Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

Niestety nie mam ostatnio dużo czasu na stukanie w klawiaturę, gdyż w całości zajmuje mnie praca, a raczej nadzór nad budową. Powiedz Aga jak Ty wstawiasz zdjęcia na forum ( na priva) - byłbym wdzięczny.

Od przyszłego tygodnia a konkretnie od wtorku cieśle będą wykonywali więźbę, a murarze kończyli kominy ponad dach klinkierem. Zapadła już decyzja co do dachówki - będzie to jednak ceramiczna z Rupp Ceramiki - czerwień angobowana, a kominy z cegły klinkierowej w kolorze burgund z ciemnymi fugami.

Pozdrowienia dla wszystkich. Zapomniałem dodać robocizna za ścianki szczytowe z wieńcem 15 cm i zalanie słupków - 18 szt. oraz 2 kominy na gotowo - cena 2500 zł, za więźbę cena ok. 12 zł za m2, położenie dachówki z rynnami i obróbkami 22 zł za m2.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kupiliśmy pustaki na nasz domek tzn maxy, kratówkę, c.pełną i pustaki wentylacyjne. Fakture dostaliśmy w tym roku, a materiały przywiozą na wiosne. :)

A przy okazji mam pytanie : z czego robicie ścianki działowe na piętrze ? mnie te ściany z płyt gipsowo-kartonowych średnio przekonują, raczej wolałabym jakieś inne np bloczki z betonu komórkowego.

Joanka - dobry wybór - ja mam strop lany i zrobione w nim 4 belki, które będą podwaliną ścianek działowych na górze z BK 12 cm - także nie chciałem ścianek z płyt GK.

U mnie więźba już stoi - wymurowane 2 kominy i wykończone na gotowo z cegły klinkierowej - Robena - kolor Burgund ( chyba tak się to pisze), odeskowane na gotowo są okapy i daszek wejściowy - teraz przerwa na święta i Nowy Rok, a w styczniu dachóweczka.

Pozdrowienia świąteczne dla wszystkich czytających ten wątek :lol:

Kochani, życzę Wam (i sobie) aby te nasz święta były ciepłe, rodzinne, pełne śniegu i abyśmy jak najszybciej zamieszkali w naszym panu praktycznym :lol:

Andrzej, ja na priva nie wstawiam, chyba że masz w sieci zdjęcia to wtedy przez Img adres Img*.

http://www.gif.marktrad.pl/swieta/x13.gif

Witajcie,

jestem kolejną szczęściarą, która marzy o przyłączeniu do Klubu Ludzi Praktycznych.

Po 8 miesiącach nierównej walki z urzędem gminy jestem na etapie uprawomocnienie WZ a w styczniu ruszam do starostwa po zezwolnie na budowe. Jestem na 80% zdecydowana na Praktyczny, z drobnymi zmianami.

Mam w związku z tym pytanie - czy nie wiecie, czy ścianka pomiędzy łazienka a pom. gospodarczym na parterze jest nośna czy zwykła - chcę ją usunąc i miec wieksza lazienkę.

A może ktoś z Was buduje (zbudował ) Praktyczny w okolichach P-nia? Byłoby miło :D :D :D

Pozdrawiam

Agnieszka

Cześć Joanno,

dzięki za odpowiedź - to takie kwestie, których nie wiem nie mając pełnego projektu przed oczami. Jestem już prawie zdecydowana - wracam konsekwentnie do Praktycznego po każdych kilkudziesięciu innych projektach. Chcialabym jednak zbudować go jako dom dwuetapowy (KasA :cry: ) i w miejscu garazu miec pokój. Wtedy koszty wykończenia rozkładam na lata a juz mieszkam. Nie wiem, czy to dobry pomysl.

na razie wnikliwie analizuje wszystkie posty w Muratorze pod katem kosztów. Pocieszam sie , ze wiekszośc ludzi nie ma kupki forsy pod poduchą , a jakoś buduje...

Pozdrawiam

i życzę szczęśliwego Nowego Roku!

:lol: AGNIESZKA

Witajcie

Jako że jest to mój pierwszy post, wypada mi się przedstawić. Nazywam się Paweł, mieszkam w Gliwicach i tu też chcielibyśmy wraz z moją żonką wybudować swój domek. Jako że nasza ziemia czeka na nowy plan zagospodarowania, mamy jeszcze czas na wybór projektu. Projekt Praktycznego bardzo nam się spodobał. Przekopaliśmy nasze domowe archiwa Muratora w poszukiwaniu informacji o nim ale jak sami piszecie nie ma tego tam za dużo. Ponieważ zdążyłem się już zorientować, że nie ma żadnych zdjęć tego domu w sieci (a może się mylę) byłbym wdzięczny za przesłanie wszelkich zdjęć z Waszych budów. Jeżeli dysponujecie również kosztorysami (również częściowymi) prześlijcie mi je proszę. Szczytem marzeń byłoby znalezienie w mojej okolicy kogoś kto buduje ten właśnie domek i jest gotowy zaprosić do siebie celem porównania wyobrażeń z rzeczywistością. Ale na to ostatnie to mam jeszcze trochę czasu. No to by było na tyle tego przydługiego postu.

Pozdrawiam

Paweł

Witaj w klubie - tez jestem nowa.

Niestety nie dysponuje zadnymi zdjeciami - bo dopiero dostalam WZ.

Tez bardzo chetnie zbieram informacje na temat kosztorysów. Dzięki zyczliwości naszych bardziej doświadczonych klubowiczow jest troche informacji na poprzednich postach.

Czy planujesz jakies zmiany w projekcie? Ja przede wszystkim chce zamienic garaz na pokój na parterze. Moze wzorem innych budujacych doloze drugi komin na kominek w salonie. Teraz intesywnie szukam dobrego ,ale niedrogiego architekta do dokonania adaptacji.

Pozdrawiam

Agnieszka

Szczęśliwego Nowego Roku!

Hej

Odpowiadając Nero mogę napisać tyle, że wyjście na taras na pewno będzie na drugiej ścianie i będzie dodatkowy komin (chyba tam gdzie lodówka). Tyle mogę przypuszczać na dzień dzisiejszy czytając tylko posty. Gdybym obejrzał jak to wygląda w praktyce, mogłbym mieć inne zdanie

Pozdrawiam

Paweł

Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich nowych miłośników p. Praktycznego - u mnie etap budowy w tym roku zakończył się na odeskowaniu na gotowo okapów , a w styczniu będzie połozona dachówka - niestety nie dysponuję na razie zdjęciami z aparatu cyfrowego na obecnym etapie budowy - lecz na pewno jak będzie kładziona dachówka postaram się to uczynić - a wtedy zainteresowanym osobom podeślę zdjęcia - koszt mojej budowy licząc razem z pokryciem dachu to 58 tys. - są to wszystkie koszty - nawet zakup betoniarki i gorzałka na wiechę.

Agnieszko - możesz smiało wysyłać moje zdjęcia jesli masz na to ochotę.

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2004 życzy Andrzej D.