Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To znowu ja :)

Andrzeju (jesli moge mowic po imieniu) czy to byles Ty na zdjeciu ? Bo jesli tak to chcialam poruszyc tu temat mody budowlanej. Zwłaszcza kobiety uroczo wygladaja w starych dresach poplamionych abizolem i okruszkami betonu we wlosach :D My na dzialce mamy przynajmniej kilka modeli z kolekcji wiosna-lato BUDOWA 2003/2004 :D

A teraz na temat, tak mamy monolityczne fundamenty, zdjec tez mamy jeszcze kilka ale trzeba ze zeskanowac .

A teraz pytanie : z czego bedziesz mial dach i jaki kolor ? i czy dobrze widzialam ze masz okno na taras z tylu domu zamiast z boku ?

Pozdrawiam Wszystkich...

Asia

tak - masz rację okno balkonowe będzie u mnie wychodziło na SW więc jest to optymalne rozwiązanie na taras, a jesli chodzi o dach to najprawdopodobnie bedzie to dachówka ceramiczna Rupp Ceramiki - Sirius - czerwień miedziana, orynnowanie Kaczmarek - plastik oraz dodane jeszcze jedno okno dachowe do sypialni - dostałem wycenę na cały dach właśnie na ta dachówkę na 13 tys. razem z folią orynnowaniem i 3 oknami dachowymi Fakro.

Pozdrawiam

Agnieszko - dlaczego przesyałaś pisać :evil:

Zrobiliśmy wczoraj wycenę okien ,wszystkich oprócz dachowych.Na górze dodaliśmy dwa okna balkonowe,a na dole okno przy drzwiach wejściowych zrobiliśmy 200/150(jest to witryna nieotwierana).Sciana frontowa bardzo dużo zyskuje na wyglądzie.Okna wycenili nam na 4640zł.W innej firmie WIINK HAUS te same okna o 960zł więcej.Zastanawiamy się czy okna kupić przed końcem roku czy odpuścić?Jeszcze pomyślimy.KOminek też zdecydowaliśmy się postawić na miejscu lodówki.

Witamy Darku ( badź też Aneto)- tez tutaj za często nie zaglądasz - ja robiłem wycenę okien w M&S - wyszło ok. 6200 zł (ale okna nie dzielone - zwykłe witryny) oraz w Windows 2000 - 5200 zł ze wstawieniem- te pierwsze bez wstawienia - wszystkie 4 komorowe, szare uszczelki i takie tam, ale chyba je kupię w przyszłym roku.

Pozdrawiam i częściej zaglądaj do nas - a propos otrzymałeś zdjęcia?

Witaj Darku :) a na jakim etapie jestescie w tej chwili, bo na forum przeczytałam, że mieliscie jakies problemy z wykonaniem stropu. Macie moze jakies zdjecia swojego domku ? Z jakiego materiału macie ściany zewnętrzne i jaki rodzaj stropu ? My mamy narazie tylko fundamenty, ale na wiosne mam nadzieje, ze sie to zmieni :)

Pozdrawiam Joanna :)

Anddrzej-zdjęcia otrzymałam,bardzo ładnie to wygląda z betonem na podłogach.U nas cały czas beton tylko w garażu i doszliśmy do wniosku,że chudziaka wylejemy na wiosnę żeby nie ściągać stempli.Chociaż Darka korci ta podłoga.Całkiem inaczej by wyglądało. Witam Cię Joanka77.Pytasz o ściany i strop.No więc ściany mamy z suporeksu i strop teriwę tak jak jest w projekcie.Odnośnie stropu to w tej chwili byśmy zdecydowali się na strop lany.Teriwa kosztowała nas około 8tyś.,za te pieniądze można wykonać strop lany .Cały strop robiliśmy sami w tej kwocie nie ma żadnej robocizny.Ale Jesteśmy bardzo zadowoleni ,że mamy to za sobą .Wczoraj Darek zaczął stawiać komin.Pogoda wciąż dopisuje więc trzeba to wykorzystać.Jeśli chodzi o luksfery to planujemy dać zamiast okna nad schodami

Darek- dzięki za miłe słowa odnośnie moich posadzek - też się cieszę, że wyszło mi to całkiem tanio i w domu jest jakoś czyściej. W tej chwili mam juz postawione wszystkie ścianki działowe i 2 kominy - od poniedziałku będzie szalowany strop , a w srodę lub czwartek będzie zalewany - koszty stropu lanego to w przybliżeniu - 3m3 desek - 1150 zł, 1200 kg stali - 2000 zł, beton B 20 - ok. 12 m3 - 2400 zł - czyli razem materiały- 5550 zł - robocizna jakieś 1500- 2000 zł - czyli wychodzi duzo taniej niż strop teriwy - ale to sa tylko moje kalkulacje, zabaczymy co pokaże życie?

Joanka - odnośnie luksferów zamiast okienka w garażu - to moje zdanie jest takie, że materiał z robocizna na pewno będzie droższy niz okno ze wstawieniem - a luksferów jakbyś nie kombinowała nigdy nie otworzysz i nie przewietrzysz garażu, oraz znacznie mniej wpada przez nie swiatła dziennego - ale jest to tylko moja opinia.

Agnes - zaglądasz jeszcze tutaj - daj znać?

Przyznaję mea culpa. Ale miałą duuużo różnych takich...

U nas stan następujący: papiery w urzędzie, adaptacja dokonana. I czekamy na sezon budowlany oszczędzając bardzo intensywnie.

Janko, witaj w klubie!http://www.gif.marktrad.pl/rozne/41.gif Przyślesz mi też zdjęcia?

Andrzeju, jeśli chodzi o Twój outfit budowlany, cóż - już Ci pisałam - rzuciłęś mnie na kolana.... :oops: A te ręcę... niedługo będziesz wyglądał jak http://www.gif.marktrad.pl/games/g4.gif

A teraz na poważnie: kominek mamy tak jak Wy w miejscu lodówki. Nie mam projektu, więc jeszcze nie powiem Wam dokładnie ile cm od ściany nośnej (zew.) stoi. Tak się już niecierpliwimy, że najchętnie wzięlibyśmy kredyt żeby zamknąć budowę w 2 a nie 3 lata. Ale co nagle... Jakoś wytrzymamy (mam nadzieję).

Z tego co czytam, to narazie jeno my zdecydowaliśmy się na JW.

Pozdrawiam(-y) serdecznie cały praktyczny klub.

Ps. A i jeszcze jedno - czy architekci dokonujący Wam adaptacji nie wspominali nic o błędach w grzejnikach, tzn mocach? Nie wiem, czy to u nas jest tylko w proj. taki kiks, ale np. (kurka nie mam proj przy sobie jak pisałam, więc nie podam dokładnie ile w któym pomieszczeniu), generalnie zestawienie grzejnikó nie zgadzało się z tym co było na rysunku. Sprawdźcie proszę i dajcie mi znać.

Witaj Aga - ja znalazłem jeszcze kilka innych baboli w zestawieniach materiałów - z tego co mi przychodzi do głowy to np. jest podane złe zestawienie belek nadprożowych i jeszcze kilka innych.

A rąk jak na przedstwionym wyżej rysunku nie chcę mieć - zresztą myślę, że prace fizyczne na budowie już w tym roku w moim wykonaniu skończyły się - teraz ręce trzymam w kieszeni jak jest zimno i obserwuję bacznie pracowników, aby murowali równo i od czsu do czsu chodzę z miarką sprawdzając, czy wymiary zgadzają się z tymi w proj. Generalnie teraz to juz leberko - a podobno do 16. 12 będzie ekstra pogoda więc uda mi się zamknąć budynek.

Kochani - zanim zaczniecie wykonywać słupy na ganku to najpierw przemyślcie jakiej szerokości mają one być - w proj są fi 400 i takie tez wykonałem zbrojenie, ale jakie zdziwienie ogarnęło mnie jak zacząłem szukać szalunków na te słupy - chciałem zrobić je z rur kanal - niestety jest wymiar fi 400 ale kosztuje ok. 400 zł, np. fi 315 kosztuje o połowę taniej - i to samo dotyczy szalunków papierowych. Teraz osobiście będę przerabiał zbrojenie na fi 350 - tak to jest jak się najpierw coś robi , a później rozeznaje rynek - a propos - cytrynek do dylatacji słupów tez nigdzie nie mogę kupić.

Pozdrowionka dla wszystkich.

Też się zastanawialiśmy nad innym rozwiązaniem słupów - np drewno.

Nie sądzicie, że to dziwne z tymi materiałąmi? Po to kupowaliśmy proj z M żeby mieć gwarancję jego poprawności... Czyżby już na M nie można było liczyć?... :-?

Andrzej, to teraz bawisz się w pana dyrektora?.. :lol: