Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aga - dla mnie KB nie był przystępny ze względu na faktury i oprocentowanie oraz papierkologie - duzo wieksza niż w PKO BP. Ja dostałem 6,72% przy marży banku 1% więc nieźle w/g mnie.

Ori-noko - musisz wiedziec o tym, że śnieg predzej czy później stopnieje, a humus niestety nie gdyż nie jest z H2O :wink:

Kupione piersze materiały solbet po 5.50 z dowozem i rozładunkiem na paletach, za tydzień lądują na działce

i ruszyć ma ekipa z humusem ( nawracający temat ) i geodetka (90 zł za punkt w tym vat) i trzeba zamówić będzie bloczki na ściany fundamentowe oj robi się gorąco :lol: ale cieszymy się ogromnie, oby nam naprawdę za tydzin wszytko wróciło ze strarostwa, bo samowolki nie rozpoczniemy :roll:

Ori_noko, ten Solbet to 24cm pw?

Andrzej, w KB pracuje nasz dobry znajomy, więc praktycznie wszysto robi za nas :D Prowizja 0,45% :D Uruchomienie kredytu wtorek-środa, wtedy dokładnie napisze jaki ostatecznie % dostaniemy.

A humus to z łaciny oczywiście - humus, humi - tyle co ziemia, grunt :D

1) Solbecik 24 ale do klejenia na klej :)

2) Jej ale prowizja waszego kredytu mi się podoba , nam na razie zaproponowano 1,2 :-? chyba podejmiemy dalsze negocjacje jak będzie komplet papierów w rękach.

3) Docent - Znalzałm beton z gruszki po 198zł za m3 czy to dobra cena?

4) I proszę AgnesK czemu bierzesz system kominowy? Wyjaśnij mi prosze ....Słowo daję nie zacznę polemiki :D

5) Miłego mroźnego dnia wszystkim życzę

Agnes - w takim razie rozumiem dlaczego w KB - jeśli będziesz miała opr. poniżej 6,72% - powinnaś sie cieszyć.

Ori-noko - jesli masz beton B - 20 razem z papa - to jest prawie moja cena - ja dalem 196 zl o ile pamietam, za B- 15na lawy dalem 180 zl razem z papa. Targuj sie, napewno cos zejda z cena i mow , ze wezmiesz od nich beton na strop - nawet jakbys miala nie brac.

Aga - dzieki za wytlumaczenie czlowiekowi slowa humus - jak to dobrze znac jezyki obce :wink:

Ej kredytobiorcy mili to można negocjowac widze poważnie :o , nam zaoferowano w PKO BP 1,2% prowizji , ale 7,25 % oproc. Hm od czego zależy ,że wy dostaliscie mniejsze? A już u nich jeden duzy kredyt bezwpadkowo spłaciliśmy :-? Może wy nie bierzecie w złotówkach? idę przeszukac forum pod kątem systemów kominowych i kredytów do zobaczenia 8)

Aga - wcale w to nie wątpię - w końcu jestes wyedukowana :lol:

Ori-noko - kredyt brałem w złotówkach - korzystałem z kuponu rabatowego do końca lutego na prowizję od kredytu w wysokości 0,5% od kwoty kredytu i musiałem spełnić warunek 50% wkładu własnego oraz kredyt powyżej 100.000 - dlatego przyznano mi marżę banku 1% a suma sumarum opr. w zł 6,72 co jest uzależnione od WIBOR 3M + marża.

Rybki musicie poczekać dokładne namiary ma przy sobie kolega małżonek, ale to jest trochę koło Janikowa z duuużym zakładem z oponami breigeston czy jakoś tak...Notes jak będzie w ręku to napiszę

Docent - dziekuję , spróbuję namówić nasz oddział do podobnego podejścia w sprawie kredytu 8)

Chciałby się dowiedzieć ile kosztuje naniesienie zmian na projekcie gotowym i kto może to zrobić. Czy jest to konieczne jeżeli chcialbym wydłużyć dach aby zadaszyc taras o ok. 2m (zamiast krokwi 5,5 zastosować ok 7,5 metra) i zamiast garażu chciałbym zrobić pokój?

Czy ktos z drogich forumiczów mógłby przekazać mi takie informacje? :lol:

Jar zrób rozeznanie w biurach architektonicznych w Twojej okolicy. Będziesz znał cenę, któr zależy nie tylko od regionu Polski ale i ilości dokonywanych zmian.

Andrzeju, o wszystkich kosztach piszę w dzienniku. Łącznie z prowizją było tego 944 zł (wszystko zusammen, podatek, rzeczoznawca, weksle itp). A jak wyszło to u Ciebie?

Pozdrowienia

Agnieszka