AgnesK 18.01.2004 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Ależ nisko upadliśmy na liście rankingowej... Od piątku mamy pozwolenie na budowę! Jak narazie wszystkie papierkowe sprawy udaje nam się załatwiać śpiewająco. Oby ta dobra passa trwała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar 20.01.2004 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 Buduję Do7 od 2000 roku jestem obecnie w fazie wykańczania wnętrz. fundament ok 1800 bloczków 24/35 szer.35 cm z robocizną ok 6 tys. -Koszty budowy ścian (porotherm 1 warstwowe) z zaprawą ok 22 tys. -strop ok.7 tys. płyty -za robotę 8 tys. -tynki wewnętzrne gips. 7 tys. -podbitka drewniana 2500 deski + 1 tys. robota -tynki zew cem-wap 1400 robota materiał ok. 500-600zł -okna z roletami na dole razem z montarzem 9500 -co gaz z robotą ok 13000 + dociągnięcia gazu ok 40 mb -instalacja el. robota 2000 + materiał 2000 tyś -dach robota bez więźby 3000zł blacha 4400 + obróbki ok 1000 -pozadzka właściwa 1500zł -posadzka ślepa robota 400 zł + koszt materłu zmieniłem lokalizację tarasu i mam go od strony ogrodu, kuchnię zrobiłem otwartą n pokój dzienny, także z kuchni jest wyjście na taras, jeszcze jedna zmiana, z garażu zrobiłem pokój, jest trochę przydługi ale może być. jeżeli ktoś może podzielić się swoją wiedza proszę o kontakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 25.01.2004 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2004 Witamy jar - widzę , że jest to wogóle Twój pierwszy post - gratulacje - ja buduję D 07 od października - właśnie wczoraj ekipa dekarzy zakończyła 11 dniową walkę z moim dachem - niestety - 14 z silnym wiatrm i sniegiem nie jest sprzymierzeńcem budowlańców, ale udało się - tak więc mam stan surowy otwart z dachówką 2 kominami, ściankami działowymi na dole i posadzką na gruncie - całość ( czytaj każda wydana złotówka na budowę) wyniosła mnie 58 tys. z czego cała robocizna 12 tys., cały dach ( drewno konstrukcja, rynny , dachówka folia) 20 tys. Teraz miłe odpoczywanie do wiosny, a dalej kredyt i wykończeniówka. Agnes - jak tam podobały Ci się moje nowe zdjęcia, czyżbyś się obraziła i nie wchodzisz już na tę stronę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 25.01.2004 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2004 Andrzej....u życiu...no co Ty.... Mam morderczą sesję, siedzę nocami nad testami.... jeszcze kupa poprawek...szkoda słów. Miałam Ci właśnie odpisać, bo rano (kawałeczek po kawałeczku) podziwaiłam Twoje zdjęcia..... Oj w lecie będziesz miała najazd naszej rodzinki całej.... My w tym tyg. planujemy zakup bloczków itp. Trzymacie się wszyscy praktyczni (i nie dajmy się zimie..u nas mrozy straszelne.... rycie w ziemi to chyba dopiero w lipcu będzie można zacząć....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 26.01.2004 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Bez przesady - myślę, że w marcu ( koniec) prace pójdą dalej naprzód. Pozdrawiam wszystkich praktycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 26.01.2004 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Oj, Andrzej..... to był żart..... Ale wiesz temperatura -25 st. nie nastraja optymistycznie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 27.01.2004 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Spieszę donieść, że dziś zamówiliśmy bloczki i syropian do ocieplenia fundamentów ...Robi się poważnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 27.01.2004 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Natomiast my ciągle szukamy firmy w której można kupic elementy stropu teriva I bis i powoli zaczyna mi się wydawać, że najbliższa firma sprzedająca pustaki keramzytobetonowe oddalona jest od Krakowa przynajmniej 300km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 28.01.2004 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 joanka - ja zamieniłem ten strop na lany i nie załuję, Darek wykonał go tak jak w projekcie i załował - lany wychodzi taniej - dlatego można się zastanowić. To tylko jest moja mała dygresja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 28.01.2004 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Boję się trochę zmieniać strop na lany z kilku przyczyn. Po pierwsze czytałam, że strop monolityczny można zrobić do szerokości 4 m, a my przecież wszystkie ścianki mamy działowe a nie nośne (kupiliśmy już cegłe K-3 na ścianki działowe). Po drugie, musielibyśmy zmieniać te wszystkie papiery, pozwolenie itp. (co też kosztuje). A po trzecie dostałam dziś e-maila od producenta i okazuje się, że transport i rozładunek kosztuje tylko 300 zł a elementy stropu dużo tańsze (pustaki keramzytobetonowe) niż w okolicy Krakowa (żużlowe, czy jak one się tam nazywają ) co w sumie z transportem wychodzi i tak taniej, co mnie ucieszyło. Andrzeju bardzo dziękuję za wszystkie uwagi i proszę o więcej W ogóle super, że jest ten wątek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 29.01.2004 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Ja w swoim stropie zrobiłem 4 podciągi i w zasadzie nie miałem tego w projekcie ani w adaptacji - po prostu spytałem się p. architekt jak to ma wyglądać i już - ona oczywiście przyklepnęła to, ale w dokumentacj zdanej do gminy nic nie zmienialiśmy - a na tych podciągach staną ścianki działowe - jak chcesz to mogęci podesłać zdjęcia jak to wygląda. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 29.01.2004 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Oczywiście, że chcę zdjęcia !!! My dostaliśmy oferte na elementy (21 belek 7,2m, 6 belek 3,6 m i 720 szt pustaków keramzytobetonowych ) na kwote 4400 zł + transport 300zł. Czyli 4700 zł . Do tego musimy doliczyć beton (ok 6 m3), zbrojenie i stemple. Ale tych cen jeszcze nie mam. Andrzeju w kilku postach wyżej pisałeś, że koszt lanego stropu wyjdzie ok 5500 zł + robocizna 1500-2000 zł czyli razem ok.7000 zł. Darkowi wyszło za wszystko 8000 zł (z tym, że wszystko robili sami) więc cena stropów jest porównywalna. Proszę Cie napisz ile dokładnie kosztował Cie strop. Agnieszko a Wy jaki strop macie zamiar robić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 30.01.2004 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 Koszt stropu lanego - 3 m3 desek- 1155( bez fakt), stal 2031.53, stemple ( 140 szt.) 285 zł - odkupione od sąsiadów, , 15 m3 B-20 - 2970 ( ale zalane były także schody i słupy), drut wiązałkowy gwoździe ok. 50 zł., robocizna ok. 2000 zł czyli razem 8491,53 ale w tym mam także schody i słupy - tak więc szacunkowo myślę, że strop lany ok. 2000 zł tańszy od gęstożebrowego - zaznaczam, że trochę przesadziłem ze zbrojeniem - wykonałem siatkę o oczku średnio 15 x 15 cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 31.01.2004 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2004 No to faktycznie wychodzi taniej lany strop ... W takim razie musimy to jeszcze przemyśleć i przeliczyć. Mamy na to jakieś 2 miesiące czasu. Jeszcze raz Andrzeju dziękuję za rady i czujność na problemy innych Pozdrowienia dla klubu D07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 31.01.2004 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2004 U nas szykują się zmiany ... chyba jednak w tym roku będziemy robili st. sur. otwarty.... Dziś znaleźliśmy p. kierownik budowy. W ciągu tygodnia - dwóch będziemy mieli ekipę (mam nadzieję), w przyszłym tygodniu robię rozeznanie w hurtowniach bud. i wtedy podejmiemy ostateczną decyzję. Wszystko oczywiście rozbija sie o kasę. Joanko, my mamy zamiar zrobić strop teriva. Tak jak w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 02.02.2004 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 Witaj Agnes- gratulacje - zbierz jakieś 50 tys i będziesz spokojna, że zadaszysz papą, a później to już z górki. Do odważnych świat należy i nie żałujcie rąk na budowie. Podeślę Ci zdjęcia z poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 02.02.2004 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 Dzięki Andrzej. Będę informowała na bieżąco o rozwoju wypadków.PozdrowieniaAgnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 02.02.2004 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 Kurde - Aga jaka Ty jesteś płodna - dopiero teraz zauważyłem ile masz postów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 02.02.2004 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 Andrzeju..... Aje jeśli już w temacie....to TY masz dwoje dzieci , dom (już prawie....). Czy drzewko już drzewko zasadzone? A ja...biedny robaczek...cóż mój dorobek...przy Twoim.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 02.02.2004 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 A wyobraź sobie, że wczoraj rodzinnie wkopaliśmy ( puścił mróz) drzewko świąteczne - które stało w domku przez 40 dni i póściło już nowe gałązki na naszej działeczce jako 1 drzewko - teraz tylko do kompletu brakuje mi syna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts