ori_noko 17.02.2004 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Tak gwoli wymiany doświadczeń. Poprosiliśmy architekta o przeliczenie materiału z betonu komórkowego na silkę. Ja przeliczyłam to na gotówkę stosując ceny ze strony producenta silki czyli żadnych upustów. Wyszło mi na sam materiał bez betonu, stropu i kleju blisko 13 tys PLN Zaczynam łamać się nad powrotem do sugerowanej przez projektanta technologii. Z drugiej strony jak wzięłam na tapetę beton komórkowy na pióro-wpust cena wyszła tylko trochę niższa. Jednak każda ekipa podawała cenę swojej pracy nie ogladając się na technologię. Sądziłam,że ma to wpływ na cene ich pracy.Kolejna pomyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 17.02.2004 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Nam za ceramikę wyszło ok 9 tys. zł w tym : maxy na ścianę zewnętrzną 29 cm, cegła pełna (ściana nośna i obudowanie kominów), pustaki wentylacyjne, i cegła kratówka K-3 na ścianki działowe na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 17.02.2004 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Joanka 77 ! 13-9= 4 to znaczna różnica, ale czy to cena z upustami, dowozem, rozładunkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 18.02.2004 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Ori-noko - myślę, że to rozwiązanie się sprawdzi - sam jeszcze o tym nie wiem, ale przecież dużo ludzi juz tak budowało i nie słyszałem, aby narzekali. A fachowcy, jak to fachowcy, albo chcą dodatkowo zarobić na deskowaniu ok. 10 zł za m2 ( za folię biorą dod. 1 zł za m2,) albo są starej daty i nie znaja tej technologii - nie mogą sie przekonać - jedno wiem napewno taki układ jest tańszy dla inwestora - a jak będzie zobaczymy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 19.02.2004 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 Ależ wariactwo. Podam Wam najlepszą wycenę jaką my uzyskalismy na materiały na stan surowy otwarty. bloczki bet. - 1700 styr, do fund. FS 15, 6 cm - 440 (3m3)BK (400, 36cm, Solbet) - 11.900Kominy sysemowe Zapel - 3180dachówka (Euronit z osprzętem, łąćznie z folią) - 6557Teriva - 4.700okna dachowe - 844 (garderoba), 1140 (łazienka) (pokryte poliuretanem)(z kołnierzem) (wymia 78x118) Velux kier. bud. 2000 (za dwa lata)kosztorys do banku 100 Ori-noko, z tym deskowaniem, to tak jak Andrzej pisał. Andrzeju, zdjęć Twoich nie mam, ponieważ jestem po gruntownym czyszczeniu komputera...zostało wywalone wszystko... dlatego p. Filipskiemu niestety żadnych zdjęć nie prześlę... (Sama skierowałąm go do Ciebie...) Ale przejżę jeszcze dyskietki, może coś pozapisywałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 19.02.2004 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 Agnes podaj prosze namiary na firme od terivy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 19.02.2004 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 Wiesz co, zamawiam w naszej hurtowni... Interesuje Cię adres jeleniogórski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 20.02.2004 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Myślałam, że masz może namiary na producenta. Ja do tej pory najtańszy strop znalazłam w firmie http://www.stropex.pl ale szukam dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 20.02.2004 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Nie, wiesz w tej naszej hurtowni po rabacie ceny porównywalne są z cenami u producenta, także opłaca nam się brać wszystko u nich, bo w ten sposób mamy zachowane rabaty a nie ukrywam, że jest to też po prostu wygodniejsze.PozdrowieniaAgnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 20.02.2004 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Agnes - przeglądając Twoje wyceny zwróciłem na fakt, iż za KB masz zamiar dać 2000- myślę, że to dużo - u nas ta przyjemność kosztuje 1000 zł bez ograniczenia czasowego do 2 lat, a także na kominy - systemowe wychodzą dość drogo - czy nie lepiej tak jak u mnie poprostu je wymurować z cegły i na górze wykończyć klinkierem - chyba jest to tańsze rozwiązanie. PAN FILIPSKI - dostaję od pana maile - niestety cały czas są one zwracane do mnie - może dlatego, że jest to adres z Francji - może niech Pan założy konto na jakimś polskim portalu to wtedy będę mógł wysłać do Pana zdjęcia.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 20.02.2004 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Andrzeju, uwierz mi, ze u nas 2000 za kier. bud. to b. mało.... Kominy - cóż taki nasz wybór. Chcemy mieć systemowe z wielu względów. O tym naczytałam się dość na Forum i nasłuchałam od znajomych.PozdrowieniaAgnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 20.02.2004 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 No cóż - pamiętaj o kosztorysie i oszczędnościach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 20.02.2004 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Pamiętam cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 22.02.2004 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2004 Hm, kolejny szef ekipy budowlanej zaproponował nam ,by zamiast dwóch żeber w stropie zrobić cztery. Twierdzi,że przy rozpiętości 7,20 m konieczne byłyby wykonanie podciągów (co to jest? ), a tak to mamy uzyskać dobry strop. I co na to praktycy? Aha na razie mamy konkretne propozycje o rozpiętości od 26 tys do 22 za całość robicizny.Od wykopów po dach. W poniedziałek jeszcze dwie oferty mają się ujawnić. Fajnie byłoby miec choć ten etap za sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 23.02.2004 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Ja mam 4 belki, ale strop jest lany i na nich postawię ścianki działowe na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 02.03.2004 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Jak tam kochani , czy zapadliście w zimowy sen, że przestaliscie pisać. Ja właśnie zaciągnałem kredyt w PKO BP na dokończenie budowy domu - czy orientujecie sie może , czy trzeba coś płacić tez podczas wpisywania hipoteki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 02.03.2004 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Spokojnie porostu AgnesK ma dziennik budowy i szalej przy pracach, a u mnie powoli walczymy Czekamy na wycenę zrobienia dla nas ogrzewania, znaleźliśmy hurtownię z przyjaznymi cenami, ekipę i dachówki całkiem całkiem jak na tydzień działań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 02.03.2004 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 My czekamy, aż śnieg stopnieje, a to będzie chyba za pół roku sądząc po jego ilości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 02.03.2004 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Czekam na ostateczną odpowiedż z banku...Kurka rzeczoznawca 500, szlag.... Za wpis chyba coś koło 200, nie pamiętam... na mieszkanie mieliśmy, teraz też znowu trzeba będzie... Ale lipiec już blisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 03.03.2004 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 AgnesK a po jaki kredyt idziecie? Bo my myślimy nad PKO BP , ale jeszcze nei przesądzone. Jak dostaniemy do ręki pozwolenie na budowę to decyzja musi być stąd rozpytywanie. Ale kierownik budowy za całość mówi 2600 , dużo ciut, ale na razie nie mam tańszej oferty Pozdrowienia i ściagnijmy słonko, bo ziemia nie chce tajeć i humus leży i leży Pozdrowienia i ściagnijmy słonko, bo ziemia nie chce tajeć i humus leży i leży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts