.2003 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Fundament pod kolumny jest w trakcie realizacji - tzn. przygotowany szalunek , jeszcze tylko trzeba go zazbroić i kupić rury - będzie to wszystko zalewane razem ze stropem, a fundament pod schody będzie robiony razem ze schodami - bo na razie nie będę miał podłogi na gruncie. I dobra wiadomość - dzisiaj skończyłem izolacje pionowe ścianki fund. i przyjechał wykonawca - ma zacząć murowanie ścian już od czwartku - czyli będzie szybciej aż o 10 dni jak obiecywał. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 28.10.2003 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Rany, rany, jak ja Ci zazdroszczę!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 29.10.2003 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Nie ma czego, wierz mi jest to ciężka harówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 29.10.2003 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Gadasz, gadasz.... (A tak na marginesie - po co innego Bóg stworzył mężczyznę? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 30.10.2003 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Tzn. do ciężkiej pracy fizycznej? - tak sądzisz. Do tej pory moje ręce były jak twierdziła moja żoneczka jak u ginekologa - bez żadnych odcisków - teraz stają się szorstkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 15.11.2003 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2003 Witam Wszystkich i miło mi, że znalazłam tyle osób budujących "Praktyczny" domek My jesteśmy na etapie wybierania materiału na ściany zewnętrzne. Nie możemy się zdecydować czy to ma być max, ytong czy porotherm. Napewno będą dwuwarstwowe. Narazie mamy fundamenty, które kosztowały nas około 6 tysięcy, a dlatego tak tanio, bo wszystko robiliśmy sami z dużą pomocą przyjaciół A budujemy w okolicach Wieliczki. Joanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 16.11.2003 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2003 Joanko 77 - witamy Cię na tej stronie i cieszymy się, ze jeszcze jedna osoba wybrała właśnie ten projekt - gratulujemy - moje postępy w pracy to ściany zewn. parteru, aktualnie wylana posadzka na gruncie , a od czwartku wchodzi ekipa ze stropem. Pozdrowionka dla wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 17.11.2003 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 Witaj Docencie Czy mogłbyś zdradzić, ile Cie kosztował etap do stropu ? Z tego, co czytałam wcześniej miałeś budować z BK 24 cm tak ? My mamy zamiar na wiosne wybudować właśnie do stropu, tzn najlepiej by było zrobić z dachem, ale obawiamy sie, że nie wystarczy nam pieniędzy. Bardzo jestem ciekawa jaki budujesz komin i jaki rodzaj stropu ? My raczej napewno będziemy budować z maxa, strop taki jak w projekcie i kominy tradycyjne. Aha my też będziemy mieć drugi komin do kominka między salonem a kuchnią (w miejscu lodówki). I powiedz jeszcze czy budujesz sam czy firma ? I ile płacisz za robocizne ? Ufff.. ale dużo pytań Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kurki 17.11.2003 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 Czy mogę Joanko zapytać - komin bardziej na pokój czy raczej w stronę kuchni (dokładnie tam gdzie lodówka będzie komin)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 17.11.2003 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 Odpowiadam- buduję większość własnymi siłami - jak dotad wydałem ok. 19 tys. z wszystkim ( proj., adapt.i inne) - jeszcze nie mam stropu, więc trudno jedt mi na razie oszacować - ale sądzę, że będzie to około 30 tys. ze stropem- na razie na robociznę wydałem 3 tys. - za rob. stropu kominów i ścianek działowych - ok. 3 tys.( ta kwota jest do zapłacenia) - posadzkę na gruncie wykonałem sam z pomoca wója ( odpłatnie). Pozdrawiam - jak bedę miał trochę więcej czasu to prześlę całe moje koszty do tej pory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 17.11.2003 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 Komin mamy zaplanowany calkiem w kuchni, dokladnie tam gdzie lodówka (mamy zreszta dodatkowa scianke fundamentowa miedzy pokojem a kuchnia), ale fundament pod komin przy kominku mamy dokładnie takiej samej wielkości jak pod ten właściwy komin wiec mamy mozliwosc go troche poprzesuwac wedlug potrzeb Robilismy wstepny kosztorys i wyszło nam ze na same materiały potrzeba nam ok 30 tys. ( w tym ściany zewnetrzne-max, ta jedna nosna na parterze, kominy tradycyjne, strop teriva i dach ale tylko wiezba i folia i blachodachowka), za robocizne w okolicach Krakowa podobno trzeba zaplacic za stan surowy ok. 12 tys. bez faktury. Pozdrawiam Joanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 18.11.2003 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2003 Ja też robiłem ścianki fundamentowe pod wszystkie ścianki działowe i stopy pod kominy z solidnym zbrojeniem z prętów fi 12 co 10 cm - kratownica. Mi wykonawcy chcieli kompleksowo zbudować stan surowy za 14 tys. ale bez więźby dachowej - więźba to wydatek ok. 35 zł za m2 razem z pokryciem docelowym, czyli jest to kwotaok. 5000 zł za samą robociznę dachu - ogólnie cały stan surowy otwarty w robociźnie to ok. 19 tys. plus materiał. Ja raczej nie oszczędzałem na materiale - jedynie starałem się go kupić tam gdzie była najniższa cena, a i tak cały stan surowy to będzie u mnie wydatek ok. 55 tys. Postaram się wysłać Ci zdjęcia z mojej budowy - tylko prześlij mi na priva Twojego maila. PS. Komin do kominka mam w tym samym miejscu co i Ty - murowany z cegły pełnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 18.11.2003 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2003 Wysłałam !!! Nie wiem, czy tam gdzie powinnam, ale wysłałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts