Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Joanka, facet miał projekt przez tydzień. Z tej ceny nie da się już zejść ani o złotówkę. To jego ostatnie słowo. A ekipa jest naprawdę dobra.

Słuchajcie...no Praktyczni, mówcie, co o tym sądzicie...

Rozmawiałam ze znajomym, powiedział mi, że jak na naszą okolicę cena jest ok. Ale on dokładnie naszego proj. nie widział, tyle co przez telefon mu opisałam.

Aga-jak wcześniej Ci pisałem - moja cała robocizna wyniosła 12 tys - czyli połowę tego co Tobie oferują. Ja dostałem wycenę za całą murarkę bez dachu na 16 tys. - gość zszedł do 13 tys. - za cały dach dałem 1900 za konstrukcję - czyli po 12 zł za m2, a za pokrycie 14 zł za m2 - 2100 zł. Sama musisz ocenić - według mnie jest to cena wygórowana - dałbym 18 tys. góra tak , żeby mnie nic nie interesowało - pamiętaj aby jak najwięcej elementów było wykonanych - czxyli m. in ścianki działowe na parterze i na poddaszu, podłoga na gruncie, taras i ganek wejściowy - bo przecież to tez są prace murarskie, a w przyszłości jak Ci tego nie wykonają będziesz musiała dodatkowo za to wszystko bulić.

Decyzja należy do Ciebie - jak masz dużo kasy to im daj i będziesz miała mniej w portfelu i problem z bani.

Pozdrawiam.

PS. Mam już program do obróbki zdjęć i umiem wysyłać załączniki :lol:

jak masz dużo kasy to im daj i będziesz miała mniej w portfelu i problem z bani

Chyba żartujesz......................

Ekipa jest dobra, ma duużo roboty, nie zejdą nawet 100... :-? Zobaczę, przedłużyłam o tydzień czas na podjęcie ostatecznej decyzji, jeszcze poszukam na rynku innych ekip.

AgnesK uprzedziłaś moje "cenne" pytanie, sami jesteśmy tuż przed rozmowami , projekt w poniedziałek powędruje do p.architekt do drobnych zmian, potem tyllko pozwolenie na budowe i ruszamy. Liczymy, magazynujemy wiadomości a propos ile kosztuje więźba? Koło mnie mam zgrabniutki D07, ale właściciel nie pamięta ile dał za drewno :) . Ciekawe czy i ja za kilka lat będe beztrosko mówiła, że to już tyleeee czasu

Docent dziękuję za każdą wiadomość, zapisuję do kalkulacji.Jak dobrze że trafiłam na forum Agentów 07 :D Tyle się już dowiedziałm. Jak myślicie czy nieotwieralne okna w pokoju dziennym (w miejsce drzwi tarasowych )będzie to jakas znacząca oszczędność? Bo one tak nisko ,że można wyjśc i umyć z zewnątrz, a do otwierania sa jeszcze drzwi na taras i okno w kuchni...

Andrzeju wiem, szukam, jutro jestem umówiona z kolejną ekipą.

Widzisz szef tej ekipy nr 1 powiedział, ze z cegły to musi być dlatego pytam się Was (przepisy p.poż. itp). U nas w ogóle nie ma drzwi między domem a garażem (no raczej nie będzie chciałam napisać..)

Ori_noko, a wyjście na taras masz z tyłu domu, jak Andrzej?

No jesteśmy po ustalenaich z architektem cała lista zmian to:

1) pokój w miejsce garażu+ dorobienie tam dwóch okien

2) wyjście tarasowe na tył domu (spowodowane linią zabudowy w planie, no i tam ma byc ogród)

3) zamknięcie ściany kuchnia-pokój i na niej kominek (będzie drugi komin :-? )

4) jadalnia na stronę południową

5) z wiatrołapu ino zostanie część ścianki aby lekko optycznie zasłonić wejście od jadalni+ podwójne drzwi wejściowe

6) lekkie zmiany w elewacji : okno zamiast poprzednich drzwi tarasowych, za to pierwotne znika, a na ścianie północnej drobna zmiana w rozstawie okien , tak by zachować symetrię bo tam przecież dojdą drzwi tarasowe

W poniedziałek całość ze zmianami potrzebnymi do zezwolenia ląduje w starostwie, bo dzięki Muratorowi i forum wszystko grzecznie czekało przygotowane.

Może Murator zwróci uwagę autorowi D07 , że powinien opracować wariant z kominkiem , bo widzę,ze dużo ludzi go doprojektowuje.

Ori_noko - wydaje mi się, że pomysł z oknami nie jest wart przemyśleń - zapłacisz może z 500 zł mniej, a w przyszłości może Cię takie okno wkurzać. Jestem właśnie na etapie zbierania ofert okien plastikowych - generalnie wychodzi to ok. 6,5 tys. za okna 4-5 komorowe.

Mam pytanie - co to jest K-3 - nie spotkałem sięjeszcze z taką nazwą - no chyba , że jest to cegła kratówka.

Aga - wycena murowania zależy też od materiału jaki będzie zastosowany - z cegły muruje się podejrzewam ze 4 razy wolniej i taka ściana po prostu będzie droższa. A jeśli chodzi o przepisy pożarowe - to powiedz mi kto Ci to będzie sprawdzał - przecież to zależy tylko wyłącznie od Ciebie - pod tynkiem zresztą nie będzie widać jaki został zastosowany materiał. Stawiaj na gazobeton - najtaniej - najszybciej - najprościej - po co sobie i murarzom komplikować życie .

Trzymajcie się.