Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

Dopiero siadłam do komputera. Zdjęcia super - już Ci odpisałam.

Śmieliśmy się z Radkiem właśnie, że Ty to masz stachanowskie tempo - 1010 strzemion w 2 godz..... A z drugiej strony zastanawiałam się - co ty kurka z tyloma strzemionami robiłeś.... No ale się wyjaśniło.

To ile kasy poszło Ci w sumie do tej pory?

A i jeszcze jedno - szopka pierwsza klasa. Aż szkoda na budowę :D

Pozdrowienia i czekamy niecierpliwie na dalsze wieści.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam po dłuższej nieobecności - niestety musiałem spędzić cały zeszły tydzień w pracy , ale za to teraz mam urlop aż do 13.12 - więc prace budowlane ruszą z kopyta.

W środę zostały zakończone prace murarskie przy ściance fundamentowej - położyłem 6 warstw - czyli wyszło ok. 630 bloczków betonowych oraz wysokość ścianki ok. 1 m - koszt wykonania to 1000 zł razem z położeniem kanalizacji w części podziemnej - ekipa stawiała tą ściankę niecałe dwa dni - 4-5 lódków ( murarzy) - tak więc szło im to bardzo szybko. Teraz jestem umówiony za 2 tyg. na ściany i strop - wycena wstępna to 4500 zł za całą 1 kondygnację - łącznie ze schodami i ściankami działowymi. Do tego czasu chcę wykonać samodzielnie izolację pionową oraz ocieplenie styropianem 8 cm oraz zasypkę fundamentów.

I rzecz najważniejsza w dniu 21. 10 otrzymałem w końcu pozwolenie na budowę - które za 2 tyg. się uprawomocni - TAK WIĘC MAM TERAZ TOTALNY LEGAL NA BUDOWIE!!!!

POZDROWIENIA I TRZYMAJCIE KCIUKI ZA POGODĘ W LISTOPADZIE!!! :lol:

No, widziałam Cię u Kodiego i czekałąm aż tu wdepniesz. Legal :lol: ... to dopiero za 2 tyg....

GRATULACJE! Super Andrzej. Następny artykuł w M o Tobie ( :lol: ). Słuchaj jak wykonywałeś fundamenty wew? Geodeta Ci je też wyznaczał czy robiłeś to po prostu miarką? Fudamenty wew. będziesz też izolował? Mój Radek też będzie w domu do poł listopada (sezon chorobowy zaczął się w przedszkolu) i mamy zamiar wykończyć wszystkie sprawy papierkowe, tzn odebrać adaptację i pod koniec listopada złożyć papiery o pozwolenie.

Jak tam mała?

Pozdrowienia

Aga

Ps. A u nas już padał śnieg!

ścianka wewn. to przecierz tylko murek ok. 3 m długości - wyznaczyłem go sam - izolację wewnątrz wykonuję też - czyli 2 razy dysperbitem - dzisiaj wykonałem izolację na zewnątrz, a jutro od wewnątrz - na całość śmiało wystarczy ok. 50 kg dysperbitu. Pogoda jaka jest kazdy widzi - ja jak jadę na działkę z samego rana to jest szron, ale ok. godz. 09.00 jak jest słońce jest OK i cieplutko , pod warunkiem, że nie pada deszcz - ale wtedy chowam się u sąsiada na kawce.

Z nasza malutką wszystko OK - zdrowa, śliczna i bardzo, bardzo grzeczna - pozdrawiam . Ach zapomniałem na izolację - 50 kg dałem 110 zł + pędzel 5 zł.

Fundament pod kolumny jest w trakcie realizacji - tzn. przygotowany szalunek , jeszcze tylko trzeba go zazbroić i kupić rury - będzie to wszystko zalewane razem ze stropem, a fundament pod schody będzie robiony razem ze schodami - bo na razie nie będę miał podłogi na gruncie.

I dobra wiadomość - dzisiaj skończyłem izolacje pionowe ścianki fund. i przyjechał wykonawca - ma zacząć murowanie ścian już od czwartku - czyli będzie szybciej aż o 10 dni jak obiecywał.

Pozdrowienia.

• 3 weeks później...

Witam Wszystkich i miło mi, że znalazłam tyle osób budujących "Praktyczny" domek :) My jesteśmy na etapie wybierania materiału na ściany zewnętrzne. Nie możemy się zdecydować czy to ma być max, ytong czy porotherm. Napewno będą dwuwarstwowe. Narazie mamy fundamenty, które kosztowały nas około 6 tysięcy, a dlatego tak tanio, bo wszystko robiliśmy sami z dużą pomocą przyjaciół ;) A budujemy w okolicach Wieliczki.

Joanna :)

Witaj Docencie :) Czy mogłbyś zdradzić, ile Cie kosztował etap do stropu ? Z tego, co czytałam wcześniej miałeś budować z BK 24 cm tak ? My mamy zamiar na wiosne wybudować właśnie do stropu, tzn najlepiej by było zrobić z dachem, ale obawiamy sie, że nie wystarczy nam pieniędzy. Bardzo jestem ciekawa jaki budujesz komin i jaki rodzaj stropu ? My raczej napewno będziemy budować z maxa, strop taki jak w projekcie i kominy tradycyjne. Aha my też będziemy mieć drugi komin do kominka między salonem a kuchnią (w miejscu lodówki). I powiedz jeszcze czy budujesz sam czy firma ? I ile płacisz za robocizne ? Ufff.. ale dużo pytań :)

Pozdrawiam :)

Odpowiadam- buduję większość własnymi siłami - jak dotad wydałem ok. 19 tys. z wszystkim ( proj., adapt.i inne) - jeszcze nie mam stropu, więc trudno jedt mi na razie oszacować - ale sądzę, że będzie to około 30 tys. ze stropem- na razie na robociznę wydałem 3 tys. - za rob. stropu kominów i ścianek działowych - ok. 3 tys.( ta kwota jest do zapłacenia) - posadzkę na gruncie wykonałem sam z pomoca wója ( odpłatnie).

Pozdrawiam - jak bedę miał trochę więcej czasu to prześlę całe moje koszty do tej pory.

Komin mamy zaplanowany calkiem w kuchni, dokladnie tam gdzie lodówka (mamy zreszta dodatkowa scianke fundamentowa miedzy pokojem a kuchnia), ale fundament pod komin przy kominku mamy dokładnie takiej samej wielkości jak pod ten właściwy komin wiec mamy mozliwosc go troche poprzesuwac wedlug potrzeb ;)

Robilismy wstepny kosztorys i wyszło nam ze na same materiały potrzeba nam ok 30 tys. ( w tym ściany zewnetrzne-max, ta jedna nosna na parterze, kominy tradycyjne, strop teriva i dach ale tylko wiezba i folia i blachodachowka), za robocizne w okolicach Krakowa podobno trzeba zaplacic za stan surowy ok. 12 tys. bez faktury.

Pozdrawiam Joanna :)

Ja też robiłem ścianki fundamentowe pod wszystkie ścianki działowe i stopy pod kominy z solidnym zbrojeniem z prętów fi 12 co 10 cm - kratownica. Mi wykonawcy chcieli kompleksowo zbudować stan surowy za 14 tys. ale bez więźby dachowej - więźba to wydatek ok. 35 zł za m2 razem z pokryciem docelowym, czyli jest to kwotaok. 5000 zł za samą robociznę dachu - ogólnie cały stan surowy otwarty w robociźnie to ok. 19 tys. plus materiał. Ja raczej nie oszczędzałem na materiale - jedynie starałem się go kupić tam gdzie była najniższa cena, a i tak cały stan surowy to będzie u mnie wydatek ok. 55 tys. Postaram się wysłać Ci zdjęcia z mojej budowy - tylko prześlij mi na priva Twojego maila.

PS. Komin do kominka mam w tym samym miejscu co i Ty - murowany z cegły pełnej.