Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

Tak gwoli wymiany doświadczeń. Poprosiliśmy architekta o przeliczenie materiału z betonu komórkowego na silkę. Ja przeliczyłam to na gotówkę stosując ceny ze strony producenta silki czyli żadnych upustów. Wyszło mi na sam materiał bez betonu, stropu i kleju blisko 13 tys PLN :-? Zaczynam łamać się nad powrotem do sugerowanej przez projektanta technologii. Z drugiej strony jak wzięłam na tapetę beton komórkowy na pióro-wpust cena wyszła tylko trochę niższa. Jednak każda ekipa podawała cenę swojej pracy nie ogladając się na technologię. Sądziłam,że ma to wpływ na cene ich pracy.Kolejna pomyłka :roll:

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ori-noko - myślę, że to rozwiązanie się sprawdzi - sam jeszcze o tym nie wiem, ale przecież dużo ludzi juz tak budowało i nie słyszałem, aby narzekali. A fachowcy, jak to fachowcy, albo chcą dodatkowo zarobić na deskowaniu ok. 10 zł za m2 ( za folię biorą dod. 1 zł za m2,) albo są starej daty i nie znaja tej technologii - nie mogą sie przekonać - jedno wiem napewno taki układ jest tańszy dla inwestora - a jak będzie zobaczymy.

Pozdrawiam.

Ależ wariactwo. Podam Wam najlepszą wycenę jaką my uzyskalismy na materiały na stan surowy otwarty.

bloczki bet. - 1700

styr, do fund. FS 15, 6 cm - 440 (3m3)

BK (400, 36cm, Solbet) - 11.900

Kominy sysemowe Zapel - 3180

dachówka (Euronit z osprzętem, łąćznie z folią) - 6557

Teriva - 4.700

okna dachowe - 844 (garderoba), 1140 (łazienka) (pokryte poliuretanem)(z kołnierzem) (wymia 78x118) Velux

kier. bud. 2000 (za dwa lata)

kosztorys do banku 100

Ori-noko, z tym deskowaniem, to tak jak Andrzej pisał.

Andrzeju, zdjęć Twoich nie mam, ponieważ jestem po gruntownym czyszczeniu komputera...zostało wywalone wszystko... dlatego p. Filipskiemu niestety żadnych zdjęć nie prześlę... (Sama skierowałąm go do Ciebie...) Ale przejżę jeszcze dyskietki, może coś pozapisywałam.

Agnes - przeglądając Twoje wyceny zwróciłem na fakt, iż za KB masz zamiar dać 2000- myślę, że to dużo - u nas ta przyjemność kosztuje 1000 zł bez ograniczenia czasowego do 2 lat, a także na kominy - systemowe wychodzą dość drogo - czy nie lepiej tak jak u mnie poprostu je wymurować z cegły i na górze wykończyć klinkierem - chyba jest to tańsze rozwiązanie.

PAN FILIPSKI - dostaję od pana maile - niestety cały czas są one zwracane do mnie - może dlatego, że jest to adres z Francji - może niech Pan założy konto na jakimś polskim portalu to wtedy będę mógł wysłać do Pana zdjęcia.

Pozdrawiam.

Hm, kolejny szef ekipy budowlanej zaproponował nam ,by zamiast dwóch żeber w stropie zrobić cztery. Twierdzi,że przy rozpiętości 7,20 m konieczne byłyby wykonanie podciągów (co to jest? :o ), a tak to mamy uzyskać dobry strop. I co na to praktycy? Aha na razie mamy konkretne propozycje o rozpiętości od 26 tys do 22 za całość robicizny.Od wykopów po dach. W poniedziałek jeszcze dwie oferty mają się ujawnić. Fajnie byłoby miec choć ten etap za sobą :lol:

• 2 weeks później...

AgnesK a po jaki kredyt idziecie? Bo my myślimy nad PKO BP , ale jeszcze nei przesądzone. Jak dostaniemy do ręki pozwolenie na budowę to decyzja musi być stąd rozpytywanie. Ale kierownik budowy za całość mówi 2600 , dużo ciut, ale na razie nie mam tańszej oferty :evil:

Pozdrowienia i ściagnijmy słonko, bo ziemia nie chce tajeć i humus leży i leży :wink:

Pozdrowienia i ściagnijmy słonko, bo ziemia nie chce tajeć i humus leży i leży :wink: