Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ori_noko witamy w klubie - mi na całą budowę ścian zew. wyszło ok. 850 bloczków BK, a ich wchodzi ok. 7,5 szt na m2 - tak więc kalkulator do ręki i przeliczaj

Aga - widzę, że jednak ściana jednowarstwowa - nie chcę krakać - obyś jej później nie musiała docieplać.

Pa, pa.

Andrzej, czy ja dobrze liczę? To wychodzi 113 m2 ściany... Ja do tej pory przyjmowałam do kalkulacji 174m2... Budujący praktyczni...wyprowadźcie mnie z błędu.

Mamy znajomych z JW. Są zadowoleni, mam nadzieję, że i my będziemy.

Pozdrowienia

Agnieszka

Dziękuję za serdeczne powitanie! :lol: zaczynamy przeliczanie i tak sobie myślę czy warto zostwic wiatrołap jest niewielki podobny mamy w bloku, służy do przewracania sie o obuwie.Może tylko jedna ścianka pod szafę przy weściu, a od strony schodów pusto? Hm czy pod schodami zmieści się skośna szafa? Jak sądzicie? A moze ktoś taki układ już próbuje?

Agnes - na samym początku kupiłem 700 szt. gazobetonu - 24x24x59, a póxniej dokupiłem 180 szt. z czego zostało mi ok. 40 szt. tak na oko.

Jeśli chodzi o wiatrołap to jest całkiem spory - szafa wnekowa spoko wchodzi i to duż- tak zresztą planuję, a naprzeciwko szafy będzie wieszak na ubrania i prawdopodobnie skrzynka bezp. oraz grzejnik.. Pod schodami jest niewiele miejsca, ale rower, czy odkurzacz z wiadrem napewno sie zmieści.

Pozdrawiam.

Aga spróbuję wyprowadzić Cię z błędu ;) My obliczyliśmy, że mamy niecałe 130 m2 ścian zewnętrznych. Na początku też przyjeliśmy 170 m2 z kosztorysu dołączonego do projektu, z tym że tam chyba policzyli powierzchnie nie odejmując dziur na okna, drzwi, strop. Też nie wiem na ile nasze obliczenia są słuszne, bo nasze pustaki jeszcze stoją w cegielni.

Ori_noko my taras zostawiamy tam gdzie jest w projekcie, bo jakbyśmy go dali z tyłu domu to byłby na północy (w tej chwili mi się wydaje że to byłaby wada, ale jak będzie w praktyce trudno powiedzieć). Za to, tak jak Ty masz zamiar zrobić, zrobił już Andrzej, więc on ma napewno więcej na ten temat do powiedzenia.

Joanka dzięki. Ja po poście Andrzeja też przeliczyłam ściany i wyszło mi ok. 130 m..... A to jest już różnica na bloczkach... u mnie 5.500!!!!!

Kurka, ale super!!!!!!!

My też taras zostawiamy jak w proj., jeno drzwi balkonowe zamieliśmy z oknem. Na str. bodaj 4 czy 3 są opisane wszystkie zmiany jakie wprowadzilismy.

Ja przeniosłem taras na elewację południową i oczywiście zadaszyłem - przedłużyłem połać ok. 1,4 m ( uważajcie na wymiary dachówek - musi być wielokrotność, żeby nie było problemu ) całe to zadaszenie wychodzi strasznie wysoko, ale i sam budynek jest wysoki - tę część daszku dodatkowo wsparłem 2 drewnianymi słupami 14x14 cm - myślę, że chociaż trochę osłoni on od deszczu.