Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Buduję Do7 od 2000 roku jestem obecnie w fazie wykańczania wnętrz.

fundament ok 1800 bloczków 24/35 szer.35 cm z robocizną ok 6 tys.

-Koszty budowy ścian (porotherm 1 warstwowe) z zaprawą ok 22 tys.

-strop ok.7 tys. płyty

-za robotę 8 tys.

-tynki wewnętzrne gips. 7 tys.

-podbitka drewniana 2500 deski + 1 tys. robota

-tynki zew cem-wap 1400 robota materiał ok. 500-600zł

-okna z roletami na dole razem z montarzem 9500

-co gaz z robotą ok 13000 + dociągnięcia gazu ok 40 mb

-instalacja el. robota 2000 + materiał 2000 tyś

-dach robota bez więźby 3000zł

blacha 4400 + obróbki ok 1000

-pozadzka właściwa 1500zł

-posadzka ślepa robota 400 zł + koszt materłu

zmieniłem lokalizację tarasu i mam go od strony ogrodu, kuchnię zrobiłem otwartą n pokój dzienny, także z kuchni jest wyjście na taras, jeszcze jedna zmiana, z garażu zrobiłem pokój, jest trochę przydługi ale może być.

jeżeli ktoś może podzielić się swoją wiedza proszę o kontakt :D

Witamy jar - widzę , że jest to wogóle Twój pierwszy post - gratulacje - ja buduję D 07 od października - właśnie wczoraj ekipa dekarzy zakończyła 11 dniową walkę z moim dachem - niestety - 14 z silnym wiatrm i sniegiem nie jest sprzymierzeńcem budowlańców, ale udało się - tak więc mam stan surowy otwart z dachówką 2 kominami, ściankami działowymi na dole i posadzką na gruncie - całość ( czytaj każda wydana złotówka na budowę) wyniosła mnie 58 tys. z czego cała robocizna 12 tys., cały dach ( drewno konstrukcja, rynny , dachówka folia) 20 tys. Teraz miłe odpoczywanie do wiosny, a dalej kredyt i wykończeniówka.

Agnes - jak tam podobały Ci się moje nowe zdjęcia, czyżbyś się obraziła i nie wchodzisz już na tę stronę?

Andrzej....u życiu...no co Ty.... Mam morderczą sesję, siedzę nocami nad testami.... jeszcze kupa poprawek...szkoda słów.

Miałam Ci właśnie odpisać, bo rano (kawałeczek po kawałeczku) podziwaiłam Twoje zdjęcia..... Oj w lecie będziesz miała najazd naszej rodzinki całej.... :D :D :D My w tym tyg. planujemy zakup bloczków itp.

Trzymacie się wszyscy praktyczni :wink: (i nie dajmy się zimie..u nas mrozy straszelne.... rycie w ziemi to chyba dopiero w lipcu będzie można zacząć....)

Boję się trochę zmieniać strop na lany z kilku przyczyn. Po pierwsze czytałam, że strop monolityczny można zrobić do szerokości 4 m, a my przecież wszystkie ścianki mamy działowe a nie nośne (kupiliśmy już cegłe K-3 na ścianki działowe). Po drugie, musielibyśmy zmieniać te wszystkie papiery, pozwolenie itp. (co też kosztuje). A po trzecie dostałam dziś e-maila od producenta i okazuje się, że transport i rozładunek kosztuje tylko 300 zł a elementy stropu dużo tańsze (pustaki keramzytobetonowe) niż w okolicy Krakowa (żużlowe, czy jak one się tam nazywają ;) ) co w sumie z transportem wychodzi i tak taniej, co mnie ucieszyło.

Andrzeju bardzo dziękuję za wszystkie uwagi i proszę o więcej :)

W ogóle super, że jest ten wątek...

Ja w swoim stropie zrobiłem 4 podciągi i w zasadzie nie miałem tego w projekcie ani w adaptacji - po prostu spytałem się p. architekt jak to ma wyglądać i już - ona oczywiście przyklepnęła to, ale w dokumentacj zdanej do gminy nic nie zmienialiśmy - a na tych podciągach staną ścianki działowe - jak chcesz to mogęci podesłać zdjęcia jak to wygląda.

Pozdrawiam.

Oczywiście, że chcę zdjęcia !!!

My dostaliśmy oferte na elementy (21 belek 7,2m, 6 belek 3,6 m i 720 szt pustaków keramzytobetonowych ) na kwote 4400 zł + transport 300zł. Czyli 4700 zł . Do tego musimy doliczyć beton (ok 6 m3), zbrojenie i stemple. Ale tych cen jeszcze nie mam.

Andrzeju w kilku postach wyżej pisałeś, że koszt lanego stropu wyjdzie ok 5500 zł + robocizna 1500-2000 zł czyli razem ok.7000 zł. Darkowi wyszło za wszystko 8000 zł (z tym, że wszystko robili sami) więc cena stropów jest porównywalna. Proszę Cie napisz ile dokładnie kosztował Cie strop.

Agnieszko a Wy jaki strop macie zamiar robić ?

Koszt stropu lanego - 3 m3 desek- 1155( bez fakt), stal 2031.53, stemple ( 140 szt.) 285 zł - odkupione od sąsiadów, , 15 m3 B-20 - 2970 ( ale zalane były także schody i słupy), drut wiązałkowy gwoździe ok. 50 zł., robocizna ok. 2000 zł czyli razem 8491,53 ale w tym mam także schody i słupy - tak więc szacunkowo myślę, że strop lany ok. 2000 zł tańszy od gęstożebrowego - zaznaczam, że trochę przesadziłem ze zbrojeniem - wykonałem siatkę o oczku średnio 15 x 15 cm .

U nas szykują się zmiany ... chyba jednak w tym roku będziemy robili st. sur. otwarty.... Dziś znaleźliśmy p. kierownik budowy. W ciągu tygodnia - dwóch będziemy mieli ekipę (mam nadzieję), w przyszłym tygodniu robię rozeznanie w hurtowniach bud. i wtedy podejmiemy ostateczną decyzję. Wszystko oczywiście rozbija sie o kasę.

Joanko, my mamy zamiar zrobić strop teriva. Tak jak w projekcie.