Docent - Gdańsk 12.12.2003 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2003 Niestety nie mam ostatnio dużo czasu na stukanie w klawiaturę, gdyż w całości zajmuje mnie praca, a raczej nadzór nad budową. Powiedz Aga jak Ty wstawiasz zdjęcia na forum ( na priva) - byłbym wdzięczny.Od przyszłego tygodnia a konkretnie od wtorku cieśle będą wykonywali więźbę, a murarze kończyli kominy ponad dach klinkierem. Zapadła już decyzja co do dachówki - będzie to jednak ceramiczna z Rupp Ceramiki - czerwień angobowana, a kominy z cegły klinkierowej w kolorze burgund z ciemnymi fugami. Pozdrowienia dla wszystkich. Zapomniałem dodać robocizna za ścianki szczytowe z wieńcem 15 cm i zalanie słupków - 18 szt. oraz 2 kominy na gotowo - cena 2500 zł, za więźbę cena ok. 12 zł za m2, położenie dachówki z rynnami i obróbkami 22 zł za m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 19.12.2003 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 Kupiliśmy pustaki na nasz domek tzn maxy, kratówkę, c.pełną i pustaki wentylacyjne. Fakture dostaliśmy w tym roku, a materiały przywiozą na wiosne. A przy okazji mam pytanie : z czego robicie ścianki działowe na piętrze ? mnie te ściany z płyt gipsowo-kartonowych średnio przekonują, raczej wolałabym jakieś inne np bloczki z betonu komórkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 20.12.2003 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 Joanka - dobry wybór - ja mam strop lany i zrobione w nim 4 belki, które będą podwaliną ścianek działowych na górze z BK 12 cm - także nie chciałem ścianek z płyt GK. U mnie więźba już stoi - wymurowane 2 kominy i wykończone na gotowo z cegły klinkierowej - Robena - kolor Burgund ( chyba tak się to pisze), odeskowane na gotowo są okapy i daszek wejściowy - teraz przerwa na święta i Nowy Rok, a w styczniu dachóweczka. Pozdrowienia świąteczne dla wszystkich czytających ten wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 24.12.2003 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2003 Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wszystkim budującym "Praktyczny" domek wszystkiego najlepszego, dużo zdrowia, pogody ducha, optymizmu i sukcesów budowlanych. Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku !!!! Joanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 24.12.2003 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2003 Kochani, życzę Wam (i sobie) aby te nasz święta były ciepłe, rodzinne, pełne śniegu i abyśmy jak najszybciej zamieszkali w naszym panu praktycznym Andrzej, ja na priva nie wstawiam, chyba że masz w sieci zdjęcia to wtedy przez Img adres Img*. http://www.gif.marktrad.pl/swieta/x13.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nero 27.12.2003 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2003 Witajcie, jestem kolejną szczęściarą, która marzy o przyłączeniu do Klubu Ludzi Praktycznych. Po 8 miesiącach nierównej walki z urzędem gminy jestem na etapie uprawomocnienie WZ a w styczniu ruszam do starostwa po zezwolnie na budowe. Jestem na 80% zdecydowana na Praktyczny, z drobnymi zmianami. Mam w związku z tym pytanie - czy nie wiecie, czy ścianka pomiędzy łazienka a pom. gospodarczym na parterze jest nośna czy zwykła - chcę ją usunąc i miec wieksza lazienkę. A może ktoś z Was buduje (zbudował ) Praktyczny w okolichach P-nia? Byłoby miło Pozdrawiam Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 28.12.2003 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2003 Witaj Agnieszko Byłoby nam bardzo miło jeśli Klub Praktyczny by się powiększył. Ściana między łazienką a kotłownią nie jest nośna. Nośne są tylko ściany zewnętrzne i ściana łazienki, ale z przodu (ta od strony schodów). Joanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nero 28.12.2003 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2003 Cześć Joanno, dzięki za odpowiedź - to takie kwestie, których nie wiem nie mając pełnego projektu przed oczami. Jestem już prawie zdecydowana - wracam konsekwentnie do Praktycznego po każdych kilkudziesięciu innych projektach. Chcialabym jednak zbudować go jako dom dwuetapowy (KasA ) i w miejscu garazu miec pokój. Wtedy koszty wykończenia rozkładam na lata a juz mieszkam. Nie wiem, czy to dobry pomysl. na razie wnikliwie analizuje wszystkie posty w Muratorze pod katem kosztów. Pocieszam sie , ze wiekszośc ludzi nie ma kupki forsy pod poduchą , a jakoś buduje... Pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku! AGNIESZKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelktw 29.12.2003 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2003 WitajcieJako że jest to mój pierwszy post, wypada mi się przedstawić. Nazywam się Paweł, mieszkam w Gliwicach i tu też chcielibyśmy wraz z moją żonką wybudować swój domek. Jako że nasza ziemia czeka na nowy plan zagospodarowania, mamy jeszcze czas na wybór projektu. Projekt Praktycznego bardzo nam się spodobał. Przekopaliśmy nasze domowe archiwa Muratora w poszukiwaniu informacji o nim ale jak sami piszecie nie ma tego tam za dużo. Ponieważ zdążyłem się już zorientować, że nie ma żadnych zdjęć tego domu w sieci (a może się mylę) byłbym wdzięczny za przesłanie wszelkich zdjęć z Waszych budów. Jeżeli dysponujecie również kosztorysami (również częściowymi) prześlijcie mi je proszę. Szczytem marzeń byłoby znalezienie w mojej okolicy kogoś kto buduje ten właśnie domek i jest gotowy zaprosić do siebie celem porównania wyobrażeń z rzeczywistością. Ale na to ostatnie to mam jeszcze trochę czasu. No to by było na tyle tego przydługiego postu.PozdrawiamPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nero 29.12.2003 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2003 Witaj w klubie - tez jestem nowa. Niestety nie dysponuje zadnymi zdjeciami - bo dopiero dostalam WZ.Tez bardzo chetnie zbieram informacje na temat kosztorysów. Dzięki zyczliwości naszych bardziej doświadczonych klubowiczow jest troche informacji na poprzednich postach. Czy planujesz jakies zmiany w projekcie? Ja przede wszystkim chce zamienic garaz na pokój na parterze. Moze wzorem innych budujacych doloze drugi komin na kominek w salonie. Teraz intesywnie szukam dobrego ,ale niedrogiego architekta do dokonania adaptacji.PozdrawiamAgnieszkaSzczęśliwego Nowego Roku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 30.12.2003 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2003 Witajcie nowie Wielbicielki (i Wielbiciele ) pana P. Zdjęcia mam, ale są to zdjęcia Andrzeja i Darka, więc nie chcę ich bez ww. zgody rozsyłać. Myślę, że panowie po świętach i Sylwestrze dotrą do nas i wszystkim się podzielą. Pozdrawiam serdecznie A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelktw 30.12.2003 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2003 Hej Odpowiadając Nero mogę napisać tyle, że wyjście na taras na pewno będzie na drugiej ścianie i będzie dodatkowy komin (chyba tam gdzie lodówka). Tyle mogę przypuszczać na dzień dzisiejszy czytając tylko posty. Gdybym obejrzał jak to wygląda w praktyce, mogłbym mieć inne zdanie PozdrawiamPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 30.12.2003 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2003 Wygląda na to, że wszyscy budujemy dodatkowy komin na kominek (właśnie tam gdzie jest lodówka).. szkoda, że nie ma go od razu w projekcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 31.12.2003 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2003 Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich nowych miłośników p. Praktycznego - u mnie etap budowy w tym roku zakończył się na odeskowaniu na gotowo okapów , a w styczniu będzie połozona dachówka - niestety nie dysponuję na razie zdjęciami z aparatu cyfrowego na obecnym etapie budowy - lecz na pewno jak będzie kładziona dachówka postaram się to uczynić - a wtedy zainteresowanym osobom podeślę zdjęcia - koszt mojej budowy licząc razem z pokryciem dachu to 58 tys. - są to wszystkie koszty - nawet zakup betoniarki i gorzałka na wiechę. Agnieszko - możesz smiało wysyłać moje zdjęcia jesli masz na to ochotę. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2004 życzy Andrzej D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 31.12.2003 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2003 Andrzej, jesteś wielki! Gratulacje! Zdjęcia będę odkopywać i wysyłać stopniowo Oby nam pan Praktyczny rósł w siłę w przyszłym roku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 31.12.2003 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2003 Aga - trzymaj się ciepło i nie przesadzaj z ta wielkością - skutki budowy odczuwam już na własnym ciele - stawy odmawiają posłuszeństwa - a zamierzam dzisiaj trochę poskakać przy muzyce - niestety na trzeźwo bo przełożeni zaplanowali mi służbę na jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 31.12.2003 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2003 No, nie zżymaj się tak... chodząca skromności baw się dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 31.12.2003 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2003 Dzięki i zyczę także miłej zabawy do białego rana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 31.12.2003 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2003 Co by nam się dobrze działo!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 02.01.2004 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 A, że działo to armata to żeby nam się dobrze armaciło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts